Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η Κυβέρνηση δείχνει να έχει κρυφή ατζέντα για τη Θράκη – Παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στο ζήτημα των Μουφτήδων και για μια χούφτα ψήφων!

Για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τον Νεομουσουλμανικό Νόμο (Σαρία) και για τα μικροπολιτικά παιχνίδια που παίζει η Κυβέρνηση στο ζήτημα των Μουφτήδων, δείχνοντας ότι έχει κρυφή ατζέντα για σοβαρά εθνικά θέματα που αφορούν τη Θράκη μίλησε σήμερα (09/01) στη Βουλή ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

 

 • Η Κυβέρνηση επέλεξε να ασχοληθεί με θέματα που έχουν σχέση με τη Μειονότητα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της γειτονικής χώρας.

 

 • Ο Υπουργός Παιδείας αντί να κλείνει θέματα ενδεχομένως ανοίγει νέες πληγές σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως είναι η Θράκη, η Κως και η Ρόδος.

 

 • Η Κυβέρνηση δείχνει να έχει κρυφή ατζέντα για σοβαρά εθνικά θέματα που αφορούν την Θράκη, αιφνιδιάζοντας με τις πολιτικές της τους Θρακιώτες.

 

 • Τόσο ο Υπουργός Παιδείας, όσο και ο Πρωθυπουργός έχουν θέσει στο τραπέζι το θέμα της εκλογής Μουφτήδων, που πιθανόν να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις για τη χώρα μας.

 

 • Τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται μόνο με εθνική ομοψυχία, ευρείες συναινέσεις και κοινή θέση κι όχι με μικροπολιτικά παιχνίδια για μερικούς ψήφους από τη Μειονότητα.

 

 • Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλος των ψευτομουφτήδων που υπηρετούν πιστά την ακραία τουρκική εθνικιστική πολιτική, καθώς και ο ρόλος του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, που δεν τηρεί τη Διεθνή Συνθήκη της Βιέννης του 1963, που ρυθμίζει τις προξενικές σχέσεις και δραστηριότητες.

 

 • Αποτελεί επιλογή του Υπουργού Παιδείας να υποβαθμίζει συνεχώς το ΔΠΘ και να χρησιμοποιεί το Ίδρυμα για να εξυπηρετεί συμφέροντα ημετέρων.

 

 • Με τον πρόσφατο Νόμο του Υπουργού Παιδείας τουλάχιστον 15 Καθηγητές του ΔΠΘ έχουν ζητήσει μεταθέσεις για Ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης χωρίς αντικατάσταση!

 

 • Υπουργός Παιδείας περιφρονεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δεν έχει απαντήσει στις σχετικές Ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί για το ΔΠΘ από το καλοκαίρι, γι΄αυτό και μαζί με τους Βουλευτές Καβάλας, Ν. Παναγιώτοπουλο και Δράμας Δ. Κυριαζίδη κατέθεσαν και τρίτη σχετική ερώτηση στις 20 Δεκεμβρίου.

 

 • Η ΝΔ έχει προτείνει κατ’ επανάληψη τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, στα πρότυπα της Επιτροπής που είχε συσταθεί το 1992 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

 

 • Η συγκεκριμένη Επιτροπή μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τα συμφέροντα της Θράκης και για μια νέα συνισταμένη πολιτικών που θα πρέπει να υλοποιηθεί από κάθε κυβέρνηση.

 

 • Ο Υπουργός Παιδείας οφείλει να μη θριαμβολογεί για το Σχέδιο Νόμου για τη Σαρία, γιατί τα δύσκολα έρχονται και οφείλει να είναι προσεχτικός για να μην υποστεί η χώρα εθνικούς τραυματισμούς, που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμοι.

Δείτε εδώ την ομιλία

Αναλυτικά η ομιλία του

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της γειτονικής χώρας άνοιξε ένα κεφάλαιο για την Κυβέρνηση ώστε να ασχοληθεί με θέματα που έχουν σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Και όπως έκανε και με άλλα σοβαρά ζητήματα της χώρας, προσεγγίζει με απροσεξία και, ενδεχομένως, με επιπολαιότητα σοβαρά, ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει με επισπεύδοντα τον Υπουργό Παιδείας δεν είναι ο κατάλληλος, την εποχή που τόσο ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος είχαν προγραμματίσει επισκέψεις στη χώρα μας. Τυχαίο είναι αυτό; Δεν νομίζω, αν αναλογιστεί κανείς και τα όσα συμβαίνουν με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Κύριε Υπουργέ, δουλειά σας είναι να κλείνετε θέματα και όχι να ανοίγετε ενδεχομένως νέες πληγές κυρίως σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως είναι η Θράκη, η Κως και η Ρόδος.

Αυτό δεν έχει αποκλειστικά σχέση με το παρόν σχέδιο νόμου -ανεξαρτήτως αν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι, όπως έχουν υπογραμμίσει οι ομιλήσαντες μέχρι τώρα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας-, αλλά ως προς τη νοοτροπία που επιδεικνύετε εσείς προσωπικά για να φέρνετε θέματα στην επιφάνεια με αιφνιδιαστικό τρόπο, δείχνοντας ότι μερικές φορές έχετε κρυφή ατζέντα.

Όμως, εσείς, κύριε Υπουργέ, δεν είστε αρμόδιος για να κάνετε μυστική διπλωματία. Αυτή είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και ενδεχομένως κάποιες φορές και των μυστικών υπηρεσιών. Ούτε είναι δουλειά σας να συναντιέστε στα κρυφά με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης, χωρίς να αποκαλύπτετε την ατζέντα των συζητήσεών σας, μολονότι κατ’ επανάληψη ζητήσαμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά στη συνάντησή σας.

Και λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, τόσο εσείς όσο και ο Πρωθυπουργός, θέτετε στο τραπέζι το θέμα της εκλογής των μουφτήδων, που ευφυώς έχουν διπλά καθήκοντα, ένα θέμα ευαίσθητο για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, με επιβλαβείς ενδεχομένως επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Δίνετε, λοιπόν, την εντύπωση ότι έχετε κρυφή ατζέντα για σοβαρά εθνικά θέματα στη Θράκη, ενώ όλα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με εθνική συμπαράταξη και ομοψυχία και κοινή θέση της Κυβέρνησης, τόσο στους κόλπους των κυβερνητικών εταίρων, όσο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και προσπαθείτε να την εφαρμόσετε βήμα-βήμα, πρώτα με το ζήτημα των καθηκόντων των μουφτήδων, για να πάτε και στο σοβαρό θέμα που είναι η εκλογή αυτών.

Ο κόσμος τη Θράκης, που αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης ανεξαρτήτως θρησκείας, ανησυχεί έντονα με τις πολιτικές που εφαρμόζετε και μάλιστα μάς το γνωστοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο, σε εμάς που καταγόμαστε από τον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Παραγνωρίζετε και προσπερνάτε τον ρόλο των ψευδομουφτήδων, που υπηρετούν πιστά την ακραία τουρκική εθνικιστική πολιτική και την προπαγάνδα της Κυβέρνησης της γειτονικής μας χώρας σε πλήρη εναρμόνιση με το τοπικό προξενείο.

Θέλουμε το τουρκικό προξενείο να περιοριστεί στα καθήκοντα της Σύμβασης της Βιέννης, η οποία προβλέπει ποια είναι τα καθήκοντα, τα οποία μάλιστα συχνά παραβιάζουν. Τέτοια ζητήματα χρειάζονται εξαντλητικές συζητήσεις και ευρείες συναινέσεις και όχι αιφνιδιασμούς και μικροπολιτικά παιχνίδια για μερικές ψήφους από τη μειονότητα.

Ήδη για ένα απλό θέμα κατατέθηκαν σήμερα δύο τροπολογίες Βουλευτών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και θέλουν περαιτέρω διερεύνηση. Είδατε τι πήγε να γίνει με τη λεγόμενη «Ένωση Ξάνθης» και ευτυχώς η Κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία, γιατί έλαβε υπ’ όψιν της την ομιλία του Βουλευτού Καβάλας, του κ. Παναγιωτόπουλου, με αποτέλεσμα να διορθωθεί επί τα βελτίω.

Εάν θέλετε να ασχοληθείτε με τη Θράκη, ενδιαφερθείτε για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που αποτελεί πυλώνα προόδου και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Εσείς, όμως, χρησιμοποιείτε το Δημοκρίτειο μόνο για να εξυπηρετείτε ημετέρους και το υποβαθμίζετε συνεχώς με τις επιλογές σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Οι «ημέτεροι» ποιοι είναι;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ψηφίσατε, κύριε Υπουργέ, διάταξη, η οποία προβλέπει οι καθηγητές από τα περιφερειακά πανεπιστήμια, μετά από δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στο πανεπιστήμιο όπου διορίστηκαν, να έχουν δικαίωμα μετάθεσης στα αντίστοιχα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όμως, δεν έχετε προβλέψει την αντικατάστασή τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εσείς πού το ξέρετε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Το λέτε στον νόμο, ο οποίος είναι σαφής.

Δηλαδή, εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πέραν των δεκαπέντε στη Θράκη, οι οποίοι ζητούν τη μετάθεσή τους. Θα τους ικανοποιήσετε; Εγώ σας έχω μία πρόταση, την οποία θα καταθέσω αύριο με γραπτή ερώτηση: Ζητούμε έναν καθηγητή, μελισσοκόμο ή σηροτρόφο, ο οποίος θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας, προκειμένου να οργανώσει το εργαστήριο της σηροτροφίας, που το έχουμε ανάγκη.

Ως γνωστόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Σουφλί είναι μεταξοπαραγωγός πόλη και θέλουμε το πανεπιστήμιο να μπει στην παραγωγική διαδικασία και να ταυτιστεί μαζί με την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα όλων των κατηγοριών, προκειμένου να έχουμε προσθετική αξία από την εκεί λειτουργία του πανεπιστημίου. Θα θεσπίσετε μία θέση ενός καθηγητού; Αύριο θα σας το ζητήσω και γραπτώς.

Επίσης, έχουμε παράπονο εμείς οι Θρακιώτες, διότι πήρατε το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος της Αλεξανδρούπολης από το Παιδαγωγικό μας Τμήμα και το πήγατε στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι ήταν οι λόγοι που υπαγόρευσαν αυτήν τη μετακίνησης;

Δύο φορές σάς καταθέσαμε, τρεις Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δύο γραπτές ερωτήσεις, τη μία τον Ιούνιο και την άλλη τον Μάιο. Δυστυχώς δεν μας απαντήσατε. Περιφρονείτε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Προχθές ζητήσαμε, πάλι με δική μας γραπτή ερώτηση, στο πλαίσιο της υπόμνησης, να μας απαντήσετε. Θα μας απαντήσετε;

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι πρέπει να συσταθεί μία διακομματική επιτροπή στον αντίποδα αυτής που είχε συσταθεί το 1992 από την τότε Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διότι αυτή η διακομματική επιτροπή κατέληξε σε μία συνισταμένη πολιτικών τις οποίες εφήρμοσαν όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η πρόκληση για εσάς, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, να κάνετε όλες τις ενέργειες προκειμένου ο Πρωθυπουργός της χώρας και το Προεδρείο της Βουλής να αποφασίσουν για τη συγκρότηση μίας τέτοιας επιτροπής, η οποία πραγματικά θα δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα, αλλά και θα είναι αυτή η οποία θα δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει κάθε Κυβέρνηση για την επίλυση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τον Έβρο και τη Θράκη.

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι δεν είναι η σημερινή μέρα σημαντική και για εσάς και για την Κυβέρνηση, γιατί συνέπεσαν όλα τα Κόμματα. Μην θριαμβολογείτε. Μην παίρνετε θάρρος. Τα δύσκολα είναι πίσω. Έρχονται σε λίγο. Είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε τα βήματά σας και εμείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία πραγματικά στη Θράκη είναι μείζονα.

Πρέπει ως Υπουργός Παιδείας, κάθε πρωί, που ξυπνάτε και αναλαμβάνετε καθήκοντα στο γραφείο σας, να σκέφτεστε ποιες αποφάσεις θα παίρνετε προκειμένου η Θράκη να θωρακίζεται, όπως και τα νησιά, με τον τρόπο που πρέπει. Αυτό οφείλει να πράξει το ελληνικό κράτος.

Ευχαριστώ πολύ».