Δημοσχάκης Αναστάσιος

Στο ΔΠΘ το συνέδριο για τις Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της Οικονομικής κρίσης

Την Παρασκευή (6/10 ) στο ΔΠΘ στην Κομοτηνή ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα: “Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης” .Ο Βουλευτής Έβρου & Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αν Δημοσχάκης παρέστη στην έναρξη αυτού, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. Kyriakos Mitsotakis, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ροδόπης Βεζυργιαννίδης Ιωάννης.

Στη ομιλία του τόνισε τα ακόλουθα:

•Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας αποτελεί πλέον απειλή εθνικής ύπαρξης.

•Δυστυχώς οδηγούμαστε στη συρρίκνωση κι αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού.

•Οι συνέπειες είναι σοβαρότατες στην Εθνική Άμυνα, στην Οικονομία και στην Κοινωνία.

•Οι Ε.Δ. και τα Σ.Α. δεν θα διαθέτουν ικανή στελέχωση, το δε ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση.

•Η νέα Κυβερνητική Μεταναστευτική Πολιτική αλλοιώνει τον εθνικό χαρακτήρα της χώρας.

•Η ΝΔ θεσμοθέτησε μέσα στην κρίση το επίδομα για το πρώτο παιδί και Ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ενώ αύξησε τα οικογενειακά επιδόματα.

•Το όραμα της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στην εισοδηματική πολιτική αλλά κυρίως στην πολιτική των ευκαιριών για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση.

•Χρειάζεται ένα εθνικό πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί με συνέπεια ,αγάπη & σταθερότητα στις αρχές της Ελληνικής Οικογένειας.

Ακολουθεί όλη η ομιλία του βουλευτή:

”Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σε έναν αγαπημένο χώρο του Δ.Π.Θ., έναν χώρο γνώσης, έρευνας, κοιτίδα επιστημόνων και μελετητών.
Το πανελλήνιο συνέδριο για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης επιβεβαιώνει τον ουσιαστική σύνδεση της επιστημονικής σας κοινότητας με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και κυρίως της Θράκης μας.
Το δημογραφικό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα το οποίο ερεύνησα κι ανέδειξα τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και μέσα από συνεντεύξεις. Οι διαπιστώσεις μου δυστυχώς αποτελούν αιτία μεγάλης ανησυχίας καθώς όλα τα επίσημα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας οδηγείται σε συρρίκνωση και αλλοίωση της πληθυσμιακής της σύνθεσης.
Για πρώτη φορά με σαφήνεια και με απτά στοιχεία, το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας εξελίσσεται σε βόμβα, της οποίας το φιτίλι βλέπουμε να καίγεται με γοργούς ρυθμούς. Χάνουμε ως Χώρα ετησίως σε πληθυσμό μια ‘Αλεξ/πολη’ τα τελευταία τέσσερα χρόνια!!Σύμφωνα με την Eurostat o πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 2,5% το 2016, ενώ έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη.
Την τελευταία πεντηκονταετία υπήρχε μια επίπλαστη αίσθηση αύξησης του πληθυσμού στη Χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια, η οποία όμως είχε προέλθει κυρίως από τους αλλογενείς παράνομους οικονομικούς μετανάστες σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας επέτειναν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, η οποία δεν αποτελεί απλά στάση ζωής αλλά συνδέεται με ζητήματα διαβίωσης. Τα νέα ζευγάρια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός οικογενειακού προγραμματισμού.
Τα νέο κύμα μετανάστευσης -το γνωστό brain drain- νέων επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό, οφείλεται κυρίως σε παθογένειες, όπως η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός. Η ανάδειξη σε σημαντικές θέσεις ατόμων απαίδευτων κι ανίκανων αποτρέπει τους ικανούς νέους επιστήμονες από το να παραμείνουν στην πατρίδα και τους ωθεί στη μετανάστευση.
Δυστυχώς βαδίζουμε στην συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού.
Το πλέον αισιόδοξο σενάριο της επιστημονικής κοινότητας, όπως διατυπώνεται σε έρευνα του Κέντρου Ερευνών διαΝΕΟσις, μιλάει για 10 εκ. πληθυσμό το 2050, με απαιτητικές προϋποθέσεις. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο μιλάει για συρρίκνωση του πληθυσμού κατά το 1/5! Σχηματικά αντιστοιχεί σε ‘ακρωτηριασμό’ της Β.Ελλάδας από την χώρα.
Η συρρίκνωση κι αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας μας δημιουργεί προβλήματα στην Εθνική Άμυνα, την Οικονομία και την Κοινωνία.
Αποδυναμώνεται η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας, καθώς όλα τα Σ.Α. και οι Ε.Δ. που διασφαλίζουν την Ειρήνη & την Άμυνα της Πατρίδας μας δεν θα διαθέτουν ικανή επάνδρωση.
Η ερήμωση των χωριών της ελληνικής επαρχίας στα σύνορα της χώρας μας αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα κι εθνική απειλή, την στιγμή που η γειτονική χώρα γιγαντώνεται σε μέγεθος.
Στον οικονομικό τομέα η συρρίκνωση του πληθυσμού οδηγεί σε κατάρρευση το ασφαλιστικό μας σύστημα, ενώ οι νέοι καλούνται να συντηρήσουν έναν πληθυσμό που ΄γερνάει’.
Οι συνέπειες στην κοινωνία είναι ακόμα πιο ανησυχητικές καθώς η νέα μεταναστευτική πραγματικότητα μεταβάλλει την ανθρωποδομή των πληθυσμών, αλλοιώνοντας τον εθνικό χαρακτήρα του ελληνικού κράτους.
Δυστυχώς ενώ το ίδιο το Σύνταγμά μας (άρθρο 21 παρ.5) προβλέπει ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους, μόνο εντός του 2016 καταργήθηκαν επιδόματα και προνόμια των πολύτεκνων οικογενειών, όπως το επίδομα τέκνων για τους νέους συνταξιούχους, μειώθηκαν σημαντικά οι καταβαλλόμενες συντάξεις, τα μερίσματα και το εφάπαξ σε συνταξιούχους ανεξαρτήτως από το αν είναι πολύτεκνοι ή όχι, μειώθηκε το ποσοστό που ίσχυε για τις προσλήψεις των πολυτέκνων μέσω ΑΣΕΠ κι άλλες αλλαγές δυσμενείς όπως στον υπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Φέτος πολλοί πολύτεκνοι δεν μπόρεσαν να βρουν θέση σε παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, ένα κοινωνικό κεκτημένο που καταστρατηγείται.
Η πολιτική και οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας υπαγορεύονται και από τις θέσεις των πολυτέκνων τους οποίους σεβόμαστε και στηρίζουμε αμέριστα. Το 2013 εν μέσω κρίσης, επί υπουργίας οικονομικών του κ.Στουρνάρα, κι εργασίας του κ.Βρούτση με Κ.Υ.Α. θεσμοθετήσαμε το επίδομα από το πρώτο παιδί και Ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με συγκεκριμένα εισοδηματικά και όχι μόνο κριτήρια.
Επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας η μόνη αύξηση στον προϋπολογισμό από το 2012 στο 2013 αφορούσε στα οικογενειακά επιδόματα τα οποία έφτασαν τα 750 εκατ. €. Ωστόσο το όραμα της ΝΔ όπως έχει εκφραστεί στον πολιτικό λόγο του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφορά μια Ελλάδα επιδομάτων αλλά την μετάβαση σε μια Ελλάδα ευκαιριών. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη κι αποτελεσματική επιδοματική πολιτική με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Απόλυτη ωστόσο προτεραιότητα παραμένει η εξασφάλιση δουλειάς και μέσω αυτής αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και φυσικά κανένα παιδί που πληρεί τα κριτήρια δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο, με εθνική συνεννόηση και μια διακομματική συνεργασία που πρέπει να επικαιροποιείται και να εκτελείται με αγάπη, πίστη κι αφοσίωση.
Είναι απαραίτητο να ξαναδοθεί όραμα στους νέους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους προς την πατρίδα. Πρέπει να υπάρξουν ευκαιρίες για δημιουργία, διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας κι αξιοκρατία αλλά κι αδιαπραγμάτευτη στήριξη από τους λειτουργούς του δημόσιου τομέα, κάθε βαθμίδας.
Πάνω από όλα χρειάζεται σοβαρότητα, συνέπεια και αφοσίωση στις έννοιες της οικογένειας, της ελληνικής οικογένειας, όπως αυτή στήριξε την χώρα μας και με την συμπαγή δυναμική της την ανέστησε μέσα από καταστροφικές στάχτες πολλές φορές.
Κλείνοντας θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχές & τα χαιρετίσματα του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου και να υπογραμμίσω την αμέριστη στήριξη του σε τέτοιους είδους επιστημονικές προσπάθειες.’
Αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας τα οποία & θα αναδείξω στο Κοινοβούλιο μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου !