Δημοσχάκης Αναστάσιος

Θράκη! Ηχηρή παρέμβαση της Ν Δ για τη νομική θωράκισή της – Ομιλία στη Βουλή

Στην ουσιαστική παρέμβαση της Ν Δ βάσει της οποίας άλλαξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, την αρχική τροπολογία του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αναφέρθηκε σήμερα (10/10) στην ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τα παιχνίδια που παίζονται στη Θράκη και να μην ανασύρει στην επιφάνεια ανάλογα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, αφού προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» από το 1927 μέχρι το 1984 στη συνέχεια είπε ότι:

  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία στις 20 Σεπτεμβρίου και την κατέθεσε και πάλι χθες (09/10) κινούμενος στο δρόμο που του υπέδειξε ο εισηγητής της Ν Δ, Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
  • Ήταν αποφασιστική η στάση της Ν Δ για να μην δημιουργηθούν καταστροφικές συνέπειες βάσει της προηγούμενης τροπολογίας.
  • Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αποστεωμένες από πολιτικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις εθνικές ιδιαιτερότητες, που έχουν τέτοια ζητήματα.
  • Η Κυβέρνηση οφείλει να δει με σοβαρότητα τα παιχνίδια που παίζει στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και μάλιστα χωρίς να τηρεί τη Διεθνή Συνθήκη της Βιέννης του 1963, που ρυθμίζει τις προξενικές σχέσεις και δραστηριότητες.
  • Το 1990 με απόφαση της Κυβέρνησης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ιδρύθηκε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη, η οποία εξέτασε όλα τα θέματα που αντιμετώπιζε η ακριτική περιοχή και προέκυψε μία συνισταμένη πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι μετέπειτα Κυβερνήσεις.
  • Παρόμοια Διακομματική Επιτροπή επιδιώκεται να συσταθεί από το 2014 και εντεύθεν χωρίς η παρούσα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημά μας.

Δείτε την ομιλία εδώ

Αναλυτικά η ομιλία

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, δεν θα αναφερθώ στον νόμο που συζητείται σήμερα. Ήδη οι συνάδελφοί μου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκαν διεξοδικά και τεκμηριωμένα και, μάλιστα, νοικοκυρεμένα κατέθεσαν σχετικό νόμο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου είχατε αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία υπό την πίεση τη δική μας. Σε ό,τι αφορά την  τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θέσατε σε μια άλλη διάσταση το ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και τη φέρατε ξανά χθες κινούμενος στον δρόμο που σας είχε υποδείξει με την ομιλία του στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλος. Εύχομαι να είστε καλός και πιστός αντιγραφέας και, μάλιστα, με την τελευταία πρόταση που σε λίγο θα σας υποβάλει, μια τροπολογία η οποία σαφώς είναι πιο νομικά τεκμηριωμένη για το συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με την προηγούμενη, χωρίς όμως να αποφεύγονται τα απόνερα από τη νομική αναμόχλευση αυτής της υπόθεσης, όπως υποστήριξε η συνάδελφός σας Νίνα Κασιμάτη.

Το 1927 το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτή την αίτηση ίδρυσης του σωματείου με την επωνυμία «Στέγη της Τουρκικής Νεολαίας Ξάνθης», που μετονομάστηκε το 1936 σε «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Το 1983 και το 1984, όμως, το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτές τις δύο αιτήσεις του τοπικού νομάρχη ως εντολοδόχου του ελληνικού κράτους για την απαγόρευση του όρου «τουρκικός», καθώς και για τη διάλυση του συλλόγου, καθώς τα μέλη του είχαν δράση και αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη της περιοχής και ό,τι η λειτουργία του ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Τα δικαστήρια επικαλέστηκαν τη Συνθήκη της Λωζάννης, γιατί ρητώς αναγνωρίζει θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα και πάνω απ’ όλα το σωματείο παράνομα επεδίωκε να διαδώσει την ιδέα της ύπαρξης μιας τουρκικής μειονότητας και να εξυπηρετήσει έτσι συμφέροντα της γειτονικής χώρας.

Με την απόφαση διάλυσης του σωματείου αυτού, η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά από προσφυγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Καταδικάστηκε η Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο Άρειος Πάγος με την ελληνική νομολογία ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είναι δεσμευτικές για την Ελλάδα απέρριψε το αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γνωστοποίησε άλλες τρεις συσχετισμένες προσφυγές και έτσι η Ελλάδα, με κοινοποίηση που έλαβε, ξαναδικάζεται γιατί δήθεν περιφρόνησε τις τρεις καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για διάλυση ισαρίθμων παρομοίων συλλόγων.

Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα είναι μέγιστο. Είναι ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αποστεωμένες από πολιτικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι χρήσιμα εργαλεία για όλους μας. Αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε, όπως οφείλετε, ως Κυβέρνηση. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις εθνικές ιδιαιτερότητες, που έχουν τέτοια ζητήματα, κυρίως σε μια εποχή που αρθρώνεται επιθετική ρητορική, τόσο από την πλευρά του αρχηγού του γειτονικού κράτους, όσο και από την πλευρά των λοιπών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εσείς αδικαιολόγητα ανοίξατε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα με την προηγούμενη τροπολογία σας και ευτυχώς ύστερα από πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα μέσω του εισηγητή μας, Βουλευτή Καβάλας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, το συμμαζέψατε και πιστεύω να δεχθείτε σε λίγο και την τελική πρότασή του.

Όμως, η ουσία είναι εάν θα πρέπει να θυμόμαστε τη Θράκη όταν μας εγκαλούν για τέτοιες υποθέσεις οι διεθνείς οργανισμοί. Πότε θα δούμε με σοβαρότητα τα παιχνίδια που παίζει στην ευρύτερη περιοχή το τουρκικό προξενείο και μάλιστα χωρίς να τηρεί τη Διεθνή Συνθήκη της Βιέννης του 1963, που προβλέπει τις προξενικές σχέσεις και τις δραστηριότητες, όπως αυτές περιγράφονται;

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία φιλήσυχοι, εργατικοί και προκομμένοι. Δεν δημιουργούν προβλήματα, εκτός από ένα ποσοστό, το οποίο, όμως, θα πρέπει και αυτό να ελέγχεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, θα ήθελα να συντελέσουμε όλοι μας στον βαθμό που μας αναλογεί η ευθύνη. Το 1990 με απόφαση της Κυβέρνησης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ιδρύθηκε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, η οποία εξέτασε όλα τα θέματα που αντιμετώπιζε η ακριτική περιοχή, βγήκε μία συνισταμένη πολιτικών και όλες αυτές τις πολιτικές τις εφάρμοσαν οι προηγούμενες και οι μετέπειτα Κυβερνήσεις.

Ευχαριστώ πολύ».