Δημοσχάκης Αναστάσιος

Δεν υπάρχει λύση με μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα – Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

«Αν ισχύουν τα όσα είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός περί “μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας, αυτή η συμφωνία απορρίπτεται», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Αναστάσιος Δημοσχάκης, Ο επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί ότι ως Βορειοελλαδίτης βουλευτής είναι απόλυτα προσηλωμένος στην εθνική γραμμή, «όπως προέκυψε από την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 υπό τον αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή». Για τον «Ρουβίκωνα» επισημαίνει ότι δεν είναι ομάδα ακτιβιστών, αλλά «ομάδα εξτρεμιστών και αναρχικών», για την οποία «η κυβέρνηση επιδεικνύει σκανδαλώδη ανοχή στις ενέργειές της, αλλά και γενικά σε φαινόμενα ανομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας». Μάλιστα, για τον κ. Τόσκα σημειώνει: «Είναι υπεύθυνος της κατάργησης βασικών επιχειρησιακών Υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις καταδρομικές ενέργειες και επιθέσεις!».

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κ. Δημοσχάκη, με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εκτιμάτε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ένα συμβιβασμό και θα φέρει σύντομα μια συμφωνία με τη γειτονική χώρα;

«Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποδεχθεί συμβιβασμό. Εμείς ως Ν.Δ. έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί, έως αντίθετοι, με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, καθώς σε όλα τα θέματα που έχει διαπραγματευτεί μέχρι σήμερα, έχει αποτύχει παταγωδώς. Και το πιο σοβαρό είναι ότι συνομιλεί υπό άκρα μυστικότητα, χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση».

Ένα από τα ονόματα που συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το Βόρεια Μακεδονία. Συμφωνείτε με αυτό το όνομα αν εκπληρωθούν και οι άλλοι όροι που έχει θέσει η Ν.Δ. για μια συμφωνία πακέτο, όπως το «erga omnes» και η συνταγματική αναθεώρηση;

«Αν ισχύουν τα όσα είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός περί “μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας, αυτή η συμφωνία απορρίπτεται. Ως Βορειοελλαδίτης βουλευτής είμαι απόλυτα προσηλωμένος στην εθνική γραμμή, όπως προέκυψε από την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 υπό τον αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή».

Θεωρείτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για να δώσει τη συναίνεσή της η Ν.Δ. είναι να ξεκαθαριστούν και οι όροι «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα»;

«Για να υπάρξει λύση πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, να υλοποιηθεί η ισχύς του ονόματος “erga omnes”, αλλά και να κατοχυρωθεί η εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στίγματος. Και αυτό δεν αφορά μόνον την απάλειψη των αλυτρωτικών συνταγματικών αναφορών, αλλά και τα σύμβολα, τη γλώσσα, την ταυτότητα κ.ά.».

Γιατί η Νέα Δημοκρατία φοβάται και προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το «πράσινο φως» για ένταξη στο ΝΑΤΟ;

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαπραγματεύεται χωρίς καμία στρατηγική και με επιζήμιο τρόπο για τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό και θέτουμε αυτές τις ασφαλιστικές δικλίδες, επειδή ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται οι κ.κ. Τσίπρας – Καμμένος. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η χώρα μας».

Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει συμφωνία;

«Είναι εμφανές ότι υπάρχουν έντονες πιέσεις από το εξωτερικό για να λυθεί το Σκοπιανό. Το θέμα, όμως, δεν είναι αν υπάρχει πίεση από το εξωτερικό, αλλά αν η κυβέρνηση υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον. Και αυτό επιτάσσει να βρεθεί μια λύση-πακέτο, ενιαία, συνολική και οριστική, χωρίς εκπτώσεις που θα επιφέρουν τυχόν εθνικούς τραυματισμούς».

Ας περάσουμε στα Ελληνοτουρκικά. Τι θα σημάνει μια νέα επανεκλογή Ερντογάν και πώς πρέπει αυτή να αξιολογηθεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

«Το πρόβλημα δεν είναι αν θα επανεκλεγεί ο Ερντογάν ή ο αντίπαλός του. Αλλά την πολιτική που θα εφαρμόσει η Τουρκία μετά τις εκλογές τόσο όσον αφορά την Ελλάδα όσο και την Ε.Ε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γειτονική μας χώρα δίνει εξετάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας της με την Ε.Ε., που έχει αρχίσει από το 1995».

Είναι πρόκληση για τη χώρα να πραγματοποιούνται στη Θράκη προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων;

«Αποτελεί πρόκληση τη στιγμή που κρατούνται παράνομα δύο στρατιωτικοί μας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη να επιτρέπουμε να παρελαύνουν ανενόχλητοι στη Θράκη υποψήφιοι Τούρκοι πρόεδροι και να στήνουν προεκλογικά σόου. Και μάλιστα να απευθύνονται και σε Έλληνες μουσουλμάνους που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη γείτονα χώρα. Η κυβέρνηση οφείλει να λύνει προβλήματα της περιοχής μας, και όχι να δημιουργεί!».

Απέναντι στην αναθεωρητική ρητορική του Ερντογάν και την επεκτατική του στόχευση τι μπορεί να κάνει η Αθήνα;

«Πρέπει η χώρα μας να αναπτύξει μια εθνική σοβαρή πολιτική. Γι’ αυτό και εμείς προτείναμε ως Ν.Δ.., και συγκεκριμένα ο πρόεδρός μας Κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, που μπορεί να αποτελέσει αποδοτικό Όργανο στο σχεδιασμό και στη θέσπιση εθνικής στρατηγικής πάνω σε σοβαρά εθνικά θέματα, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό. Από την άλλη μεριά, η χώρα μας θα πρέπει να αυξήσει την αποτρεπτική δύναμη και ισχύ της. Γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας και τη Δικαιοσύνη αποτελούν τους πυλώνες της Δημοκρατίας».

Υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο;

«Η συνεχής επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας και η κλιμακούμενη προκλητικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα, που ενδεχομένως να πάρει τη μορφή εμπλοκής ή επεισοδίου. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά και έτοιμοι, με συγκεκριμένο πολιτικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης. Η ελληνική κοινωνία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πράττουν στο ακέραιο το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες».

Ας συνεχίσουμε με ένα άλλο θέμα, τις επιθέσεις του «Ρουβίκωνα». Ο υπουργός Προστασίας κ. Τόσκας επανέλαβε τα περί νηπιακών ιδεολογικών απόψεων του «Ρουβίκωνα». Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο «Ρουβίκωνας» ενεργεί υπό την ανοχή της κυβέρνησης;

«Η Οργάνωση αυτή δεν είναι ομάδα ακτιβιστών, όπως ισχυρίζονται κάποια κυβερνητικά στελέχη, αλλά ομάδα εξτρεμιστών και αναρχικών, που πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση επιδεικνύει σκανδαλώδη ανοχή στις ενέργειές της, αλλά και γενικά σε φαινόμενα ανομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εμείς έχουμε ρωτήσει κατ’ επανάληψη τον πρωθυπουργό αν διαθέτουν ως κυβέρνηση την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσουν το αναρχικό και εξτρεμιστικό ζήτημα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδος είναι ανελεύθερη και δέχεται ιδιότυπη πολιορκία! Ας αποδείξουν ότι την υπερασπίζονται…».

Θεωρείτε ότι πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς γιατί η Αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της;

«Η ΕΛ.ΑΣ. έχει άριστη δομή και οργάνωση, και εξαίρετα στελέχη εκπαιδευμένα, που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το βαρόμετρο της Αστυνομίας είναι η κάθε κυβέρνηση. Το γεγονός ότι επικρατεί κλίμα ανασφάλειας στις τάξεις των πολιτών δεν είναι ευθύνη της Αστυνομίας. Δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ, δεν στηρίζουν την ΕΛ.ΑΣ. με στελεχικό δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα, ενώ δεν έχουν πολιτικές ασφάλειας και δημιουργούν κλίμα ανομίας με γενικευμένες συνεχείς πρόβες κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο».

Τι μπορεί να υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν δει την τελευταία οκταετία μισθούς και επιδόματα να κόβονται;

«Η Ν.Δ. στέκεται διαχρονικά δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη και ο Κ. Μητσοτάκης, η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα επιστρέψει το 50% των αναδρομικών που εκκρεμούν, με τέτοιο τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης, στις προτεραιότητές μας είναι και η κατάθεση ενός νέου μισθολογίου που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Αλλά, πάνω από όλα, θα στηριχτούν και θα αφεθούν ελεύθερα να κάνουν τη δουλειά τους που αγαπούν, σύμφωνα με το Νόμο!».

Τέλος, ας μιλήσουμε για τα οικονομικά θέματα; Θεωρείτε πιθανό η κυβέρνηση να καταφύγει σε παροχές αντίμετρων για να ισοσκελίσει τις επερχόμενες περικοπές συντάξεων;

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για ένα “συμπληρωματικό Μνημόνιο”, που ουσιαστικά πρόκειται για ένα 4ο Μνημόνιο με επώδυνα μέτρα που αφορά την περίοδο 2018-2022. Θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία θα είναι και η νέα μείωση των συντάξεων. Τα μόνα “αντίμετρα” που έχει επιτύχει η κυβέρνηση είναι ο διορισμός συγγενών και φίλων σε διάφορες θέσεις μεγαλώνοντας το Δημόσιο. Δηλαδή, στόχος της είναι η διόγκωση του κομματικού κράτους, εν όψει των εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές».

Η κυβέρνηση απορρίπτει την προληπτική γραμμή στήριξης. Θεωρείτε ότι σωστά πράττει;

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ν.Δ. ουδέποτε ζήτησε προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό αποτελεί ένα από τα γνωστά κυβερνητικά “fake news”. Αυτό που είπαμε, εξ αρχής, είναι ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη δυνατότητα η χώρα να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Δεν πιστεύουμε ότι η καθαρή έξοδος είναι εφικτή με την παρούσα κυβέρνηση και τις καταστροφικές επιλογές που έχει ακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης σε όλο τον κόσμο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από μια πολιτική αλλαγή και μια αμιγώς μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα δημιουργήσει αμέσως ένα ασφαλές και σταθερό φορολογικό περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων. Και αυτή την πολιτική μπορεί να την πετύχει μόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Είπε για:

Αλέξης Τσίπρας: «Ξεγέλασε και υφάρπαξε την ψήφο των Ελλήνων με την αντιμνημονιακή ρητορική του, και στην πραγματικότητα έφερε δύο αχρείαστα Μνημόνια. Στην πιο δύσκολη πολιτική περίοδο της χώρας, αναμφίβολα ηγείται της πλέον κακής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης!»

Νίκος Τόσκας: «Ανήμπορος να αντιδράσει στην ιδιότυπη πολιορκία που δέχεται το κέντρο της πρωτεύουσας από εξτρεμιστές και αναρχικούς. Είναι υπεύθυνος της κατάργησης βασικών επιχειρησιακών Υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις καταδρομικές ενέργειες και επιθέσεις!»

Φώτης Κουβέλης: «Η ιστορία θα γράψει ότι δεν υπηρέτησε την πατρίδα γιατί δεν αποδέχτηκε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανέτρεψε μια κυβέρνηση που έβγαζε τη χώρα από την μνημονιακή κρίση και προτίμησε το… καταφύγιο του αναπλ. υπουργού! “Μουτζούρωσε” με αυτήν την επιλογή του τη μακρόχρονη πολιτική του πορεία»