Δημοσχάκης Αναστάσιος

Εισήγηση του κ. Δημοσχάκη στους Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για τον Έβρο

Σε συνάντηση των Ευρωβουλευτών, τέως Ευρωβουλευτών και υποψήφιων Ευρωβουλευτών στις Ευρωεκλογές του 2014 της Νέας Δημοκρατίας παραβρέθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Η συνάντηση αφορούσε τον συντονισμό της ευρύτερης Ευρωπαϊκής ομάδας στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο κ. Δημοσχάκης ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις παρεμβάσεις τους σε σειρά θεμάτων που αφορούν άμεσα και έμμεσα τον Έβρο και ειδικά τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη για την πρόσφατη παρέμβασή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν για το θέμα της ζωονόσου των βοοειδών.

Στην εισήγησή του ο κ Δημοσχάκης παρέθεσε μια σειρά προτάσεων για την περιοχή του Έβρου οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και οι οποίες είναι:

  1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Έβρο έχουν μια πολύ σημαντική διεθνή διάσταση στο ότι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό (όπως και αντίστοιχες περίοδοι ξηρασίας τους θερινούς μήνες) από την μη ορθή και ιδιοτελή διαχείριση υδάτων του Έβρου στο Βουλγαρικό έδαφος (ποταμός Μαρίτσα). Μια πρώτη, δηλαδή, παρέμβαση θα αφορούσε την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας και την «πίεση» από την Ε.Ε. προς την Βουλγαρία για πιο υπεύθυνη διαχείριση.

Δεύτερη διεθνή διάσταση αποτελεί η δυνατότητα που μας παρέχει η Ε.Ε. μέσω του Ταμείου συνοχής, του Horizon 2020 και άλλων πιθανών πηγών χρηματοδότησης να εξετάσουμε και εφαρμόσουμε μια συνολική, ευρεία και μόνιμη λύση, μέσω μιας τεχνικής παρέμβασης ευρείας κλίμακας, όπως π.χ. έκανε η Ολλανδία στο έργο Room for the River. Σε αυτό το έργο έχει συμμετάσχει και η εταιρία Mott MacDonald, με την οποία ο κ. Δημοσχάκης ήδη έχει ξεκινήσει διερευνητική αλληλογραφία σε σχέση με τις κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί η Ελληνική πλευρά προς αυτόν τον σκοπό.

  1. ΖΩΟΝΟΣΟΙ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η πρόσφατη καταστροφή που επέφερε η Λοιμώδης Οζώδης Δερματίτιδα στον Έβρο έδειξε, δυστυχώς, την αδυναμία, όχι μόνο της απερχόμενης κυβέρνησης (η οποία έδειξε παντελή αδιαφορία), αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί γρήγορα και άμεσα ένα τόσο σοβαρό θέμα. Με επίκεντρο τον Έβρο, θα πρέπει να στηθεί ένας μηχανισμός προειδοποίησης και αντιμετώπισης πρώτης γραμμής εξωτικών νοσημάτων προερχόμενων από την Ασία και την Αφρική, ώστε στο μέλλον να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Η λειτουργία του Ινστιτούτου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα θα μπορούσε να συμπληρωθεί με μια Κτηνιατρική Σχολή, η οποία θα συνέδεε την σύγχρονη τεχνολογία και την έρευνα με την παραγωγή απ’ ευθείας, και ως ασπίδα προστασίας, αλλά και ως παράγοντα ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση και η λειτουργία της σχολής θα μπορούσε πιθανώς να γίνει με το μοντέλο του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα, με κοινοτικούς πόρους και χρηματοδότηση από δίδακτρα ή και από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες του κτηνοτροφικού κλάδου.

  1. ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

Η Αλεξανδρούπολη και γενικά ο Έβρος μπορούν να αποτελέσουν έναν πλήρως λειτουργικό διαμετακομιστικό κόμβο που να συνδέει την Ασία (μέσω της διώρυγας του Σουέζ, Αίγυπτος) με την Κεντρική Ευρώπη (ακόμα και μέσω του Δούναβη). Η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η διασύνδεσή του με τα μεγάλα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με άλλες χώρες που θα ενδιαφέρονταν για μια τέτοια διασύνδεση (Βουλγαρία, χώρες Βαλτικής κλπ.).

  1. ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ο Έβρος αποτελεί κομβικό σημείο εισροής (κυρίως παράνομων) μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη από την Ασία. Το αποτρεπτικό εμπόδιο, το οποίο έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες ήδη, έχει υπάρξει αποτελεσματικό, αλλά αυτήν την στιγμή παραμένει υπό επιδιόρθωση μετά από εκτεταμένες καταστροφές κατά τις τελευταίες πλημμύρες.

Πέρα από μια ευρεία πολιτική προσπάθεια από την Ε.Ε. να μεταφέρουμε το ζήτημα των προσφύγων πιο κοντά στην εστία του προβλήματος (Τουρκία-Ιορδανία-Συρία) και να εμπλακεί πιο ενεργά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οφείλουμε κι εμείς να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, βάσει μάλιστα του άρθρου 12 της συνθήκης Σένγκεν. Η επιδιόρθωση και αναβάθμιση του αποτρεπτικού εμποδίου και η επέκταση των δομών υποδοχής και των υπηρεσιών ασύλου στην Ελλάδα είναι και Ευρωπαϊκό πρόβλημα, άρα επιδέχεται και Ευρωπαϊκής ενίσχυσης.

Μια διαρκής πρόταση του κ. Δημοσχάκη είναι η μετεξέλιξη της Σχολής της Αστυνομίας στο Διδυμότειχο και σε σχολή μετεκπαίδευσης στελεχών της FRONTEX και της EUROPOL σε ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και διασυνοριακού εγκλήματος. Επιπροσθέτως, η μετεγκατάσταση τουλάχιστον του επιχειρησιακού κλάδου της FRONTEX στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη είναι μια πρόταση που πρέπει να προωθηθεί στην Ευρώπη.

  1. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Μέσω της Ετικέτας Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς (European Heritage Label) μπορεί ο Έβρος να αναδείξει το πολιτιστικό του προϊόν και να το επικοινωνήσει στον κόσμο. Από την Σαμοθράκη και τα Καβείρια Μυστήρια, έως το Κάστρο του Διδυμοτείχου και τα ευρήματα του Τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης. Η προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος του Νομού Έβρου μέσω της Πανευρωπαϊκής αναγνώρισής του μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτού, αλλά και στην ανάπτυξη του Τουρισμού, ειδικά σε ότι αφορά εναλλακτικές μορφές του.

Επιπροσθέτως, είναι η ώρα να αναδείξουμε και ένα σημαντικό σύμβολο του Έβρου, την Νίκη της Σαμοθράκης, σε σύμβολο όλης της Ευρώπης. Σε συνεργασία με το Μουσείο του Λούβρου θα μπορούσαμε να προβούμε σε μια σειρά προωθητικών ενεργειών του πολιτιστικού μας προϊόντος, συνδεόμενων με την Νίκη της Σαμοθράκης, η οποία μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο της Νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεωδών και αξιών έναντι σε κάθε ολοκληρωτική και αναχρονιστική ιδεολογία!