Δημοσχάκης Αναστάσιος

Κατάθεση Ερώτησης για την παρατεταμένη καθυστέρηση των πληρωμών του μέτρου της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών

Ερώτηση κατέθεσε, σήμερα 09/05, ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, για την παρατεταμένη καθυστέρηση των πληρωμών του μέτρου της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερωτάται για τους λόγους καθυστέρησης την καταβολής των πληρωμών στους αγρότες, παρόλες τις διαβεβαιώσεις του τον Νοέμβριο του 2016, ότι θα είχαν  καταβληθεί τμηματικά έως το τέλος του ίδιου έτους. Ζητείται από τον Υπουργό ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να εισπράξουν οι γεωργοί το εισόδημά τους.

Επιπλέον, ο Υπουργός ερωτάται πότε θα καταβληθούν τα υπόλοιπα χρεωστούμενα στους αγρότες, οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας του 2014, οι ενστάσεις του 2014 αλλά και τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα του 2015.  Οι καθυστερήσεις αυτές είναι πρωτόγνωρες κι έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη και παρατεταμένη καθυστέρηση των πληρωμών του Μέτρου της  Δάσωσης Γεωργικών Γαιών

Κύριε Υπουργέ

Στις 14/09/2016 είχα καταθέσει Ερώτηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές του Μέτρου της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α.). Στη σχετική απάντηση σας (29/11/2016) με είχατε διαβεβαιώσει ότι η διαδικασία πληρωμής, για τις αιτήσεις του 2015, βρισκόταν στο στάδιο του τελικού ελέγχου ορθότητας της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος και στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να καταβληθούν τμηματικά όλες οι πληρωμές μέχρι το τέλος του 2016.

Δυστυχώς οι αγρότες του Νομού Έβρου διαπίστωσαν στην πράξη ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις σας και πως όλη η διαδικασία κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δοθούν τα χρήματα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των αγροτών.

Γενικά, όμως οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι υποχρεώσεις πληρωμών του Δημοσίου προς τους αγρότες γίνεται με το σταγονόμετρο.  Είναι πρωτόγνωρο να μην έχουν καταβληθεί μεταξύ άλλων για παράδειγμα οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας του 2015 και των ενστάσεων του 2014.

Οδεύουμε ήδη προς το καλοκαίρι του 2017 και υπάρχουν έντονες αμφιβολίες εάν κατορθώσετε να πληρώσετε τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα του 2015 εντός του έτους.

Όλες αυτές οι καθυστερήσεις έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, καθώς στερείτε από τους αγρότες πολύτιμο ρευστό χρήμα, που το έχουν άμεσα ανάγκη οι παραγωγοί και στο οποίο στηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Για ποιο λόγο παρατηρούνται αυτές οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μέτρου της Δάσωσης των Γαιών (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α.);
  2. Μπορείτε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα πότε θεωρείτε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι έτοιμος να αρχίσει τις πληρωμές του Μέτρου της Δάσωσης των Γαιών;
  3. Πότε θα καταβληθούν τα υπόλοιπα χρωστούμενα στους αγρότες (πληρωμές βιολογικής γεωργίας του 2015, ενστάσεις 2014, αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα 2015);