Δημοσχάκης Αναστάσιος

Σεβασμός στον πολύτεκνο εκπαιδευτικό-Κατάθεση Αναφοράς

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής επιστολή του πολύτεκνου εκπαιδευτικού κ. Αγιαννιτόπουλου Αλεξίου, κάτοικου Έβρου, ο οποίος αιτείται την κατάργηση του άρθρου 30 παρ. 4 του ν. 3848/2010, που αφορά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα στην επιστολή προβάλλεται το δίκαιο αίτημα για θεσμοθέτηση της προστασίας των εκπαιδευτικών από την υπεραριθμία, την υποχρεωτική δηλαδή μετακίνηση στην οποία εξαναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί όταν η οργανική τους θέση θεωρηθεί υπεράριθμη.

Πρόκειται για ένα αίτημα που δεν συνεπάγεται κανένα δημοσιονομικό κόστος, ενώ αντίθετα προάγει τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους και δίνει ανάσα ανακούφισης στις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες ενισχύουν τον ιστό της Ελληνικής κοινωνίας σε εποχές που αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα.

Στα πλαίσια της επιστολής αναφέρονται κι άλλα πλήγματα που έχει δεχτεί η πολύτεκνη οικογένεια, όπως:

  • η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος για τις πολύτεκνες μητέρες, αλλά και
  • η κατάργηση των ειδικών διατάξεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των πολύτεκνων παιδιών.

 

Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

 

Ε  Π  Ι  Σ  Τ Ο Λ Η

 

Θέμα: Κατάργηση του άρθρου 30 παρ. 4 του ν. 3848/2010.

κ. βουλευτά,

σας ζητώ να μεριμνήσετε ώστε να καταργηθεί το άρθρο 30 παρ. 4 του ν. 3848/2010 που εξοντώνει τον πολύτεκνο εκπαιδευτικό και τον χρίζει ίσης μεταχείρισης με όλους τους υπόλοιπους συνάδελφους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό δεν  υπήρχε σε ισχύ μέχρι το 2010 , ώσπου καταργήθηκε με το παραπάνω άρθρο. Μέχρι και το 2010 ίσχυε το ΠΔ 50/1996 όπου με το άρθρο 13 παρ. γ προστάτευε τον πολύτεκνο εκπαιδευτικό, από την οποιαδήποτε υπεραριθμία.

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει πολλές φορές την πόρτα του πολύτεκνου. Κατάργηση οικογενειακού επιδόματος στις πολύτεκνες μητέρες σε μια εποχή που το μέγιστο πρόβλημα είναι το δημογραφικό!!

Κατάργηση των ειδικών διατάξεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ των πολύτεκνων τέκνων!!. Λες και το πτυχίο τους έδινε αυτόματα και δουλειά!!

Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του κράτους και του έθνους μας. Θα με συγχωρέσετε όμως….Εγώ ότι κάνω στην ζωή μου το κάνω χ4, είτε αυτό λέγεται οικογενειακή διατροφή, οικογενειακή προστασία, οικογενειακή εκπαίδευση, οικογενειακή ευθύνη, οικογενειακές φοβίες, οικογενειακές εφηβείες, οικογενειακά βάρη, οικογενειακές λύπες, οικογενειακές χαρές. Κάποιοι από εμάς είναι χ3, χ2, χ1…..κάποιοι άλλοι χ5, χ6…

Σε όλα αυτά έρχεται και το παραπάνω ώστε να αποτελειώσει τον πολύτεκνο εκπαιδευτικό και να τον κατατάσσει ίσο με όλους.

Πληροφοριακά ενημερώνω ότι ο νομός Έβρου έχει μήκος 125 χιλιόμετρα. Με αυτήν την διάταξη ένας υπεράριθμος πολύτεκνος εκπαιδευτικός μπορεί να πηγαίνει 100 χιλιόμετρα μακριά από την οικογένεια του και παράλληλα να του αυξάνεται η οικονομική επιβάρυνση σε μεταφορικά!!

Θεωρώ ότι το άρθρο  30 παρ. 4 του ν. 3848/2010 είναι κοινωνικά αντισυνταγματικό. Η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας συνιστά –κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ.2 του Συντάγματος- υποχρέωση του Κράτους. και η υποχρέωση αυτή, πάντα κατά το Σύνταγμα, κατοχυρώνει, αντιστοίχως, στην πολύτεκνη οικογένεια δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου».

Πιστεύω ότι η επιστολή θα σας βρει σύμφωνους και θα προβείτε στην αναγκαίες ενέργειες ώστε η σκέψη μου να γίνει πράξη. Σας παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε για την δική σας τοποθέτηση σε αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ημερομηνία: 12/5/2017                               Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος – τηλ επικοινωνίας 6944361119

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Αλεξανδρούπολη

Διεύθυνση: Μακαρίου 8

Πολύτεκνος εκπαιδευτικός