Δημοσχάκης Αναστάσιος

Με τις “καλές προθέσεις” του ΥΠ.Α.Α.Τ. θα πορευτούν τον χειμώνα οι αγρότες του Έβρου; Η De Minimis εξαντλήθηκε για άλλα μέρη της Ελλάδας! Σύνοψη της συζήτησης στη Βουλή για την Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών..

Στην συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για το ζήτημα της ενεργοποίησης του Κανονισμού Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Απόδοσης De Minimmis αποζημιώσεων των αγροτών, ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, παρουσιάστηκε ανέτοιμος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών του Έβρου.

Στην ομιλία μου υπογράμμισα τα εξής:

• Στη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠ.Α.Α.Τ. (09/10), με εκπροσώπους αγροτών, θεσμικών αλλά και Βουλευτών ο Υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για τις αποζημιώσεις των αγροτών.

• Οι έντονες & συνεχείς βροχοπτώσεις του χειμώνα προκάλεσαν τοπικές & γενικές πλημμύρες , με την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου & κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των αγροτικών καλλιεργειών σε κεντρικό και Βόρειο Έβρο.

• Μέσα από συσκέψεις που έγιναν στους τοπικούς Δήμους προτάθηκε ως λύση η χορήγηση της αποζημίωσης DE MINIMIS στους πληγέντες καλλιεργητές.

• Στη σχετική γραπτή Ερώτηση που κατέθεσα για την DE MINIMIS ο προηγούμενος Υπουργός απάντησε με ασάφειες, οπότε επανήλθα με Επίκαιρη Ερώτηση για να αποσπάσω απαντήσεις και λύσεις.

• Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ε.Ε. για τις αποζημιώσεις.

• Υπάρχει η λύση του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, για την ενεργοποίησή του οποίου ήδη έχει κάνει παρέμβαση η Γερμανία για τις αποζημιώσεις των δικών της αγροτών.

Μετά το τέλος της συζήτησης ενεχείρισα ιδιόχειρο σημείωμα στον Υπουργό, με το οποίο ζητώ και πάλι την ενεργοποίηση της Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Απόδοσης DE MINIMIS αποζημίωσης για να έχουν τη δυνατότητα και πάλι οι αγρότες να καλλιεργήσουν το 2019 (μπορείτε να το διαβάσετε σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=10385)

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση στο παρακάτω link http://www.dimoschakis.gr/?p=10385