Δημοσχάκης Αναστάσιος

Αδικούνται οι αγρότες του Βορείου Έβρου και τίθενται εκτός της ενίσχυσης για την περιβαλλοντική προστασία του υδάτινου ορίζοντα!!

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με την εξαίρεση των αγροτών του Βόρειου Έβρου από την σημαντική δράση <<Μείωση της Νιτρορύπανσης>>, η οποία προδημοσιεύτηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Συγκεκριμένα το μέτρο της Νιτρορύπανσης το οποίο αφορά στην επιδότηση των αγροτών για την εφαρμογή μέτρων με σκοπό την μείωση της ρύπανσης του υδάτινου ορίζοντα πρόκειται να εφαρμοστεί σε 30 περιοχές της χώρας οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες .

Ωστόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσθέτοντας το κριτήριο της μοριοδότησης με 100 επιπλέον μόρια για αγρότες σε περιοχές με υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή χημική κατάσταση, θέτει τους αγρότες του Βορείου Έβρου εκτός του μέτρου καθώς σύμφωνα με παλαιότερες διερευνητικές μετρήσεις η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στην κατηγορία, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οι αγρότες της περιοχής.

Καλείται ο υπουργός να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευαισθησία και ουσιαστικό ενδιαφέρον τα προβλήματα των αγροτών της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι έχουν πληγεί αλλεπάλληλα από τα καιρικά φαινόμενα καθώς επίσης και να προχωρήσει σε νέες διερευνητικές μετρήσεις για να διαπιστωθούν μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τυχόν αλλοιώσεις στα υδατικά συστήματα.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Εκτός του Μέτρου Μείωσης της Νιτρορύπανσης το βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη προδημοσίευση των κριτηρίων ένταξης στη Δράση 10.01.04 για την «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έχει προκαλέσει ερωτηματικά κι απογοήτευση στους αγρότες του Διδ/χου ,Ορεστιάδας & Σουφλίου Έβρου.

Η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να διχοτομήσει τον Ν. Έβρου σε νότιους και βόρειους αφήνει ένα μεγάλο αριθμό αγροτών εκτός της δράσης 10.01.04 την γνωστή δράση<<Μείωση της Νιτρορύπανσης>>. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχουμε αναδείξει τόσο με την υπ’ αρίθμ. 1810 της 21/04/2017 Κοινοβουλευτική Αναφορά, όσο και με την  υπ’ αρίθμ. 42 της 06/10/2017 Κοινοβουλευτική Αναφορά, ωστόσο οι απαντήσεις του Υπουργείου θεωρούνται ανεπαρκείς!

Η αιτία είναι η θέσπιση του επιμέρους κριτηρίου μοριοδότησης 100 μορίων (υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή χημική κατάσταση) από το οποίο αποκλείονται εκ προοιμίου οι αγρότες του Βορείου Έβρου με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η ένταξή τους στο μέτρο. Το κριτήριο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β΄3256/18-09-2017 με υπογραφή του Αν. Υπουργού κ. Ιωάννη Τσιρώνη ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρχε στην προδημοσίευση του Μέτρου τον Μάρτιο.

Το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος του ακριτικού νομού χτυπήθηκε επανειλημμένα φέτος από τα καιρικά φαινόμενα θα έπρεπε να καταστήσει το Υπουργείο πιο ευαίσθητο στις ανάγκες όλων των αγροτών και όλης της περιοχής. Ο Νομός Έβρου, ενώ διατρέχεται από το ίδιο ποτάμι & τους παραποτάμους του αποφασίστηκε να εξαιρεθεί το βόρειο τμήμα και κεντρικό τμήμα το από το μέτρο. Πολύ περισσότερο δε, μετά από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς επίσης και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν, έχουν προκληθεί αλλοιώσεις στα υδατικά συστήματα καθιστώντας επιβεβλημένη την επανάληψη των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν και στις οποίες βασίζονται οι αποφάσεις του υπουργείου περί αποκλεισμού περιοχών.

Η εξαίρεση των αγροτών από το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν από 32,5 έως 60 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, χρήματα που τα έχουν άμεσα ανάγκη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Για ποιόν λόγο την τελευταία στιγμή υιοθετήσατε το κριτήριο της κακής χημικής ποιότητας των υπόγειων υδάτων, αποκλείοντας ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Νομού δηλ την Ορεστιάδα ,το Διδ/χο & Σουφλί καθώς και τα Χωριά πέριξ των πόλεων, από αυτό το σημαντικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα;
  • Προτίθεστε έστω και την τελευταία στιγμή να προβείτε στην απαλοιφή αυτού του κριτηρίου;