Δημοσχάκης Αναστάσιος

Οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ Έβρου να υποβάλλουν αιτήματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την οικονομική τους ενίσχυση – Δηλώσεις στο ράδιο Έβρος

Για τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, αλλά και για την ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από δική του παρέμβαση, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ζητώντας στήριξη από τα κοινοτικά ταμεία για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο και για την εύρυθμη λειτουργία του Διασυνοριακού Ινστιτούτου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, μίλησε σήμερα (14/07) στο ράδιο Έβρος της Ορεστιάδας 97,1 ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

 • Στις 28 Μαρτίου είχε καταθέσει γραπτή Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) – ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) και κυρίως όσο αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
 • Η απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τον ικανοποίησε γι’ αυτό το λόγο κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για να υπάρξει διεξοδική συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής.
 • Τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2014-15 στον Έβρο κατέστρεψαν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, τις υποδομές στο αρδευτικό σύστημα, ενώ υπέστησαν ζημιές και καλλιέργειες από φερτά υλικά.
 • Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα και να προχωρήσει σε οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, όπως έκανε και το 2016.
 • Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασ. Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον διαβεβαίωσε ότι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του Νομού Έβρου σε περίπτωση που υποβάλλουν σχετικά αιτήματα οικονομικής τους ενίσχυσης  στο Υπουργείο για το τρέχον έτος, αυτά θα εξεταστούν με θετικό πρόσημο και διάθεση.
 • Ζήτησε από τον Υφυπουργό να συμπεριληφθούν εκτάσεις που έχουν πραγματική ανάγκη άρδευσης, αφού εξασφαλιστεί το προαπαιτούμενο που είναι ο αναδασμός αυτών, κι αυτό αφορά τις περιοχές της Ορεστιάδας,  του Διδ/χου, του Σουφλίου, του Τυχερού, των Φερών και της Αλεξ/πολης.
 • Ύστερα από δική του παρέμβαση κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητώντας στήριξη από τα κοινοτικά ταμεία για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του Διασυνοριακού Ινστιτούτου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα.
 • Ο ίδιος πάντα υποστήριξε ότι μόνο μέσω της επιστήμης μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ζωονόσοι.
 • Η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο ήταν στόχος του από τη πρώτη στιγμή που ενεπλάκη στην πολιτική.
 • Σημαντική ήταν απόφαση του Συγκλήτου του ΔΠΘ, ανώτατο όργανο αυτού, πως στα πλαίσια της διεύρυνσής του αποφάσισε την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής στο Νομό.
 • Η λειτουργία της Σχολής θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και για την Ε.Ε. η οποία δαπανά σημαντικά ποσά αποζημιώνοντας τους κτηνοτρόφους όλων των χωρών, για τα ζώα που θανατώνονται.
 • Η συγκεκριμένη σχολή θα λειτουργεί με τη χρηματοδότηση 100% της  Ε.Ε. αυτοτελώς ή υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που θα είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα,  σύμφωνα με τις αρχές του Ελεύθερου και Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα , που εφαρμόζονται σήμερα στην χώρα μας.
 • Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι τα Αμφιθέατρα και τα διδακτήρια της Σχολής αυτής  θα είναι οι ίδιες οι εκτροφές και τα κοπάδια  που σημαίνει ότι οι καθηγητές και οι φοιτητές θα συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία.
 • Το Διασυνοριακό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας διαθέτει σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, αλλά πρέπει να στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό και κτηνιατρικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει.
 • Επίσης με μέριμνα των αρμοδίων Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει οι δύο γειτονικές χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους σε αυτό το Διασυνοριακό όργανο, όπως έχει σχεδιαστεί από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το κακό.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις