Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η Κυβέρνηση άνοιξε όλα τα εθνικά θέματα και εγκλωβίστηκε. Χειρίστηκε με επιπολαιότητα το ζήτημα των δύο στρατιωτικών – Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρωινή Γνώμη της Πάτρας

Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, αλλά και γενικά για τα εθνικά θέματα, για τη μεταναστευτική – προσφυγική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, για το σκάνδαλο Novartis και για τις αυξημένες πιθανότητες να κατακτήσει την αυτοδυναμία η Ν Δ στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρωινή Γνώμη της Πάτρας» ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

 • Η Κυβέρνηση υποτίμησε το μεθοριακό επεισόδιο με τους δύο στρατιωτικούς και χειρίστηκε το θέμα με επιπολαιότητα, γεγονός που έχει εξοργίσει τους Εβρίτες.
 • Με τη στάση της η Κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να κλιμακώσει την επιθετική ρητορική της και να διευρύνει τη διεκδικητική στρατηγική της με σκοπό την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Ν/Α Μεσόγειο.
 • Το επίπεδο συναγερμού έχει ανέβει στην ευρύτερη περιοχή που έγινε το συμβάν, ενώ το ηθικό των στελεχών των Ε Δ είναι υψηλό, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος επισκεπτόμενος πρόσφατα την 16η Μ/Κ Μεραρχία του Πεζικού στον Έβρο
 • Η Κυβέρνηση άνοιξε όλα τα εθνικά ζητήματα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και τώρα είναι εγκλωβισμένη.
 • Η Ν Δ έχει ξεκάθαρη θέση για το Σκοπιανό και δεν πρόκειται να συναινέσει αν δεν φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή μια λύση πακέτο.
 • Έχει παγιωθεί στην κοινωνία ότι η Ν Δ θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση όποτε κι αν γίνουν εκλογές, με την αυτοδυναμία να αποτελεί εφικτό στόχο.
 • Η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για να ξεδιαλύνει το σκάνδαλο Novartis, αλλά μόνο για να σπιλώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της, στήνοντας μια σκευωρία εις βάρος τους.
 • ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ ακολούθησαν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και άφησαν τις τοπικές κοινωνίες να σηκώσουν μόνες τους αυτό το βάρος.
 • Η Κυβέρνηση ίδρυσε ένα κοστοβόρο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς αντικείμενο και απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Αναλυτικά η συνέντευξη

 1. κ. Δημοσχάκη βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα (κράτηση των δύο στρατιωτικών) προκλητικότητα στο Αιγαίο. Θα ήθελα το σχόλιό σας

Η Κυβέρνηση υποτίμησε το μεθοριακό επεισόδιο, άργησε να αντιδράσει. Το αποτέλεσμα ήταν ένα επεισόδιο που συνήθως λυνόταν στη Διασυνοριακή Επιτροπή σε επίπεδο Λοχαγών τώρα να έχει πάρει διμερείς και διεθνείς πολιτικές διαστάσεις. Η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με επιπολαιότητα, γεγονός που έχει εξοργίσει τους Εβρίτες. Από την άλλη μεριά παρατηρούμε σε ένα ακόμα σημαντικό εθνικό θέμα να υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΘΑ. Η επιπόλαια στάση της Κυβέρνησης έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να κλιμακώσει την επιθετική ρητορική της και να  διευρύνει τη διεκδικητική στρατηγική της με σκοπό την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Ν/Α Μεσόγειο. Το ζητούμενο είναι να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί στις οικογένειες τους και στις μονάδες τους και μετά να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του συμβάντος.

 1. Ως Βουλευτής Έβρου θα ήθελα να μας πείτε αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες φρούρησης των συνόρων;

Σαφέστατα θα πρέπει να έχει  ανέβει το επίπεδο συναγερμού στην ευρύτερη περιοχή μετ’ από αυτό το γεγονός. Το ηθικό των στελεχών των Ε Δ είναι πάντως υψηλό κι αυτό το διαπίστωσα ο ίδιος επισκεπτόμενος πριν από λίγες εβδομάδες τη 16η Μ/Κ Μεραρχία του Πεζικού. Στηρίζω το στράτευμα αλλά το ίδιο πράττει και η τοπική κοινωνία όπως εκφράζεται με τους θεσμικούς της παράγοντες. Οργανώθηκε στην πλατεία Ν. Ορεστιάδας εκδήλωση στήριξης των δυο στρατιωτικών μας στέλνοντας μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Ας ελπίσουμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να οργανωθεί παρόμοια εκδήλωση στην πλατεία της Αδριανούπολης για την άδικη σύλληψη και κράτηση δυο φρουρών των κοινών Ελληνοτουρκικών και νατοϊκών συνόρων μας . Επισκέφθηκα τους γονείς των δυο στελεχών του Ελληνικού Στρατού θέλοντας να δηλώσω με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη στήριξή μου. Τους παρέδωσα το βιβλίο μου ‘Από τον Έβρο …στην Κατεχάκη’ με μια γλυκιά αφιέρωση. Δυστυχώς οι Φυλακές υψίστης ασφαλείας απαγόρευσαν την παράδοση του με το επιχείρημα ότι η προσωπική μου αφιέρωση μπορεί να είναι μηνυματοφόρος! Αυτή είναι η γειτονική Χώρα … αυτές είναι οι Φυλακές υψίστης ασφάλειας!

 1. Σκοπιανό ένα θέμα που ταλανίζει την Κυβέρνηση και τη χώρα. Η Κυβέρνηση βλέπουμε ότι θεωρεί εδώ και τώρα να δοθεί λύση. Η περίοδος αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας;

Η Κυβέρνηση άνοιξε όλα τα σοβαρά εθνικά ζητήματα ταυτόχρονα. Το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά ακόμα και θέματα που αφορούν την Θράκη. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν ενδείκνυται να σκαλίζεις ταυτόχρονα όλα τα εθνικά θέματα. Τώρα η Κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη. Διαπραγματεύεται εν κρυπτώ για το Σκοπιανό, χωρίς να ενημερώνει την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η θέση μας ως Ν Δ είναι ξεκάθαρη. Προκρίνουμε  λύση πακέτο για το ζήτημα (όνομα, εύρος χρήσης, και άρση των αλυτρωτικών αναφορών), η οποία προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος χώρας. Είναι προφανές πως αν δεν υπάρξει λύση πακέτο δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που θα φέρει, εφόσον βέβαια φέρει, η Κυβέρνηση.

 1. Η ΝΔ όπως όλα δείχνουν θα είναι πρώτο κόμμα (χωρίς αυτοδυναμία) το Κίνημα Αλλαγής θα είναι λύση για το σχηματισμό Κυβέρνησης;

Έχει παγιωθεί στην κοινωνία ότι η Ν Δ θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Κι αυτό φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπου η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σε διψήφιο νούμερο. Ακόμα και στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός ο Κ.Μητσοτάκης έχει πάρει σαφές προβάδισμα έναντι του σημερινού Πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός έχει αποδεχθεί το πρόγραμμα μας και έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης. Εφικτός στόχος είναι η αυτοδυναμία. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί θα δούμε πως θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο και θα κινηθούμε αναλόγως σε επίπεδο συνεργασιών…

 1. Σκανδαλολογία στο προσκήνιο με πρώτο τη Novartis. Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία;

Η υπόθεση Novartis είναι ένα διεθνές σκάνδαλο. Η διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι στις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η Κυβέρνηση από την αρχή ήθελε να στήσει μια σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων της. Να μείνει η λάσπη πάνω κι όχι να φτάσει στην αλήθεια και στη διαλεύκανση του σκανδάλου. Κι αυτό φάνηκε και στην Προανακριτική, όπου αρνήθηκε πέντε φορές να έρθουν οι μάρτυρες να καταθέσουν, είτε με κουκούλα είτε χωρίς. Γι΄αυτό κι αποχώρησε σύσσωμη η Αντιπολίτευση γιατί δεν γίνεται να συμμετάσχουμε σε αυτή την κακοπαιγμένη παράσταση. Η ΝΔ από την αρχή είχε συμφωνήσει στην Προανακριτική για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκαλυφθούν οι σκευωροί, κάτι που προφανώς δεν συμφέρει την Κυβέρνηση. Αργά ή γρήγορα κατά το στάδιο της προδικασίας ή της ακροαματικής διαδικασίας οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να βγάλουν την κουκούλα άλλως οι καταθέσεις τους καταπίπτουν και δεν έχουν αποδεικτική αξία! Συνέβαλαν όμως μέχρι τώρα στην παραγωγή λάσπης….

 1. Μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης από τον Έβρο μέχρι και την Πάτρα. Θα ήθελα το σχόλιό σας

Η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της ακολούθησε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την ειρηνική εισβολή των ταυτισμένων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Δυστυχώς, δεν υπήρξε επαρκής φύλαξη των συνόρων μας, όπως θα έπρεπε βάσει του άρθρου 12 του Κώδικα της Συνθήκης Σένγκεν, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Και όλα τα βάρη τα σήκωσαν μόνες τους οι τοπικές κοινωνίες κι αυτό έχει ως επακόλουθο να αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις ο Έβρος, τα νησιά μας αλλά κι άλλες πόλεις. Η Κυβέρνηση δεν σκέφτηκε, επίσης, ότι οι μεταναστευτικοί και προσφυγικοί δρόμοι μπορεί να μετεξελιχθούν σε πολεμικούς. Ίδρυσε ένα κοστοβόρο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς αντικείμενο! Όμως με τις λαθεμένες και τις εμμονικές πολιτικές που εφάρμοσε απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα και το αποτέλεσμα είναι να μεταφερθούν τα σύνορα της Αυστροουγγαρίας στα βόρεια σύνορά μας…