Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ευρωπαϊκή Κτηνιατρική Σχολή στον Έβρο! Ασπίδα για την απειλή των ζωονόσων η επιστήμη! Επιστολή στους Ευρωβουλευτές της ΝΔ

Την πρότασή του για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο ανέλυσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, με επιστολή του προς τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η επανεμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, επαναφέρει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Νομού Έβρου ως πύλη εισόδου και νοσημάτων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζει στην επιστολή του μόνο μέσω της επιστήμης μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ζωονόσοι. Γι’ αυτό το λόγο έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία τμήματος Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, τονίζοντας ότι πρέπει να συνδεθούν τα τα Αμφιθέατρα και τα «διδακτήρια» με την παραγωγή, με τις εκτροφές!

Η πρόταση του περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Σχολής 100%  από την Ε.Ε., η οποία μπορεί να λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ή αυτοτελώς και αυτόνομα σύμφωνα με τις αρχές του Ελεύθερου και Ανοικτού Πανεπιστημίου Πάτρας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα που εφαρμόζεται σήμερα στη Χώρα μας. Η συγκεκριμένη Σχολή θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., καθώς αυτή πλήττεται οικονομικά σε σημαντικό βαθμό από τις ζωονόσους, αποζημιώνοντας τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώνονται.

Με την επιστολή του αυτή καλεί τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ να παρουσιάσουν την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πείσουν και τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές για το πόσο χρήσιμη είναι η λειτουργία μιας τέτοιας Σχολής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την πύλη εισόδου των ζωονόσων από τις οποίες πλήττονται όλες οι χώρες της Ε.Ε.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη και η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας, έχοντας αναδείξει μέσα από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την ανάγκη στελέχωσης του με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Η παράλληλη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα και της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής, θα εξασφαλίσει τόσο την επιστημονική θωράκιση της περιοχής από τις ζωονόσους αλλά και την δημιουργία μιας γενιάς μάχιμων κτηνιάτρων που θα επιτελούν ουσιαστικό έργο πρόληψης ασθενειών και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Αναλυτικά η επιστολή:

 

«Η επανεμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, επαναφέρει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Νομού Έβρου ως πύλη εισόδου και νοσημάτων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος Νομός, εδώ και αρκετά χρόνια, αντιμετωπίζει δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τα νοσήματα  που εισάγονται κατά 90% από την περιοχή της Τουρκίας. Ο αριθμός των ζώων (αιγοπροβάτων, βοοειδών, κ.α.) που θανατώθηκαν από το 1994 μέχρι και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 120.000,  εξαιτίας της ευλογιάς και της ζωώδους δερματίτιδας, καθώς και άλλων ζωονόσων.

Το κόστος που επιβαρύνθηκε το Ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων είτε με τους εμβολιασμούς είτε με τις θανατώσεις ζώων, είτε με τις κάθε λογής αποζημιώσεις υπέρ των κτηνοτρόφων είναι πάρα πολύ μεγάλο.  Να σημειωθεί ότι το ποσό που δαπανήθηκε το 2000 για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού, την απολύμανση των εκτροφών, την ευθανασία ζώων και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν στους κτηνοτρόφους, ήταν περίπου τα 7 εκ. ευρώ.

Το θέμα των ζωονόσων το έχω αναδείξει κοινοβουλευτικά πολλές φορές ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, αλλά κι από τον Υπουργό Εξωτερικών να συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του για την εξεύρεση λύσεων, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί, μέχρι σήμερα, κάποιο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία τμήματος Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι μόνο μέσω της επιστήμης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ζωονόσους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνδέσουμε τα Αμφιθέατρα και τα «διδακτήρια» με την παραγωγή, με τις εκτροφές! Η πρόταση που έχω καταθέσει κατά καιρούς περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Σχολής 100%  από την Ε.Ε., η οποία μπορεί να λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ή αυτοτελώς και αυτόνομα σύμφωνα με τις αρχές του Ελεύθερου και Ανοικτού Πανεπιστημίου Πάτρας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα που εφαρμόζεται σήμερα στη Χώρα μας. Ήδη το Δ.Π.Θ., με πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου, δηλώνει την υιοθέτηση της πρότασής μου, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του Πανεπιστημίου και ταύτισης της εδαφικής αρμοδιότητάς του με αυτήν της Διοικητικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Η συγκεκριμένη Σχολή θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., καθώς αυτή πλήττεται οικονομικά σε σημαντικό βαθμό από τις ζωονόσους, αποζημιώνοντας τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώνονται. Γι’ αυτό το λόγο απευθύνομαι και σε εσάς, που έχετε λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να παρουσιάσετε αυτή την πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πείσετε και τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές για το πόσο χρήσιμη είναι η λειτουργία μιας τέτοιας Σχολής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την πύλη εισόδου των ζωονόσων από τις οποίες πλήττονται όλες οι χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, επιβεβλημένη είναι και η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας. Προσωπικά έχω αναδείξει μέσα από Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου την ανάγκη στελέχωσης του με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι κτηνίατροι της περιοχής, με την λειτουργία αυτού του Κέντρου θα μπορεί να γίνεται μια οριοεπιτήρηση κατά μήκος του ποταμού Έβρου, με κινήσεις προληπτικής καταστολής των ασθενειών πριν αυτές εξαπλωθούν.

Επιπλέον θα μπορούσε να λειτουργήσει στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων (INTEREG)  συμβουλευτικά για όλη την οριογραμμή Ευρώπης -Τουρκίας από την περιοχή του Δέλτα του Έβρου έως τα παράλια της Βουλγαρίας, στην Μαύρη Θάλασσα. Σαν συμπέρασμα των παραπάνω κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της λειτουργίας αυτού του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων ως ευρωπαϊκό κέντρο, με ευρωπαϊκή ενδεχομένως επιτήρηση στην λειτουργία του. Τα άρτια και σύγχρονα εργαστήριά του και οι σύγχρονες οικοδομικές του υποδομές έχουν αποπερατωθεί και έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση.

Η παράλληλη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα και της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής, θα εξασφαλίσει τόσο την επιστημονική θωράκιση της περιοχής από τις ζωονόσους αλλά και την δημιουργία μιας γενιάς μάχιμων κτηνιάτρων που θα επιτελούν ουσιαστικό έργο πρόληψης ασθενειών και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή».