Δημοσχάκης Αναστάσιος

Νέος νόμος για τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Παρέμβαση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων έκανε σήμερα (29/03) ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκης, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου νόμου περί προμηθειών, ενώ ανέλυσε και την πρόταση του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας για τη σύνταξη ενός Σχεδίου Ενημέρωσης για κάθε υποπρόγραμμα – προμήθεια.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Αναμένεται, σύμφωνα με τη σημερινή δήλωση του Αναπλ. Υπουργού Εθν. Άμυνας ενώπιον της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής, ο νέος νόμος περί προμηθειών και τον οποίο θα σχολιάσουμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν γιατί η εθνική μας άμυνα είναι αγαθό για όλους μας.
  • Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα θέματα που έχει αναδείξει σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, όπως η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, η έλλειψη έμπειρων και εξειδικευμένων στις προμήθειες στελεχών, αλλά και η παρωχημένη διαδικασία ενημέρωσης της Επιτροπής.
  • Ανέλυσε την πρόταση του τομέα Άμυνας της ΝΔ για σύνταξη Σχεδίου Ενημέρωσης της Επιτροπής για κάθε υποπρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει:

α) Περιγραφή του υποπρογράμματος ώστε να γίνεται κατανοητό από τα μέλη της Επιτροπής

β) Τη σκοπιμότητα της ενεργοποίησης του υποπρογράμματος

γ) Τη σκοπιμότητα επιλογής της διαδικασίας υλοποίησης της προμήθειας

δ) Τη διαδικασία κοστολόγησης κάθε υποπρογράμματος

ε) Την τεκμηρίωση και σκοπιμότητα ύπαρξης ή μη Σύμβασης και της εν συνεχεία τεχνικής υποστήριξης – συντήρησης

στ) Την παροχή στοιχείων χρηματοδότησης κάθε προγράμματος.

  • Γνωμοδοτεί θετικά για τα υποπρογράμματα που συζητήθηκαν καθώς έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές και στις προτάσεις των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που επιτελούν την αποστολή τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα.