Δημοσχάκης Αναστάσιος

Εν κρυπτώ η τροπολογία του ΥΠΕΘΑ για την αναβάθμιση των F-16!! Ιδιοκτησιακή η συμπεριφορά του προς τις Ε Δ!! – Ομιλία στη Βουλή

Για την τροπολογία που φέρνει από την «πίσω πόρτα» τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για την αναβάθμιση των F-16, αλλά και για την ιδιοκτησιακή συμπεριφορά που επιδεικνύει ο ΥΠΕΘΑ προς τις Ε Δ, με αφορμή την απαγόρευση στα μέλη του Δ Σ του Προεδρείου  της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε) να επισκεφτούν εθιμοτυπικά τις δύο Μεραρχίες στον Έβρο, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου κι Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, μιλώντας σήμερα (09/01) στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο ΥΠΕΘΑ στη σκιά των σεναρίων της εξόδου του από την Κυβέρνηση φέρνει βιαστικά, με προχειρότητα, από την «πίσω πόρτα» μια τροπολογία που περιλαμβάνει αντισταθμιστικά ωφελήματα αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16.
  • Ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ως «κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής» και ο ΥΠΕΘΑ τα φέρνει με αυτήν την τροπολογία εν κρυπτώ από την Επιτροπή Εξοπλιστικών.
  • Οφείλει ο ΥΠΕΘΑ να παρουσιάσει όλα τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που εκκρεμούν με την αμερικάνικη εταιρεία και να μας εξηγήσει αναλυτικά πως καταλήξαμε στο τελικό ποσό των 230 εκ. ευρώ.
  • Πρέπει να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών η κύρια σύμβαση της αναβάθμισης, που αποκρύπτει μέχρι σήμερα ο ΥΠΕΘΑ.
  • Στην τροπολογία αναφέρεται ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά που θα υλοποιηθούν από την ΕΑΒ, υπάρχει κι ένα υπολοιπόμενο ποσό γύρω στα 69 εκ. ευρώ, που θα το χειριστούν διάφορες εταιρείες, χωρίς να αναφέρεται ποιες είναι αυτές, κι αν είναι ελληνικών συμφερόντων
  • Ο ΥΠΕΘΑ επιδεικνύοντας ιδιοκτησιακή συμπεριφορά προς τις ΕΔ απαγόρευσε χωρίς κανένα λόγο τις επισκέψεις των Μελών του Προεδρείου  της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στις δύο Μεραρχίες στον Έβρο, την 12η και την 16η, καθώς και στο Φυλάκιο της Γέφυρας των Κήπων, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας τους στο Νομό.
  • Κι αυτό την ώρα που τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού είχαν προβεί στις κατάλληλες προπαρασκευαστικές ενέργειες τόσο προς τον Αρχηγό του ΓΕΣ, όσο και προς τους Διοικητές των δύο Μεραρχιών.
  • Την ίδια απαράδεκτη συμπεριφορά είχε επιδείξει ο ΥΠΕΘΑ και κατά την προ μηνών περιοδεία στο Νομό του Τομεάρχη Άμυνας της Ν Δ, Βασίλη Κικίλια, και του ιδίου ως Αναπλ. Τομεάρχη, στους οποίους επίσης απαγόρευσε να επισκεφτούν εθιμοτυπικά δύο στρατιωτικούς σχηματισμούς στον Έβρο, παρά τον Νόμο και τον κανονισμό που ισχύει για τους Βουλευτές.

Δείτε την ομιλία του εδώ

Αναλυτικά η ομιλία του:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εύχομαι η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη, ελπιδοφόρος, τυχερή και δημιουργική.

Θεωρητικά σήμερα συζητάμε για το σχέδιο νόμου σχετικά με την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, το οποίο ανέλυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια Επιτροπή και ο οποίος σήμερα δυστυχώς, σε μια κορυφαία ημέρα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι εξαφανισμένος από τα υπουργικά έδρανα, παρά του ότι είχε αρμοδιότητα να είναι παρών, τα οποία κόσμησαν ευφυώς οι συμπαθείς επιτελείς της ΔΑΕ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δική του όμως απουσία σίγουρα έχει τη δική της σημειολογία. Η όλη συζήτηση, όμως, και δικαιολογημένα έχει επικεντρωθεί στη ξαφνική τροπολογία που φέρατε, κύριε Υπουργέ, στη σκιά των σεναρίων περί εξόδου σας από την Κυβέρνηση που αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16. Μια τροπολογία που περιλαμβάνει αντισταθμιστικά ωφελήματα, έστω και αν προσπαθήσετε στην ομιλία σας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Αυτά για τα οποία ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στις 27 Οκτωβρίου του 2017 σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Θεοδωράκη, είχε χαρακτηρίσει ως κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής. Και τώρα τα φέρνει από την πίσω πόρτα με μία τροπολογία, η οποία έπρεπε να είχε συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή των Εξοπλιστικών και όχι να έρθει τελευταία στιγμή, απόγευμα Παρασκευής, παραμονής των Φώτων και μάλιστα αρχικά σε ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, όπως είπατε και εσείς στην ομιλία σας.

Γιατί τρέχετε, κύριε Υπουργέ, αφού δεν σας κυνηγούν; Έχετε επιτελεία σοβαρά, άρτια οργανωμένα και στελεχιακό δυναμικό ισχυρό. Και μάλιστα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα επιτελεία. Και θα μπορούσατε να μην αιφνιδιάζεστε, αλλά και πολύ περισσότερο να δείχνετε προχειρότητα.

Θα πρέπει, λοιπόν να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία, γιατί αποτελεί και προσβολή στους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων να φέρετε μια τροπολογία τελευταία στιγμή. Γιατί έπρεπε να έχει έρθει ως τροπολογία και όχι ως κανονικός νόμος; Ενώπιον της Επιτροπής την Παρασκευή ζητούμε και οφείλετε να μας παρουσιάσετε όλα τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που εκκρεμούν με την αμερικανική εταιρεία και να μας εξηγήσετε αναλυτικά πώς καταλήγουμε στα 230 εκατομμύρια ευρώ. Να μας παρουσιάσετε την κύρια σύμβαση αναβάθμισης, που μέχρι σήμερα αποκρύπτετε. Να μας ενημερώσετε για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την υπογραφή τους μέχρι σήμερα. Γιατί αποκρύπτατε τόσο καιρό την ύπαρξη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων; Να θυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του επίσης στις 27 Οκτωβρίου, είχε υποστηρίξει ότι η αναβάθμιση των F-16 δεν θα έχει αντισταθμιστικά ωφελήματα παρά μόνο για την ΕΑΒ. Εκτός λοιπόν από τα αντισταθμιστικά που θα υλοποιηθούν από την ΕΑΒ, υπάρχει και ένα υπολειπόμενο ποσό γύρω στο 69 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα το υλοποιήσει αυτό το ποσόν;

Μας μιλήσατε για διάφορες εταιρείες. Ποιες είναι αυτές; Δεν πρέπει να μας τις πείτε; Τι σημαίνει «θα αποφασίσουν γι’ αυτές οι Αμερικανοί»; Δεν πρέπει να ξέρουμε εάν είναι ελληνικών συμφερόντων; Δεν θα πρέπει να ξέρουμε την επίσημη θέση από την πλευρά της ΕΑΒ, αν συμφωνεί με το υπό ανάθεση σε αυτήν έργο;

Εμείς σεβόμαστε τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων και το έργο το οποίο επιτελούν.

Εμείς σεβόμαστε τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων. Το έργο το οποίο επιτελούν, επίσης, το σεβόμαστε. Θέλουμε την αναβάθμιση των F-16, όχι όμως μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες. Και βεβαίως σεβόμαστε και τη σύμμαχο υπερατλαντική χώρα και θα θέλαμε να έχουμε μαζί τους ξεκάθαρες σχέσεις.

Κύριε Τόσκα, είπατε ότι η Εθνική Άμυνα ενώνει. Θα πρέπει όλοι οι πρωταγωνιστές, όμως, αυτής της διαδικασίας να ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση και να το αποδεικνύουν με τα έργα τους.

Από τις 13 έως τις 16 Δεκεμβρίου επισκέφθηκαν τον Έβρο μέλη του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, δηλαδή Βουλευτές και Γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής που κοσμούν Κοινοβούλια και Γερουσίες ανά τον κόσμο και πίσω από αυτούς στοιχίζονται τριακόσιοι τριάντα συνάδελφοί μας. Είναι η αιχμή του δόρατος της Ελληνικής ομογένειας.

Εκτός από συναντήσεις που είχαν επί τετραήμερο με θεσμικούς παράγοντες της τοπικής και περιφερειακής  αυτοδιοίκησης, με πανεπιστημιακούς και με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και φορέων του νομού Έβρου, εξεδήλωσαν γραπτώς την επιθυμία να επισκεφτούν εθιμοτυπικά τις δύο Μεραρχίες του Έβρου, τη 12η και τη 16η, καθώς επίσης και το φυλάκιο της φρούρησης της Γέφυρας των Κήπων. Υπέβαλαν το αίτημά τους γραπτώς στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ενημέρωσα ο ίδιος προσωπικά τον Αρχηγό για όλο τους το πρόγραμμα. Ενημέρωσα τους δύο Διοικητές των δύο Μεραρχιών, της 12ης και της 16ης. Διέβλεψα ότι χάρηκαν από αυτήν την επίσκεψη, διότι η επίσκεψη αυτή έδωσε προσθετική αξία στον Έβρο και φυσικά θα έδινε και στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αυτές εκφράζονται με το ελληνικό στράτευμα που είναι εκεί στην περιοχή.

Δυστυχώς, ο κύριος Υπουργός, ο οποίος κάθεται σήμερα στα έδρανα, αρνήθηκε να τις επισκεφτούν αυτοί οι οποίοι εκπροσωπούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο που προείπα. Έφυγαν στεναχωρημένοι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Τι μέρα ήταν αυτή;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ήταν ημέρα Παρασκευή, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Λέτε ψέματα. Κυριακή ζήτησαν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ημέρα Παρασκευή ήταν στη 12η Μεραρχία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κυριακή, επίσκεψη σε στρατόπεδα και να φέρουμε τον κόσμο μέσα, για να κάνετε εσείς επίδειξη στον Έβρο, δεν γίνεται.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ μην με διακόπτετε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όποια μέρα καθημερινή θέλετε, σας δίνουμε άδεια, αλλά Κυριακή να βάλω τους φαντάρους να βάφουν, για να πάτε να κάνετε διαφήμιση στον Έβρο, κύριε Δημοσχάκη, ξεχάστε το.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να μην με διακόπτετε.

Η πρώτη επίσκεψη στη 12η Μεραρχία ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί ημέρα Παρασκευή στις 11.00΄. Η δεύτερη, ναι, το Σάββατο το πρωί στο Διδυμότειχο.

Όμως, θα ήθελα να μας πείτε το εξής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι στρατηγοί και τα στελέχη τους, βρίσκονται όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου, όλες τις μέρες της εβδομάδας στο καθήκον. Εθιμοτυπική επίσκεψη ήθελαν να κάνουν το Σάββατο στη 16η Μεραρχία. Δηλαδή, a la cart δουλεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις; Μα τι λέτε, κύριε Υπουργέ; Ομιλείτε σε έναν Αρχηγό ενός Σώματος.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτό είναι το κακό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ. Μη διακόπτετε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Για αυτό, κύριε Τόσκα, η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει ιδιοκτησιακή συμπεριφορά, όπως απέδειξε, και μάλιστα περιορισμένου χρόνου ενέργειας και δράσεων του ελληνικού στρατεύματος.

Το ίδιο έπραξε όταν ο κ. Κικίλιας, Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, επισκεπτόταν τον Έβρο. Απαγόρευσε την είσοδο δύο Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτός είναι ο κύριος Υπουργός σας. Να τον χαίρεστε!

Σας ευχαριστώ πολύ.