Δημοσχάκης Αναστάσιος

Εθνικές παρενέργειες στο χώρο της Θράκης! Συνταγματικά κατοχυρωμένη η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού – Ομιλία στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου “Κλεισθένης 1”

Για τα ξεκάθαρα πολιτικά παιχνίδια που προσπαθεί να παίξει η Κυβέρνηση στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης απλής αναλογικής, αλλά και για την ανάγκη να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που καταθέτει για 3η φορά από το 2016 η Ν Δ   σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μίλησε σήμερα (12/07) στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή το Σχέδιο Νόμου «Κλεισθένης 1».

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων:

  • Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου εξυπηρετεί τις πολιτικές ανάγκες της Κυβέρνησης, η οποία μέσω της εφαρμογής της απλής αναλογικής θέτει σε ομηρία τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.
  • Μέσα από το «Κλεισθένης 1» πριμοδοτούνται οι μειοψηφίες και δημιουργούνται παραμηχανισμοί μέσα σε Δήμους και Περιφέρειες που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, αντί να ενισχύονται οι υφιστάμενες δομές με χρηματοοικονομικά εργαλεία.
  • Αυτό το Σχέδιο Νόμου διαταράσσει λεπτές ισορροπίες στον νευραλγικό και ευαίσθητο χώρο της Θράκης και δημιουργεί εθνικές παρενέργειες…
  • Έχει ενημερώσει σχετικά μέσω των περιφερειακών και τοπικών παραγόντων τους κυβερνητικούς αξιωματούχους κι αν επιθυμεί και ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί να ενημερώσει προσωπικά και τον ίδιο.
  • Η Κυβέρνηση φοβάται τις συνέπειες του brain drain γι’ αυτό και προσπαθεί να αποφύγει να νομοθετήσει την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού
  • Η ΝΔ για 3η φορά από το 2016 καταθέτει τη σχετική τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας.
  • Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου!

Δείτε την ομιλία του εδώ

Αναλυτικά η ομιλία του

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού μας φέρνετε ένα σοβαρό νομοσχέδιο το οποίο εξυπηρετεί τους δικούς σας σκοπούς και τις δικές σας ανάγκες. Είναι κομμένο και ραμμένο στα σχέδιά σας. Η πρακτική σας είναι γνωστή και δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο σκοπός σας σε αυτό το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρος. Θέλετε να επιβάλετε τη λεγόμενη στα μέτρα σας απλή αναλογική στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ώστε να θέσετε σε ομηρία τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που δεν ελέγχετε σήμερα.

Επιδιώκετε να ελέγξετε τους δήμους και τις περιφέρειες μέσω της πλήρους ακυβερνησίας αυτών, ενώ θα έπρεπε να ενισχύσετε τις δομές αυτές με αρμοδιότητες και χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πριμοδοτείτε απροκάλυπτα τις μειοψηφίες, διότι έτσι προφανώς νιώθετε, γιατί είστε σε αποδρομή. Γιατί πλέον με αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα και για θέματα ήσσονος σημασίας, ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης θα είναι υποχρεωμένοι να επιζητούν την έγκριση της μειοψηφίας. Δημιουργείτε, δηλαδή, παραμηχανισμούς μέσα στους δήμους και στις περιφέρειες. Εσείς με τα λόγια σας ήσασταν απέναντι στα συμφέροντα. Τώρα υφαίνετε τον ιστό μιας νέας μορφής διαπλοκής στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Προσπαθείτε με τροπολογίες και πονηρίες να κρατηθείτε στην εξουσία.

Οφείλω εδώ να τονίσω, ως Εβρίτης και ως Θρακιώτης, ότι με αυτό το νομοσχέδιο διαταράσσονται λεπτές ισορροπίες στη νευραλγική και ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Δημιουργούνται εθνικές παρενέργειες ενδεχομένως και θα φέρνετε ως κόμμα και ως Κυβέρνηση ατόφια την ευθύνη. Έχω ενημερώσει μέσω περιφερειακών και δημαρχιακών παραγόντων μας τους κυβερνητικούς αξιωματούχος σας. Τον Υπουργό Εσωτερικών, εφόσον το επιθυμεί -είναι μάλιστα παρών- μπορώ να τον ενημερώσω με κάθε λεπτομέρεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκα και όταν ήμουν Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Σας φοβίζουν οι συνέπειες του brain drain; Τρέμετε κυρίως αυτούς που διώξατε, επειδή κατάλαβαν ότι εξαιτίας της πολιτικής σας ήταν δυσοίωνο το μέλλον τους στην πατρίδα και τώρα εφευρίσκεστε τεχνικές και συνταγματικές δυσκολίες για να μην τους επιτρέψετε να ψηφίσουν;

Έχουμε καταθέσει δύο φορές πρόταση νόμου και μας αγνοήσατε.

Και τώρα φέρνουμε τροπολογία για τρίτη φορά, μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η πρότασή μας, κύριε Υπουργέ, απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα ψήφου, όπως ισχύει άλλωστε σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Ζητάτε, όμως, να έλθουν να επενδύσουν, να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας μας. Ό,τι και να κάνετε, οι Έλληνες του εξωτερικού θα κερδίσουν αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά τους. Εκτιμώ όχι με τη δική σας Κυβέρνηση, σίγουρα, όμως, με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου μας. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μας και θα υλοποιηθεί.

Κύριε Μπάρκα, Βουλευτά της Πρέβεζας, το να είναι κανείς Βουλευτής είναι εύκολο, όπως φαίνεται. Το να κάνεις τον Βουλευτή είναι δύσκολο. Και εσείς διαβάζετε την ιστορία και ανορθόγραφα, αλλά και ανάποδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Δημοσχάκη, μην απευθύνεστε προσωπικά. Θα ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού ο κ. Μπάρκας και δεν θα τελειώσουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Όμως, ούτε μπορείτε και να αναλύσετε μία καθαρή και κρυστάλλινη λύση.

Σας ευχαριστώ πολύ”.