Δημοσχάκης Αναστάσιος

Νιτρορύπανση: o κεντρικός & B/Έβρος αδικείται εξαιτίας ‘καλής χημικής σύστασης’. Αρνείται το Υπουργείο να τροποποιήσει τα κριτήρια.

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης για τον αποκλεισμό των αγροτών των περιοχών Διδ/χου, Ορεστιάδος και Σουφλίου όσον αφορά την ένταξή τους στη γνωστή δράση «Μείωση της Νιτρορύπανσης».

Συγκεκριμένα στην Γραπτή Ερώτηση ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει για το κριτήριο της κακής χημικής ποιότητας των υπογείων υδάτων που υιοθετήθηκε τελευταία στιγμή, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός του αγρότες του κεντρικού και Β/Έβρου.

Το υπουργείο στην απάντησή του απαντά προφανώς αρνητικά ως προς την απαλοιφή του συγκεκριμένου κριτηρίου,  αναφέροντας ότι κανείς αγρότης δεν εξαιρείται εκ προοιμίου από το πρόγραμμα, ωστόσο υπάρχει μοριοδότηση που βασίζεται στο κριτήριο αυτό.

Στην ουσία αυτή την στιγμή οι αγρότες των προαναφερόμενων περιοχών καταφεύγουν μάλλον αδίκως στην κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα καθώς οι αγροτικές τους εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες ως «με καλή χημική σύσταση». Αυτό συνεπάγεται εκ προοιμίου χαμηλή βαθμολογία για τους αγρότες της περιοχής και συνεπώς χαμηλή κατάταξη και πιθανότερος αποκλεισμός από το πρόγραμμα.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Ερώτηση:

http://www.parliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10255662.pdf

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Απάντηση:

http://www.parliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10569569.pdf