Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συζήτηση επί Επίκαιρης Ερώτησης του Αναστάσιου Δημοσχάκη για τις πλημμύρες στον Έβρο

Συζήτηση επί της με αριθμό 18/10-3-2015 Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Δημοσχάκη προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών, σχετικά με την αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου, διεξήχθη σήμερα, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015.

Επίκαιρη18 (1)

Ο Βουλευτής κ. Δημοσχάκης από του βήματος της Βουλής υπενθύμισε πως ο Έβρος αποτελεί την αρχή της Ελλάδας και της Ευρώπης και πως είναι λυπηρό αυτός ο ευλογημένος και ιστορικός τόπος να παρουσιάζει σήμερα αυτήν την τραγική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε μετά από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες.

Αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές, τόσο στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα, του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και στο οδικό δίκτυο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικιστικές ζημιές στις περιοχές του Σουφλίου και του Λαγυνά, στις θραύσεις των αναχωμάτων, στα άνω των 300 κατεστραμμένα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, και στην ολοσχερή καταστροφή των εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης στο Τυχερό του Έβρου, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την επιτυχημένη του παρουσία στη διεθνή αγορά σπαραγγιού.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος, με την Βουλγαρική πλευρά να ολιγωρεί στην εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στις περιπτώσεις απότομης και αιφνίδιας ανόδου της στάθμης των ποταμών και παραποτάμων.

Για όλα τα ως άνω ζητήματα έθεσε ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, σε επίπεδο αποζημιώσεων και ενισχύσεων, όπως στις περιπτώσεις των Δήμων Διδυμοτείχου και Σουφλίου για την πληρωμή εργασιών άντλησης, αλλά και αποκατάστασης ζημίων, όπως στην περίπτωση των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Στην δευτερολογία του, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης διεμήνυσε πως η διαχρονικότητα του προβλήματος δεν είναι επαρκής δικαιολογία για ολιγωρία και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχουνε ήδη κατατεθεί για την ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η αποκατάσταση των άνω των 80 θραύσεων των αναχωμάτων, η αντικατάσταση των αντλιοστασίων με σύγχρονα υποβρύχιας τεχνολογίας και συνεννόηση με Τουρκία και Βουλγαρία για σειρά έργων.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να εκτελέσει τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει λάβει, προστατεύοντας τον Έβρο. Ζήτησε να μην υπάρχουν δικαιολογίες περί καμένης γης και άδειων ταμείων, αλλά να θεραπεύσουν τη γη και να γεμίσουν τα ταμεία. Κάλεσε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ηγηθεί των προσπαθειών αποκατάστασης και ανάπτυξης του Έβρου,  ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ τον Νομό και να φροντίσει να γίνει υπόδειγμα και παράδειγμα, έτσι ώστε όταν θα μπαίνει κάποιος στην Ελλάδα από τους Κήπους να αντιλαμβάνεται και να νιώθει ότι μπήκε στην Ευρώπη. Με εμφατικό τρόπο συνέστησε πως εάν δεν ενδιαφερθεί άμεσα η κυβέρνηση θα ισοδυναμεί με εγκατάλειψη όσων την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Τέλος, ζήτησε να σκεφτούν όλοι Εβρίτικα και Ακριτικά, γιατί εάν υποστούμε ανίατη ζημιά στις περιοχές αυτές, το μέλλον του Ελληνισμού είναι αβέβαιο..

Ακολουθούν οι Ομιλίες και  η Επίκαιρη Ερώτηση:

ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ

«Ο Έβρος αποτελεί την αρχή της Ελλάδας και την αρχή της Ευρώπης. Είναι λυπηρό αυτός ο ευλογημένος και ιστορικός τόπος να παρουσιάζει σήμερα αυτήν την τραγική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε μετά από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες.

Σήμερα που μιλάμε, διανύοντας οδικώς την απόσταση από Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Ορμένιο, διαπιστώνει πλέον ότι είχαμε ποταμούς, ενώ τώρα αποκτήσαμε μέχρι την κάθετη γραμμή του τραίνου και απέραντες λίμνες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Η υπερχείλιση του ποταμού Έβρου,  των παραποτάμων του Άρδα και Ερυθροποτάμου, αλλά και των παραποτάμων Τούντλα και Εργίνη από την Ανατολική Θράκη, και οι συνεπακόλουθες πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα, του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και στο οδικό δίκτυο. Ζημιές σοβαρές επίσης προκλήθηκαν σε κατοικίες, στάβλους και αποθήκες οικισμών του Σουφλίου και του Λαγυνά, αλλά και σε αγροικίες και αποθήκες που βρίσκονται στον κάμπο.

Πάνω από 100.000 στρέμματα φυτικής παραγωγής είναι ήδη κατεστραμμένα, πολλά ζωντανά χάθηκαν, το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε μεγάλο μέρος, τα αναχώματα στις παραποτάμιες περιοχές έχουν υποστεί εκτεταμένη ζημιά (θραύσεις). Τα κατεστραμμένα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ Έβρου είναι εκατοντάδες, με τον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας να έχει καταγράψει τεράστιες ζημιές σε όλες τις υποδομές και τα δίκτυα.  Επίσης, ο μεταποιητικός κλάδος, από τον οποίο ξεκινούσε  μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, υπέστη τεράστιες ζημιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ολοσχερής καταστροφή των εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης στο Τυχερό του Έβρου, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την επιτυχημένη του παρουσία στη διεθνή αγορά σπαραγγιού.

Πέρα από όλα αυτά που αφορούν στην «εσωτερική» διάσταση του προβλήματος των καταστρεπτικών πλημμυρών του ποταμού Έβρου, υπάρχει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα και έντονη «εξωτερική-διεθνής» διάσταση. Αυτή αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Βουλγαρία. Η πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η Βουλγαρική πλευρά ολιγωρεί να εφαρμόσει το συμφωνημένο με την χώρα μας σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις περιπτώσεις απότομης και αιφνίδιας ανόδου της στάθμης κατά πρώτον του ποταμού Άρδα με τα φράγματα του Ιβαήλογκραντ και κατά δεύτερον του Έβρου (Μαρίτσα) στο Βουλγαρικό έδαφος.

Για αυτό και σήμερα ρωτάμε ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις στις οποίες προτίθεται να κινηθεί το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες και κυρίως να αποκατασταθούν οι υποδομές; Υπάρχει η πολιτική βούληση να παρακαμφθούν τυχόν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, ώστε οι αγρότες του Νομού Έβρου θα αποζημιωθούν πλήρως και τάχιστα; Οι υποδομές θα αποκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να περισωθεί όσο το δυνατόν η εαρινή σπορά; Ήδη έχει χαθεί η πρώιμη και κινδυνεύει άμεσα η κανονική σπορά, ενώ όπως πάμε, θα κινδυνεύσει ΚΑΙ η όψιμη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών τι θα κάνει για την αποζημίωση πλημμυροπαθών, οι οικίες, αποθήκες, στάβλοι, βοηθητικοί χώροι, των οποίων, αλλά και οικοσκευή τους, υπέστησαν σημαντικές καταστροφές. Θα ενισχυθούν άμεσα οι Δήμοι Διδυμοτείχου και Σουφλίου οικονομικά, καθ’ όσον δεν έχουν να πληρώσουν τους επαγγελματίες οι οποίοι με τα μηχανήματά τους νυχθημερόν βοηθούν στην άντληση υδάτων που έχουν καταπνίξει τις κατοικημένες περιοχές. Τέλος, τι θα κάνετε για τα πάνω από 15 γήπεδα ποδοσφαίρου τα οποία έχουνε υποστεί σοβαρές ζημιές σε Διδυμότειχο και Σουφλί, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι να μην έχουνε πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε το χρόνιο πρόβλημα του ποταμού Έβρου να διευθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και με τα γειτονικά κράτη; Ακόμα κι αν πρέπει να φτάσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να αγωνιστούμε στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα;»

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Η διαχρονικότητα του προβλήματος δεν είναι επαρκής δικαιολογία. Το πρόβλημα των πλημμυρών εντατικοποιείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των υδάτων από την Βουλγαρία και της σταδιακής υποβάθμισης των υποδομών μας.

Δείτε το αν θέλετε σαν ευκαιρία να αποδείξετε ότι ενδιαφέρεστε για τον Έβρο. Όλοι οι Έλληνες πονάνε τον Έβρο. Είτε οι ίδιοι, είτε οι στενοί συγγενείς τους έχουν συνδέσει τα καλύτερά τους χρόνια υπηρετώντας την Πατρίδα, εκπληρώνοντας την στρατιωτική τους θητεία στον Έβρο. Λύσεις έχουμε να προτείνουμε και εννοείται πως θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σας σε ενέργειες που θα διορθώσουν τα προβλήματα. Μερικές από τις προτάσεις μας είναι:

1.         Αποκατάσταση των άνω των 80 θραύσεων (σπασίματα) των αναχωμάτων και βελτίωση αυτών.

2.         Προστασία εγγειοβελτιωτικών έργων και αντικατάσταση των υπαρχόντων αντλιοστασίων με υποβρύχια νέας τεχνολογίας.

3.         Συνεννόηση με Τουρκία και Βουλγαρία για σειρά έργων, όπως ο καθαρισμός νησίδων από φερτά υλικά και ο καθαρισμός και η διαπλάτυνση της κοίτης.

Κρίνεται σκόπιμο να λάβουμε υπόψη την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τις δομές και τις πρακτικές αντιμετώπισης παρομοίων προβλημάτων από χώρες της Ευρώπης με μέριμνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες είμαστε στη διάθεσή σας. Στις 25 Ιανουαρίου ο Ελληνικός λαός έκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση και ανέδειξε εσάς ως κυβερνώντες. Ο Νομός Έβρου σας εμπιστεύτηκε με τρεις Βουλευτές. Όπως επανειλημμένα λέτε, έχετε νωπή λαϊκή εντολή. Παρακαλώ εκτελέστε την εντολή αυτή. Νοιαστείτε για τον Έβρο. Για τις πλημμύρες. Για την αποτροπή των ζωονόσων, μέσα και από την έγκαιρη κουνουποκτονία και μυγοκτονία, που ως γνωστόν είναι γέφυρες κακών. Για το ότι δεν έχει καταβληθεί η επιδότηση κατά 12% του μισθολογικού κόστους σε επαγγελματοβιοτέχνες του Έβρου. Για το ότι δεν υπάρχει σαφές πλάνο αντιμετώπισης της ανεργίας. Προώθησης του Τουρισμού. Εκσυγχρονισμού της αγροτικής παραγωγής. Αυτά περιμένει ο κόσμος του Έβρου, οι «συνοριοφύλακες» εντός εισαγωγικών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Περιμένει και απαιτεί σεβασμό. Όχι δικαιολογίες περί καμένης γης και άδειων ταμείων. Υπάρχει λύση! Θεραπεύστε τη γη και γεμίστε τα ταμεία. Εφαρμόστε το πρόγραμμα για το οποίο κερδίσατε τις εκλογές. Κι εμείς στα καλά θα σας στηρίξουμε. Ο ποταμός Έβρος με τους 4 κύριους παραποτάμους του αποτελεί πλέον σημαντική λεκάνη απορροής υδάτων προς την θάλασσα. Θα έπρεπε ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός να ηγηθεί μιας task force άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του Έβρου, λόγω των έντονων εθνικών και συμβολικών προεκτάσεων της περιοχής και θα ήταν σκόπιμο να καλέσει τους ομολόγους του Βουλγαρίας και Τουρκίας, γιατί όχι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος μας αγαπά, και με ελικόπτερο να έκαναν μια πτήση κατόπευσης του τραγικού τοπίου. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα των προβλημάτων που έχει στο εξωτερικό και προτείνουμε τουλάχιστον να υιοθετήσει τον Έβρο και όλοι μαζί να τον κάνουμε υποδειγματικό νομό στη χώρα και να είναι το παράδειγμα. Όταν θα μπαίνει κάποιος στην Ελλάδα από τους Κήπους να αντιλαμβάνεται, να νοιώθει, ότι μπήκε στην Ευρώπη. Και καλούμε τους συναρμόδιους υπουργούς να ενσκύψουν στον Έβρο και να συγκροτήσουν τουλάχιστον Διυπουργική! Να δημιουργήσουν πιλοτικά μια μεθοδολογία συντονισμένης αντιμετώπισης ειδικών, εκτάκτων και κρίσιμων περιστατικών όπως αυτά που επικρατούν στον Έβρο. Γιατί αν δεν ενδιαφερθείτε τώρα, άμεσα για τον Έβρο, λυπάμαι, αλλά ισοδυναμεί με εγκατάλειψη ή και αθέτηση όσων σας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Παρακαλώ σκεφτείτε και ενεργήστε Εβρίτικα και Ακριτικά. Εάν υποστούμε ανίατη ζημιά σε αυτές τις ωραίες περιοχές, το μέλλον του Ελληνισμού ξέρετε ποιο θα είναι…»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  1. κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

                 2. κ. Υπουργό Εξωτερικών. 

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 συντέλεσαν στην περαιτέρω ζημία του πρωτογενούς τομέα της περιοχής του Νομού Έβρου, όπως αυτή είχε πρώτα εμφανιστεί με τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου του 2014. Η υπερχείλιση των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου και οι συνεπακόλουθες πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εκτεταμένες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, όσο και σε υποδομές της πρωτογενούς παραγωγής, του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και στο οδικό δίκτυο.

Οι πλημμύρες αυτές έχουν βαθύτερα αίτια, τα οποία αφορούν και τις σχέσεις μας με τα όμορα κράτη της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Οι μεν Βουλγαρικές αρχές χρησιμοποιούν τους υδάτινους όγκους του ποταμού κατά το συμφέρον τους, ενώ σε σχέση με την Τουρκία δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την από κοινού διευθέτηση των θεμάτων των πλημμυρών. Όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται από τις ανάγκες και άλλων κρατικών φορέων, οι οποίες αποτρέπουν τη δημιουργία εκτενών αντιπλημμυρικών έργων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις στις οποίες προτίθεται να κινηθεί το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι υποδομές; Υπάρχει η πολιτική βούληση να παρακαμφθούν τυχόν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, ώστε οι αγρότες του Νομού Έβρου να αποζημιωθούν πλήρως και τάχιστα και οι υποδομές να αποκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να περισωθεί όσο το δυνατόν η εαρινή σπορά;
  2. Θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε το χρόνιο πρόβλημα του ποταμού Έβρου να διευθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, και με το γειτονικά κράτη;