Δημοσχάκης Αναστάσιος

Το «θηρίο» της τρομοκρατίας, ανανεωμένο και συνεχώς εκπαιδευόμενο, δείχνει και πάλι τα δόντια του. Προϋπολογισμός… περιφρόνησης για τον Έβρο και τη Θράκη – Ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Για την ηχηρή επαναφορά της τρομοκρατίας με αφορμή το βομβιστικό χτύπημα στον ΣΚΑΙ, αλλά και για την επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης, που αντικατοπτρίζεται στον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, μίλησε χθες (17/12)  στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο πρώην ΥΠΕΞ θα μείνει στην Ιστορία, καθώς μαζί με τον Πρωθυπουργό διαπραγματεύτηκαν ένα σοβαρό εθνικό θέμα, όπως το Σκοπιανό πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να ακούσουν τις θέσεις της Αντιπολίτευσης.
  • Νοιώθει τρομαγμένος, καθώς το «θηρίο» της τρομοκρατίας δείχνει και πάλι τα δόντια του, με αφορμή το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα.
  • Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. και της Δύσης που έχει ακόμα εσωτερική τρομοκρατία, χωρίς η Κυβέρνηση να διαθέτει σχέδιο αντιτρομοκρατικής πολιτικής.
  • Τέτοια κρούσματα τυφλής βίας αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν τα λεφτά τους στην ελληνική οικονομία.
  • Ο τελευταίος Προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ είναι αντιαναπτυξιακός και διέπεται από μια επιδοματική πολιτική, προεκλογικού χαρακτήρα.
  • Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη τετραμερή Σύνοδο της Βάρνας υποσχέθηκε ένα νέο Κάθετο Οδικό Άξονα ταχείας κυκλοφορίας και τον εκσυγχρονισμό της κάθετης σιδηροδρομικής γραμμής στον Έβρο, χωρίς όμως να πιστεύει ότι ο Νόμος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συγκοινωνιακού κόμβου.
  • Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε προσδοκίες για κατάργηση πλαφόν στους καλλιεργητές βαμβακιού και για κάλυψη των αποζημιώσεων σε αγρότες που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, χωρίς να κρατήσει τις υποσχέσεις του.
  • Η Θράκη δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε σταυροδρόμι γραμμάτων με έναν Υπουργό Παιδείας, που με καθηγητοκλεπτικούς νόμους ενισχύει τα κεντρικά Πανεπιστήμια εις βάρος των Περιφερειακών και γενικά με τις πολιτικές του υποβαθμίζει και συρρικνώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Σε μια εποχή που εντείνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας το ΥΠΕΘΑ μειώνει τις δαπάνες για της Ε.Δ, μειώνει τη μισθοδοσία των Στελεχών των τριών κλάδων και μειώνει τα έξοδα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  • Η Ν Δ με το πρόγραμμά της μπορεί να επαναφέρει στην ελληνική κοινωνία την κανονικότητα, την ευθύνη, τον ρεαλισμό, την ασφάλεια και τη σοβαρότητα.

Δείτε την ομιλία εδώ

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Κύριε πρώην Υπουργέ των Εξωτερικών, θα μείνετε στην ιστορία για το ότι διαπραγματεύτηκε ένα εθνικό θέμα με κλειστές τις πόρτες. Δεν είχατε τη διάθεση να ακούσετε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν είχατε τη διάθεση να ακούσετε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αποφασίσατε μόνος με τον Πρωθυπουργό της χώρας και έχετε εθνικές ευθύνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είμαι τρομαγμένος για την ηχηρή επαναφορά της τρομοκρατίας. Είμαι τρομαγμένος, γιατί χτύπησε την πληροφόρηση, την ενημέρωση και την πολυφωνία. Είμαι  τρομαγμένος, γιατί το θηρίο άρχισε πλέον ανασυγκροτημένο, ανανεωμένο και συνεχώς εκπαιδευόμενο, να δείχνει τα δόντια του. Είμαι τρομαγμένος, γιατί δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του κινδύνου. Η σκληρή βία θα συνεχίσει, ενόψει των πολλών και πολλαπλών εκλογών, να αναταράσσει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα.

Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης που ανήκουμε, που έχει ακόμη εσωτερική τρομοκρατία. Οι αναρχικοί και οι εξτρεμιστές θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας, χρησιμοποιώντας νέα πρόσωπα, νέες τακτικές, νέα σχέδια, νέα εύφλεκτα υλικά. Γιατί άραγε; Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως οχυρά και πολεμίστρες αυτοί που ασκούνται στη βία και το έγκλημα. Αυτές οι καταστάσεις θα γεννήσουν επιπλέον σκληρότερη νέο-τρομοκρατία.

Απαιτείται, λοιπόν, να εξασφαλίσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, εθνικό σχέδιο αντιτρομοκρατικής πολιτικής ως εκ της θέσεώς σας και ως εκ της αποστολής που σας ανατέθηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα φέρετε ακεραία την ευθύνη και ιστορικά θα σας χρεωθεί γιατί δεν οχυρώσατε τη χώρα, όπως οφείλατε.

Σήμερα, ακούγονται λόγια παρηγοριάς και συμπαράστασης που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του φαρισαϊσμού. Αύριο, θα ξεχαστούν. Η ευθύνη, όμως, θα σας βαραίνει, κύριε Υπουργέ, ιστορικά.

Μιλάει η Κυβέρνηση συνεχώς για ανάπτυξη, όπως στον φετινό Προϋπολογισμό. Όμως, πώς να έρθει η ανάπτυξη, όταν έχουμε τέτοια κρούσματα τυφλής βίας;

Ας πάμε αμιγώς στο θέμα, που είναι ο προϋπολογισμός. Με την κατάθεση του, ολοκληρώνεται η περίοδος της εικονικής πραγματικότητας, στην οποία ζει εδώ και τέσσερα χρόνια η παρούσα Κυβέρνηση και μαζί της η χώρα. Ο τελευταίος προϋπολογισμός σας είναι αντί-αναπτυξιακός και προεκλογικός, χρησιμοποιώντας, κύριε Υπουργέ, δωράκια με χρυσόσκονη.

Υποστηρίζετε ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ενώ εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε πολιτικές λιτότητας. Αντί να ζητήσετε «συγγνώμη», μας κουνάτε το χέρι επειδή μειώσατε κάποιους φόρους από αυτούς που εσείς ψηφίσατε κατ’ επανάληψη. Θριαμβολογείτε ως γνήσια Κυβέρνηση των επιδομάτων, ενώ η χώρα δεν μπορεί στα ίσια να βγει στις αγορές.

Στην πρόσφατη Τετραμερή της Βάρνας, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον νέο κάθετο οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της κάθετης σιδηροδρομικής γραμμής στο Νομό Έβρου. Πώς θα επιτευχθεί αυτό από μία κυβέρνηση που αποδεδειγμένα δεν διαθέτει συγκοινωνιακή πολιτική και δεν πιστεύει ότι ο Έβρος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συγκοινωνιακού κόμβου;

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησε προσδοκίες και ελπίδες και ξέχασε να προβεί στην κατάργηση του πλαφόν για τους καλλιεργητές βαμβακιού που το αναμένουν. Θα αποζημιώσει τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές στα σιτηρά, στα καπνά, στον ηλίανθο, στα νωπά και στα κατεψυγμένα προϊόντα, εξαιτίας δυσμενών καιρικών φαινομένων και ασθενειών;

Ποια μέτρα στήριξης για τους αλιείς θα λάβετε, όταν οι γείτονες μας ανενόχλητα παραβιάζουν τα αλιευτικά μας πεδία; Πώς ονειρεύεστε την ανάπτυξη στη Θράκη με κλειστό το εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα; Θα αποζημιώσετε τους καλλιεργητές με τα ασυγκόμιστα ζαχαρότευτλα των δύο τελευταίων ετών; Αλήθεια, πώς θα μετεξελίξετε τη Θράκη σε πανεπιστημιακό σταυροδρόμι, σε σταυροδρόμι γραμμάτων; Με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος με καθηγητοκλεπτικούς νόμους ενισχύει τα πανεπιστήμια, τα κεντρικά, από το Δημοκρίτειο και από τα λοιπά πανεπιστήμια της περιφέρειας; Με αυτόν που δίνει ως προίκα το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξέχνα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Με αυτόν που πήρε το Μεταπτυχιακό Εξειδίκευσης Δασκάλων από το Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης και το μετέφερε στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης; Με αυτόν που ίδρυσε το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε βάρος του περιφερειακού Πανεπιστημίου και κυρίως σε αυτό της Θράκης; Με αυτόν που ιδρύει την αχρείαστη τέταρτη Νομική στην Πάτρα σε βάρος αυτής της Κομοτηνής; Με αυτόν που εκδικήθηκε τα δεκατέσσερα παιδιά της Σαμοθράκης, στα οποία στέρησε την ευνοϊκή ρύθμιση εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ;

Έρχομαι και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έφυγε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε μια νέα εποχή που η προκλητικότητα της γειτονικής Τουρκίας αναπτύσσεται, εσείς μειώνετε τις δαπάνες για την Εθνική Άμυνα; Μειώνετε τη μισθοδοσία των στελεχών των τριών κλάδων. Μειώνετε, επίσης, τα έξοδα για τα εξοπλιστικά τους προγράμματα. Στερείτε τα απαραίτητα για τη λειτουργία του στρατεύματος, όπως αυτό συγκροτείται με τον τακτικό Στρατό, την εφεδρεία και την Εθνοφυλακή.

Δεν έχετε αντιληφθεί ότι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, μαζί με τη Δικαιοσύνη, αποτελούν τους πυλώνες του ελληνικού κράτους και είναι απαραίτητο να λειτουργούν εύρυθμα όταν υπάρχουν οι κίνδυνοι, όπως αυτήν την περίοδο.

Συμπερασματικά, αυτός ο Προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και συγκεκριμένα ο Έβρος και η Θράκη, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από εσάς, παρά μόνο περιφρόνηση. Η Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμα της αποδεικνύει ότι μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο ξέφωτο. Μπορεί να επαναφέρει στην ελληνική κοινωνία την κανονικότητα, την ευθύνη, το ρεαλισμό, την ασφάλεια και τη σοβαρότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αξίζουμε καλύτερα, γιατί μπορούμε και καλύτερα.

Σας ευχαριστώ πολύ».