Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η Επιτέλεση του Εθνικού καθήκοντος μέσα από την πολιτική , η αξία της επαγγελματικής εμπειρίας, τα προβλήματα του Έβρου, ζητήματα ανομίας και αντιλήψεων στο Lastpoint.gr

Μια συνέντευξη για την μέχρι τώρα διαδρομή του στην πολιτική, την εμπειρία του από το αξίωμα του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., τα προβλήματα της εκλογικής του περιφέρειας αλλά και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής αντίληψης, παραχώρησε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.,Αναστάσιος Δημοσχάκης στην ενημερωτική ιστοσελίδα Lastpoint.gr.

 

Μεταξύ άλλων είπε:

 

  • Στην πολιτική μυήθηκα αρχικά από την θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Τώρα, ως εκλεγμένος βουλευτής, έχω αλλάξει μετερίζι αλλά υπηρετώ τον Έβρο & την Ελλάδα με τις ίδιες αρχές.
  • Η αγάπη μου για τον Έβρο και την Θράκη είναι ο πυρήνας του κοινοβουλευτικού μου έργου και η κινητήριος δύναμή μου.
  • Η πορεία μου στην ΕΛ.ΑΣ. μου χάρισε πολύτιμη εμπειρία στην διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, στην αξία της συνεργασίας, στην διαχείριση δύσκολων ισορροπιών.
  • Η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι καταστροφική για την Σαμοθράκη, θα αποτρέψει την επούλωση των πληγών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στην απόγνωση.
  • Στους ευρωπαίους εταίρους μας πρέπει να καταθέτουμε προτάσεις διατυπωμένες με σοβαρότητα κι ευθύνη & με διαπραγματευτική σταθερότητα.
  • Στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για την ασφάλεια συγκρούστηκαν δυο διαφορετικές αντιλήψεις: η αντίληψη της ευθύνης και του σχεδιασμού κι η αντίληψη της ‘κερκίδας’ που δίνει απαντήσεις για να ικανοποιήσει την ιδεολογική της βάση.
  • Η πρόσφατη επικαιρότητα δεν μας επιτρέπει ως Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι για την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς διαπιστώνουμε φαινόμενα αδιαφάνειας σε πωλήσεις Πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία με θολές διαδικασίες.
  • Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη πολιτικοί και πολίτες, με τις επιλογές και την στάση μας, να διαμορφώσουμε μια νέα προοπτική για την χώρα και τις μελλοντικές γενιές.
    Aναλυτικά η συνέντευξη:

 

 

1. Κ. Βουλευτά εκπροσωπείτε τον νομό Έβρου από τον Ιανουάριο του 2015, συνεπώς είστε από τα νέα πρόσωπα στην Ελληνική Βουλή. Πώς θα περιγράφατε την μέχρι τώρα εμπειρία σας;

Η επαγγελματική μου πορεία στην ΕΛ.ΑΣ. και οι ευθύνες που ανέλαβα από το αξίωμα του Αρχηγού του σώματος, με έφεραν πολλές φορές αντιμέτωπο με την πολιτική επικαιρότητα και σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς αντιπροσώπους της.Ως εκλεγμένος βουλευτής πλέον εμπλέκομαι από άλλη θέση ευθύνης, εκπροσωπώντας τους Εβρίτες στην Βουλή. Μου εμπιστεύτηκαν το δύσκολο αλλά πολύτιμο έργο να διεκδικώ για τον νομό μας όλα όσα είναι απαραίτητα για την ενίσχυση και την θωράκισή του. Η εμπειρία απαιτεί αντοχές, αφοσίωση και πολλή δουλειά.

 

2    Τι σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με την ενεργό πολιτική;

Η αγάπη μου για την πατρίδα μου, το Ισαάκιο, τον Έβρο και την Θράκη! Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη, η πηγή της ενέργειάς μου, ο πυρήνας του βουλευτικού μου έργου. Μεγάλωσα στον Β. Έβρο και όπως όλοι οι Εβρίτες γνωρίζω την διαχρονική απουσία ουσιαστικής ακριτικής πολιτικής, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έχω ζήσει την μετανάστευση, παλαιότερη και σύγχρονη, τον δημογραφικό μαρασμό, την ανεργία, την συνύπαρξη με ένα προκλητικό ΄γείτονα’ .Ο τόπος που με μεγάλωσε τυχαίνει να έχει εθνικές ιδιομορφίες αλλά και πλεονεκτήματα που οφείλω να αναδείξω και θα το κάνω με πείσμα και με αφοσίωση.Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία υπήρξε ολοκληρωμένη και με αντάμειψε ηθικά για την σκληρή δουλειά με αξιώματα κι αναγνώριση. Αισθάνομαι πλήρης και θέλω να επιστρέψω την εμπειρία και την γνώση από νέο μετερίζι.

 

3    Ήσασταν για 2 χρόνια αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο νομίζετε σας βοηθάει η εμπειρία σας στα ανώτατα κλιμάκια των ένστολων στην πολιτική σας σταδιοδρομία;

Ως αξιωματικός αλλά κι ως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αξιώθηκα να συνεργαστώ με σπουδαίες προσωπικότητες, να χειριστώ ευαίσθητα ζητήματα της δημόσιας τάξης και προστασίας των πολιτών. Είχα την ευθύνη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ένα γεγονός με παγκόσμια απήχηση και στην αυγή μια νέας τρομοκρατικής απειλής. Χειρίστηκα καταστάσεις και γεγονότα που παραθέτω στο βιβλίο μου ‘Από τον Έβρο … στην Κατεχάκη’.Η πορεία αυτή μου προσέφερε πολύτιμη γνώση για τις αξίες της συνεργασίας, της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, την διατήρηση δύσκολων ισορροπιών, την χρησιμότητα και την αξιοποίηση των δημόσιων λειτουργών στο κοινωνικό σύνολο, την συνεργασία με την διεθνή κι ευρωπαϊκή κοινότητα. Όλη αυτή η γνώση αποτελεί την βάση της προσφοράς μου πλέον από τον ρόλο του εκλεγμένου βουλευτή.

4    Ας περάσουμε στα θέματα της επικαιρότητας. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά με τους συντελεστές στην υπόλοιπη επικράτεια. Με αφορμή αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια θα μπορούσαν να είναι κατά τη γνώμη σας οι εναλλακτικές προτάσεις στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται σήμερα;

 

Η εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά πλήττει δραματικά το Νησί της Νίκης, την Σαμοθράκη. Το νησί μας ήρθε αντιμέτωπο με ακραία καιρικά φαινόμενα που επέφεραν καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στο Κέντρο Υγείας και στο Δημαρχείο. Η εξίσωση του ΦΠΑ θα έρθει να αποτελειώσει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα υπάρχει στο νησί, θα αποτρέψει την επούλωση των πληγών και θα οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στην απόγνωση.Η Κυβέρνηση θα  πρέπει να αντιμετωπίσει το ακριτικό νησί μας με ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο για ανθρωπιστικούς αλλά και για εθνικούς λόγους. Θα πρέπει να δώσει κίνητρα επιχειρηματικότητας, να ενισχύσει τις δημόσιες δομές του Νησιού, να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των κατοίκων. Οι δυνατότητες του Νησιού είναι πάρα πολλές τόσο στον τουρισμό, όσο και στην ανάπτυξη βιολογικών πρακτικών στην κτηνοτροφία. Ωστόσο η υπερφορολόγηση με την οποία είμαστε όλοι αντιμέτωποι αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευημερία της.

 

5    Οι ξένοι εταίροι μας θα δέχονταν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και γιατί;

Οι εταίροι μας δέχονται προτάσεις διατυπωμένες με σοβαρότητα κι ευθύνη. Προτάσεις στοχειοθετημένες με ρεαλιστικά στοιχεία, με πλάνο εξυγίανσης και κυρίως με διαπραγματευτική υπευθυνότητα που αποπνέει σοβαρότητα και σταθερότητα.Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, μετά τις εκλογές η χώρα μας βρέθηκε σε δεινή θέση, κυρίως λόγω της ανεύθυνης στάσης της κυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ, μια στάση που μας εξέθεσε σε διεθνές επίπεδο.

 

6.Μιας και μπήκαμε σε θέματα ασφάλειας που είναι και η ειδικότητά σας θα ήθελα να σας ρωτήσω πως συγκρίνεται η γενικότερη κατάσταση στα λεγόμενα άβατα τύπου Μενιδίου, Δενδροποτάμου, Εξαρχίων από την εποχή που ήσασταν στην ΕΛΑΣ μέχρι σήμερα;

Στην πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την Επίκαιρη Ερώτηση για την Ασφάλεια, η Ν.Δ. δια στόματος του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασε την αγωνία της για το γενικότερο κλίμα ανομίας και την ανασφάλεια των νομοταγών πολιτών. Στην συζήτηση αυτή συγκρούστηκαν δυο διαφορετικές αντιλήψεις: η αντίληψη της ευθύνης και του σχεδιασμού κι η αντίληψη της ‘κερκίδας’ που δίνει απαντήσεις για να ικανοποιήσει την ιδεολογική της βάση.Η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαχρονικά αποδείξει ότι είναι αξιόμαχη και με πολλές δυνατότητες αρκεί να έχει σύμμαχο την πολιτική ηγεσία της χώρας που θα παράσχει τον εξοπλισμό και τα μέσα, αφήνοντάς της να κάνει την δουλειά που γνωρίζει να κάνει καλύτερα από τον καθένα.Δυστυχώς η παρούσα Κυβέρνηση δεν διαθέτει οργανωμένο σχέδιο για την πάταξη της ανομίας ενώ υποβαθμίζει την επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ.  με ενέργειες όπως η κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ που συστάθηκε επί των ημερών μου. Επρόκειτο για μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένη κι εξοπλισμένη να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά φαινόμενα ανομίας & καταδρομικών επιθέσεων και η κατάργησή της ήταν άστοχη πολιτική ενέργεια !

7. Στην επικαιρότητα αναφέρονται όλο και περισσότερο τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δεδομένου ότι είστε εισηγητής σε σχετική επιτροπή της Βουλής αυτή τη στιγμή θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει επάρκεια σε αυτόν τον τομέα;

Δυστυχώς η πρόσφατη επικαιρότητα δεν μας επιτρέπει ως Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι για την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Διαφαίνονται φαινόμενα ενδεχόμενης αδιαφάνειας σε πωλήσεις εξοπλισμών στην Σαουδική Αραβία με θολές διαδικασίες.Μαζί με τον Τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια, καταθέσαμε Ερώτηση ζητώντας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά η απάντηση του Υπουργού και τα σχετικά έγγραφα που τη συνόδευαν δημιούργησαν επιπλέον ερωτηματικά και γι’ αυτό το λόγο καταθέσαμε Επίκαιρη Επερώτηση.Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει παρέμβει και στρατιωτικός εισαγγελέας, ύστερα από τις καταγγελίες ανώτατου αξιωματικού ότι υπεγράφη η συμφωνία 66 εκ. ευρώ  με τη Σαουδική Αραβία, με συγκεκριμένο μεσάζοντα, παρακάμπτοντας προκλητικά τον νόμο.Όσον αφορά την επάρκεια εκτιμώ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας διατηρούν το αξιόμαχο τους και πιστεύω στις δυνατότητες της εγχώριας μελέτης και παραγωγής όπλων, πυρομαχικών κι αμυντικών συστημάτων.

 

8. Υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι για μεγάλο μέρος των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα προαναφερθέντα, ευθύνεται μια γενικότερη νοοτροπία. Συμφωνείτε και αν ναι πως την αλλάζουμε;

Οι γενικεύσεις είναι πρόφαση για πολιτική αδράνεια και παραίτηση. Είτε ως πολίτες είτε ως πολιτικοί είναι αναποτελεσματικό να κρυβόμαστε πίσω από μια γενική κριτική για την νοοτροπία. Απαιτούνται πιο στοχευμένες και μεθοδικές τοποθετήσεις για να προχωρήσουμε ως κράτος κι ως έθνος.Η λογική της απόδοσης ευθυνών, της άγονης σύγκρουσης αναπαράγει λογικές παρωχημένες. Για να γίνουν βήματα μπροστά χρειάζεται όραμα, δουλειά κι ευθύνη.Η ευθύνη είναι δύσκολη λέξη που φέρει φορτίο αρνητικό αλλά και μεγάλη πρόκληση. Η δυνατότητά μας ως πολίτες να καθορίσουμε το μέλλον μας με την ψήφο είναι συνταγματικό δικαίωμα αλλά ενέχει ευθύνη. Ως πολιτικός είμαι υπεύθυνος για να δίνω τις ενδεδειγμένες λύσεις για τη χώρα, να διεκδικώ καλύτερη ποιότητα ζωής, ειδικά αν κρατώ την σφραγίδα και την υπογραφή του Κράτους. Όταν όλοι μας συνειδητοποιήσουμε ότι καθορίζουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, θα πάψουμε να μαλώνουμε για τον ‘λογαριασμό’ και θα δουλέψουμε για το κοινό καλό.