Δημοσχάκης Αναστάσιος

Δάσος Δαδιάς και Δέλτα Έβρου: Οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης ζητούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας, για να επιτελέσουν το σπουδαίο έργο της προστασίας κι ανάδειξης του μοναδικού φυσικού πλούτου του Έβρου.

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής κοινοβουλευτική αναφορά, παραθέτοντας επιστολή των υπευθύνων των Φορέων Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου και του Δάσους της Δαδιάς αλλά και επιστολή του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σχετικά με το εργασιακό καθεστώς.

Στις επιστολές τόσο των συλλόγων, όσο και των υπευθύνων αναφέρεται ότι με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» το εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους στους Φ.Δ. αλλάζει επί το πολύ δυσμενέστερο.

Οι εργαζόμενοι οδηγούνται από ετήσιες συμβάσεις σε οχτάμηνες, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η συμμετοχή τους στις νέες προκηρύξεις καθώς και η προσμέτρηση της εμπειρίας τους. Ωστόσο με πνεύμα προσγειωμένο και στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών, οι εργαζόμενοι καταθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

                                                                     

Προς

Στρατηγό ε.α. Κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη

Επίτιμο Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ.

Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας

Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά τη συνέχιση λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που ασχολούνται με το πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης εξαιρετικά πολύτιμων και σπάνιων προστατευόμενων περιοχών του Νομού Έβρου.

Ο ακριτικός νομός Έβρου έχει την τύχη να διαθέτει δύο από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δύο κοιτίδες βιοποικιλότητας και προστατευόμενων ειδών που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η διατήρηση της ακεραιότητας  των περιοχών αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να τις προστατεύσουμε.

Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ό,τι έχει χτιστεί τόσα χρόνια με τεράστια προσπάθεια, με ένα σχέδιο νόμου που ενώ διαμηνύει ότι έρχεται να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της στελέχωσής τους, αυτό που καταφέρνει να κάνει είναι να τα διογκώνει. Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή, σβήνει εν μία νυκτί την πολυετή εμπειρία και την εξειδίκευση του υφιστάμενου προσωπικού, η οποία αποκτήθηκε μετά από πολλά χρόνια εργασίας και χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους. Αντί να μεριμνήσει για τη σταθερή στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης με έμπειρο προσωπικό αντικαθιστά τις υφιστάμενες ορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίας με νέες προκηρύξεις 8μηνων συμβάσεων, οδηγώντας 24 οικογένειες σε αβέβαιο μέλλον.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου οι εργαζόμενοι που αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό των Φ.Δ είναι αυτοί που:

 1. Υλοποίησαν την αρχική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, έχοντας προσληφθεί με διάφανα κριτήρια πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ
 2. Ανέπτυξαν και εξασφάλισαν τη λειτουργία των Φ.Δ, εντάσσοντας και υλοποιώντας πλήθος πράξεων από Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα ( ΕΠΠΕΡ-Γ΄ΚΠΣ, ΕΠΠΕΡΑΑ-ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, interreg κλπ) έχοντας ως αποτέλεσμα όχι μόνον την σημαντική απορρόφηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και την ολοκλήρωση των Περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι σε Ευρωπαικές και Διεθνείς Συνθήκες αλλά και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεθνή προβολή της περιοχής τόσο μέσα από δράσεις που αφορούν στην προστασία της βιοποικιλότητας όσο και από δράσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης των Προστατευόμενων Περιοχών
 3. Απέκτησαν σημαντική εξειδικευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς η ίδια η Πολιτεία έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση τους.

 Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου οι Φορείς Διαχείρισης θα έχουν διευρυμένη περιοχή ευθύνης,  με έκταση πολλαπλάσια της σημερινής και ανάλογες απαιτήσεις σε πόρους. Είναι κατανοητό στον καθένα ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών απαιτεί τη συνεχή παρουσία ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τις ανάγκες της. Η στελέχωση με προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις, με προσωπικό δηλαδή που διαρκώς θα αλλάζει, πριν προλάβει καν να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση για τη διαχείριση της κάθε περιοχής, θα οδηγήσει σε αστάθεια, διακυβεύοντας την ακεραιότητα της διαχείρισης των περιοχών αυτών σε όλα τα επίπεδα.

Μοναδική νόμιμη και ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί η ένταξη των Φορέων Διαχείρισης σε συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (επισυνάπτεται η πρόταση του συλλόγου εργαζομένων στους Φ.Δ), όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, και η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων του προσωπικού μέχρι τη λήξη του προγράμματος, παρέχοντας τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για την ώριμη αντιμετώπιση του ζητήματος της στελέχωσης των Φορέων Διαχείρισης με μόνιμο προσωπικό.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

 ΠΡΟΣ: 1. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

κ. Σωκράτη Φάμελλο

Γραφείο Υπουργού Fax: 2131513704

 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

κ. Γιώργο Σταθάκη

Γραφείο Υπουργού Fax: 2131513701

ΚΟΙΝ: Γενική Γραμματέα ΥΠΕΝ, κα. Χριστίνα Μπαριτάκη

Γραφείο Γεν. Γραμματέα Fax: 2131513201

Θέμα: Παράταση Συμβάσεων Εργασίας των Εργαζομένων στους Φ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Προκειμένου να βρούμε μια από κοινού αποδεκτή λύση για το καλό τόσο των εργαζομένων όσο και των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και την επιτυχή λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης με τα νέα διευρυμένα όρια, σας παρουσιάζουμε την πρότασή μας για την νόμιμη Παράταση των υφιστάμενων Συμβάσεων καθώς και δύο ενναλακτικές προτάσεις.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Μόνο η Παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων – ταυτόχρονα με το άνοιγμα της Πρόσκλησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 και της κατάθεσης προτάσεων από τους ΦΔ – για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι τη λήξη του προγράμματος, εξασφαλίζει τόσο τους εργαζόμενους όσο και την επιτυχή ένταξη και υλοποίηση των προτάσεων, όπως άλλωστε συνέβη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στις δύο προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους: ΕΠΠΕΡ 2000-2006 και

 ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013.

 Απαραίτητα βήματα:

 1. Δίδεται η πολιτική εντολή στην ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ να προετοιμαστεί το συντομότερο δυνατόν άνοιγμα της Πρόσκλησης και σε κάθε περίπτωση πριν τη ψήφιση του νόμου
 1. Αφού έχει προηγηθεί η εισαγωγή του Νομοσχεδίου στις Επιτροπές για επεξεργασία, η Πρόσκληση ανοίγει.
 2. Οι ΦΔ συντάσσουν και καταθέτουν εντός 2017 Πράξεις ενός Υποέργου Αυτεπιστασίας που περιλαμβάνουν απαραιτήτως δράσεις για α) Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση, β) Επόπτευση-Φύλαξη, γ) Επιστημονικής Παρακολούθησης δ) Διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Πράξης. Οι δράσεις αυτές είναι επιλέξιμες καθώς συμπεριλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εθνικού «Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας» (ΠΔΠ/ PAF) για τη χρηματοδότηση περιοχών NATURA 2000 κατά την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020)» και παράλληλα είναι ικανές για να δικαιολογήσουν την απασχόληση όλου του προσωπικού.
 3. Παράλληλα στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για την Παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Περιλαμβάνεται πρόβλεψη: Το κόστος μισθοδοσίας μέχρι την στελέχωση των ΦΔ το 2019 με τακτικό προσωπικό, καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο.

Με αυτό τον τρόπο:

ü   Παρατείνονται με νόμιμο τρόπο οι υφιστάμενες συμβάσεις όλου του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι διατηρούν τα κατεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα που μέσα από τη συνεχή και αδιάληπτη εργασία τους για 10 και πλέον χρόνια, κατέκτησαν. Στην περίπτωση σύναψης νέων 8μηνων συμβάσεων οι εργαζόμενοι θα απωλέσουν όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους.

ü  Οι Πράξεις μπορούν να ενταχθούν στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, καθώς η παράταση του προσωπικού και παράλληλα η δυνατότητα παράτασης μέχρι τη λήξη του προγράμματος, εξασφαλίζει την επιτυχή ένταξη των προτάσεων, όπως άλλωστε συνέβη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στις δύο προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους (ΕΠΠΕΡ 2000-2006 και ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013), καθώς καλύπτουν την υποχρέωση για Διαχειριστική Επάρκεια των ΦΔ.

ü  Παράλληλα εξασφαλίζεται η δυνατότητα υλοποίησης έστω και βασικών δράσεων, μειώνοντας την επίπτωση από το καθεστώς μεταβατικότητας που θα εισέλθουν οι ΦΔ για 3η συνεχή χρονιά.

ü  Διασφαλίζεται ότι την επόμενη χρονιά δεν θα επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα.

ü  Διασφαλίζεται η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση των ΦΔ στη νέα κατάσταση με τα νέα αυξημένα όριά τους.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004, «συνολικός χρόνος διάρκειας απασχόλησης άνω των 24 μηνών επιτρέπεται μόνον σε περιπτώσεις ειδικών, από τη φύση και το είδος της εργασίας τους, κατηγοριών εργαζομένων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως ιδίως διευθυντικά στελέχη, εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου ερευνητικού ή οιουδήποτε επιδοτούμενου ή χρηματοδοτούμενου προγράμματος, εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για την πραγματοποίηση έργου σχετικού με την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από συμβάσεις με διεθνείς οργανισμούς».

Α) Παράταση μέσω του ΠΤ

Παράταση των συμβάσεων με ταυτόχρονη παράταση του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».

Επίκληση της εξαίρεσης του ΠΔ164/2004 για εργαζόμενους στο πλαίσιο οιουδήποτε επιδοτούμενου ή χρηματοδοτούμενου προγράμματος

Τεκμηρίωση:

 1. Οι δύο ετήσιες παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί, έχουν πραγματοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης των ετήσιων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (2016 & 2017) του Πράσινου Ταμείου «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».
 2. Οι εν λόγω Φορείς Διαχείρισης κατά το διάστημα της Παράτασης του 2017, υλοποίησαν το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», οι υποχρεώσεις υλοποίησης και ολοκλήρωσης του οποίου εκτείνονται χρονικά και στο 2018
 3. Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την Παράταση-Επέκταση του Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» για το 2018 (ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ)
 4. Οι Φορείς Διαχείρισης κατέθεσαν Προτάσεις για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» για το 2018

Β) Παράταση μέσω της κάλυψης διεθνών υποχρεώσεων

Παράταση των συμβάσεων με τεκμηρίωση της αναγκαιότητας πραγματοποίησης Δράσεων επί του συνόλου των περιοχών Natura 2000, έπειτα από την επέκταση (τριπλασιασμό) των περιοχών ευθύνης των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης.

Επίκληση της εξαίρεσης του ΠΔ164/2004 για εργαζόμενους για την πραγματοποίηση έργου σχετικού με την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από συμβάσεις με διεθνείς οργανισμούς

Τεκμηρίωση:

 1. με την αύξηση των ορίων ευθύνης των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης και την συνεπακόλουθη αύξηση κάλυψης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 από 27% σε 70% επί του συνόλου τους, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων για τις νέες περιοχές που εντάσσονται σε καθεστώς διαχείρισης από τους Φορείς Διαχείρισης,
 2. ο σχεδιασμός και η εφαρμογή διαχειριστικών δράσεων στις προστατευόμενες περιοχές αποτελεί υποχρέωση της χώρας που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις:

Ø  Σύμβαση Ραμσάρ Ν.Δ.191/74, Ν.1751/88 & Ν.1950/91 (ΦΕΚ 350/Α/74, 26/Α/88 & 84/Α/91)

Ø   Συνθήκη του Ρίο Ν.2204/94 (Βιοποικιλότητας) (ΦΕΚ 59/Α/94)

Ø  Σύμβαση Βόννης Ν.2719 (ΦΕΚ 106/Α/99)

Ø  Σύμβαση της Βέρνης Ν.1135 (ΦΕΚ 32/Α/83)

Ø  Πρωτόκολλο της Ναγκόγια Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/2011)

Ø  Κοιν. οδηγία: 92/43/ΕΚ «για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας»

Ø  Κοιν. οδηγία: 2009/147/ΕΚ «περί της διατήρησης των άγριων πτηνών»

Έστω και την ύστατη στιγμή, θεωρούμε πως μια λύση είναι εφικτή και παρακαλούμε για τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας για να συζητήσουμε τις προτάσεις μας και να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΚΚΑΣ                                        ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΡΝΙΑΣ