Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ των Αγροτών του Έβρου

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, αναφορικά με την καταβολή ΕΝΦΙΑ από τους αγρότες του Έβρου των οποίων οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρίσκονται υπό το νερό λόγω των πρόσφατων πλημμυρών.

Συγκεκριμένα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε ελάφρυνση και διευθέτηση των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων των αγροτών του Νομού, οι οποίοι κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό λόγω των πρόσφατων πλημμυρών και των παραμενουσών συνεπειών αυτών. Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 

1. κ. Υπουργό Οικονομικών

2. κ. Υπουργό παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή ιδιοκτητών πλημμυρισμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις για το 2015

Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες του χειμώνα 2014-2015, πάνω από 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο Νομό Έβρου συνεχίζουν να βρίσκονται υπό το νερό. Η οικονομική καταστροφή παγιώνεται ως ολοκληρωτική, καθώς η πρώιμη και η κανονική ανοιξιάτικη σπορά είναι οριστικά χαμένες, ενώ ούτε η όψιμη φαντάζει πλέον πιθανή.

Οι ως άνω αγροτικές εκμεταλλεύσεις επιβαρύνονται με φόρο ακίνητης περιουσίας, στα πλαίσια του ΕΝΦΙΑ, κατά 2 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ θα αφαιρεθούν από την ήδη πολύπαθη οικονομία του Νομού και τους οικονομικά πληγέντες αγρότες.

Επιπροσθέτως, υφίστανται οι υπόλοιπες υποχρεώσεις των αγροτών σε φόρους και εισφορές, με εκκρεμείς διάφορες πληρωμές κι επιστροφές τους (ΕΦΚ 2013, Εξισωτική 2014 κλπ.), καθώς και με τη διαδικασία αποτίμησης και αποζημίωσης να βαίνει με αργούς ρυθμούς, λόγω του πλημμυρικού φαινομένου και παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Είναι σαφές από τα παραπάνω πως η οικονομική κατάσταση των αγροτών του Έβρου βαίνει προς το χειρότερο, επηρεάζοντας αρνητικά και το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Μελετάτε το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα αγρότες του Έβρου από τον φετινό ΕΝΦΙΑ ή και άλλες υποχρεώσεις τους; Εναλλακτικά, προτίθεστε να μελετήσετε το «πάγωμα» των όποιων οφειλών προς το κράτος ή τον συμψηφισμό τους με πιστωμένα, αλλά μη καταβεβλημένα στους αγρότες ποσά,ή να προτάξετε την καταβολή οφειλόμενων από το Κράτος ποσών στους Αγρότες & Κτηνοτρόφους;

Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί η έντονη και έκτακτη κατάσταση στην οποία έχουνε περιέλθει οι αγρότες του Νομού Έβρου, έτσι ώστε να μην αποτελέσουν οι πρόσφατες καταστροφές την απαρχή της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής των αγροτών και του οικονομικού μαρασμού του Έβρου;