Δημοσχάκης Αναστάσιος

Γραπτή ερώτηση για το Αγροτικό Διαδίκτυο

Γραπτή ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από 28 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την οποία συνυπέγραψε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης αναφορικά με την παροχή συνδέσεων διαδικτύου στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

Ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γεώργιος Σταθάκης ερωτάται εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου «RURAL BROADBAND, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών», ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε φθηνές και γρήγορες υπηρεσίες διαδικτύου στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και ειδικά στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

Ακολουθεί η γραπτή ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: INTERNET ΚΑΙ ΣΤΙΣ 5.493 «ΛΕΥΚΕΣ» ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Internet) αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και πρωτίστως των νέων. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί εφικτή η πλήρης κάλυψη της χώρας και ιδιαίτερα των αγροτικών μειονεκτικών περιοχών. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, τη δυσκολία στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων σε αγροτικά ιατρεία, την ελλιπή τουριστική προβολή και την αδυναμία πρόσβασης σε εκπαιδευτικό και μορφωτικό πληροφοριακό υλικό. Επιπλέον, σοβαρά εμπόδια προκαλούνται στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Νέοι άνθρωποι, οι οποίοι επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν σε μικρές παρακμάζουσες, δημογραφικά και οικονομικά, τοπικές κοινωνίες, δεν έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε φθηνό και λειτουργικό Διαδίκτυο. Και τούτο όταν στην αγροτική επιχειρηματικότητα, η οποία συχνά συνδέεται στενά με τον τουριστικό τομέα, οι εξελιγμένοι τρόποι επικοινωνίας, προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική και να ακμάσει. Μόνον με τη βοήθεια αυτών των μέσων μπορεί να αντισταθμισθούν οι δυσκολίες λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά η ποιότητα και τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στις 29 Δεκεμβρίου του 2014, υπογράφηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαο Δασκαλάκη και τα ανάδοχα σχήματα, οι συμβάσεις του έργου «RURAL BROADBAND, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών». Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 161.077.032 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται, με τη μορφή ΣΔΙΤ, από πόρους του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», του Π.Ε.Π. «Μακεδονία – Θράκη» και του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% της ελληνικής επικράτειας. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Ποιο το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις του ανώτερου έργου, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε φθηνό και γρήγορο Διαδίκτυο (Internet) σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές της επικράτειας, όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση σε αξιόπιστες ευρυζωνικές υπηρεσίες;