Δημοσχάκης Αναστάσιος

Νοσοκομείο Διδ/χου: Ένα επιτυχημένο ‘διαζύγιο’ από το ΠΓΝ Αλέξ/πολης προϋποθέτει ‘προίκα’ επιβίωσης! Στελεχιακή, οικονομική και υλικοτεχνική θωράκιση! – Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης

Νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, επανερχόμενος στο χρονίζον ζήτημα της αναβαθμισμένης αυτοτέλειας κι αυτονομίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.  
 
Με την Νέα Επίκαιρη Ερώτηση καλείται ο υπουργός να απαντήσει επιτέλους αν η πολυπόθητη διοικητική αυτονόμηση του Νοσοκομείου, όπως αυτή επιβεβαιώνεται ως δεδομένη με επιστολή του Πρωθυπουργικού Γραφείου,  θα υλοποιηθεί με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα εξαθλιώνουν περισσότερο το νοσοκομείο, αλλά θα εξασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
 
Συγκεκριμένα ερωτάται αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, αν θα παράσχει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά κι αν θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο αυτονόμησης, με παράλληλη στήριξη από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μέχρι το ίδιο να εξοπλιστεί επαρκώς σε προσωπικό . οικονομικό και υποδομές.
 
Επιπλέον σημαντικό κίνητρο θα αποτελούσε για τους ιατρούς ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου ως Άγονο Τύπου Ά, προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για να απασχοληθούν στην συγκεκριμένη δομή υγείας, κάτι που αποτελεί αίτημα και του συλλόγου εργαζομένων του ιδρύματος.
 
Ο Υπουργός καλείται να απαντήσει επιτέλους στις Ερωτήσεις, καθώς δημιουργεί ιστορικό ρεκόρ περιφρόνησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναβάλλοντας συνεχώς την συζήτηση του ζητήματος, πάγια πλέον τακτική της παρούσας κυβέρνησης
 
Ακολουθεί αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:
 
ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας
 
ΘΕΜΑ: Η διοικητική αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προϋποθέτει την θωράκισή του με προσωπικό κι εξοπλισμό.
 
Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου παραμένει εδώ και χρόνια δέσμιο σε μια παράδοξη κι αναποτελεσματική διοικητική εξάρτηση από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.Η διοικητική συνένωση των δυο Νοσοκομείων ουδέποτε λειτούργησε ουσιαστικά, παρά μόνο αποτέλεσε παράγοντα δυσλειτουργίας τόσο σε επίπεδο ανταπόκρισης στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του Νομού όσο και σε όρους εξασφάλισης χρηματοδότησης.
 
Μετά από πολλές κοινοβουλευτικές ενέργειες, ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί αλλά και κινητοποιήσεις σύσσωμου του λαού του Βορείου Έβρου, συλλόγων και θεσμικών φορέων, το νοσοκομείο παραμένει να λειτουργεί σε οριακό σημείο, αδυνατώντας να παράσχει στοιχειώδεις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
 
Η αυτονόμηση που επιβάλλεται να υλοποιηθεί ωστόσο, κι όπως αυτή προβάλλεται ως δεδομένη από το Πρωθυπουργικό γραφείο, πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν την αναβαθμισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου και όχι την περαιτέρω απαξίωσή του. Είναι αυτονόητο ότι δεν αρκεί να εξαγγελθεί μια διοικητική αυτοτέλεια, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από όλα εκείνα τα μέσα που είναι απαραίτητα για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών αξιοπρεπούς επιπέδου.
 
Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι σοβαρές καθώς επίσης και οι  ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Επιπλέον οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού θα αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο την λειτουργία του ιδρύματος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι ασθενείς υποχρεωτικά καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εάν κι εφόσον διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα.
 
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ερωτάσθε:
 
   Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην προκήρυξη των απαραίτητων θέσεων εργασίας και να παράσχετε τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου η επιθυμητή αυτονόμηση να μην οδηγήσει στην πλήρη εξαθλίωση του Νοσοκομείου?
 
 Θα υπάρξει νομοθετική μέριμνα προκειμένου να μεσολαβήσει ένα μεταβατικό στάδιο για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, με χαρακτηρισμό του σε Άγονο Τύπου Ά και κυρίως με παράλληλη στήριξη από το ΠΓΝΑ σε προσωπικό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης νέου προσωπικού?