Δημοσχάκης Αναστάσιος

Οι κάτοικοι του Έβρου δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία! Απαιτούν την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδ/χου!

Για την ανάγκη να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδ/χου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Βορείου και Κεντρικού Έβρου μίλησε σήμερα (02/08) στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή τη Συζήτηση για το Νομοσχέδιο για την Υγεία.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε ότι:

  • Η Κυβέρνηση με διαδικασίες fast track φέρνει προς ψήφιση ένα Νομοσχέδιο για την Υγεία στο οποίο κυριαρχεί το άρωμα του κομματικού κράτους
  • Τίθενται στο περιθώριο οι ιδιωτικοί γιατροί, που οδηγούνται στην εξαθλίωση και στη φυγή από τη χώρα.
  • Με τις καινούργιες δημόσιες δομές που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση επενδύει σε ένα παρωχημένο κρατικίστικο μοντέλο που έχει αποτύχει παταγωδώς στο παρελθόν.
  • Το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει χαρακτηριστική αδιαφορία, στα όρια της προσβολής για τους κατοίκους του Έβρου, σχετικά με την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδ/χου
  • Ο Υπουργός Υγείας απέφυγε τρεις φορές να έρθει στη Βουλή για τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης για το Νοσοκομείο και δεν έδειξε να συγκινείται από τις αντιδράσεις απλών πολιτών.
  • Οι κάτοικοι του Βορείου και Κεντρικού Έβρου αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα προβλήματα υγείας.
  • Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Έβρου μετείχαν στο διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Διδ/χου που έγινε στις 18 Μαρτίου και είχαν υπογράψει το ψήφισμα για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου. Που είναι τώρα να πουν την άποψή τους; Να ανέβουν στο Βήμα της Βουλής να διατυπώσουν ανοιχτά τις θέσεις τους και να μην κρύβονται.
  • Μέσα στις τόσες τροπολογίες που φέρνετε σε άσχετα νομοσχέδια φέρτε και την τροπολογία για την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου. Αποτελεί εθνικό χρέος και εθνικό καθήκον σας να το πράξετε…
  • Προτείνει στους άλλους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Έβρου να καταθέσουν κοινή τροπολογία για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδ/χου και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να την κάνει αποδεκτή.

Δείτε εδώ την ομιλία του

Αναλυτικά η ομιλία του και ο διάλογος που είχε με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό:

“Κύριε Υπουργέ, όπως σε όλα τα νομοσχέδιά σας έτσι και σε αυτό παρατηρούμε βήμα-βήμα την ίδρυση ενός μεγάλου κράτους στο οποίο κυριαρχεί το άρωμα του κομματικού οργανισμού. Οδηγούμαστε, δηλαδή, και πάλι στη λογική της δημιουργίας κομματικού στρατού ημετέρων, ενώ δημιουργούνται κρατικές δομές αμφίβολης βιωσιμότητας, όπως είναι οι Τοπικές Ομάδες Υγείας.

Σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν γίνεται σαφές ποιες είναι οι προδιαγραφές λειτουργίας τους, πώς θα δημιουργηθούν, από ποιους πόρους θα γίνει η χρηματοδότησή τους, ποια θα είναι η αποστολή τους και βάσει ποιων κριτηρίων και μελέτης προέκυψε η αναγκαιότητα των οικογενειακών γιατρών, όπως τους ονομάζετε. Η Νέα Δημοκρατία θέλει τους ιδιωτικούς ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία συμπρωταγωνιστές στην Υγεία. Εσείς τους θέλετε κομπάρσους, γι’ αυτό και τους οδηγείτε στην εξαθλίωση και στη φυγή. Δηλαδή, έχετε αλλεργία με καθετί που είναι ιδιωτικό;  Αλήθεια, γιατί στραγγαλίζετε την ελεύθερη οικονομία; Γιατί δεν σέβεστε τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους, που επί σειράν ετών και δεκαετιών, επιχειρεί οι δομές του να κουμπώσουν με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αξιοσύνη, η δουλειά, η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας;

Τέλος πάντων, για τις στρεβλώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχουν αναφερθεί διεξοδικά οι συνάδελφοί μου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα ήταν σκόπιμο περαιτέρω να τα επαναλάβω.

Εγώ παίρνω τον λόγο περισσότερο, κύριε Υπουργέ της Υγείας, για να μιλήσω για ένα θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του Νομού μου, του Έβρου, και αφορά την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ένα θέμα για το οποίο το Υπουργείο σας έχει επιδείξει πλήρη αδιαφορία, μπορώ να πω στα όρια της προσβολής για τους κατοίκους του Έβρου.

Δεν βρήκατε τον χρόνο τρεις φορές να έρθετε να συζητήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει από 15 Μαρτίου. Το αποτέλεσμα ήταν να την επανακαταθέσω στις 15 Ιουνίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Βορείου και Κεντρικού Έβρου, ζητώντας την αυτοτέλεια και την αυτονομία του νοσοκομείου τους. Δυστυχώς, όμως, δεν συγκινηθήκατε ούτε και από το υπερκομματικό, ομόθυμο και ομόψυχο ψήφισμα της 31ης Μαΐου από τους εκατόν είκοσι και πλέον φορείς και συλλόγους του Νομού, το οποίο και καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής, αλλά ούτε και από τις αντιδράσεις των απλών πολιτών που σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Νοσοκομείο ζητώντας το αυτονόητο: Να διαθέτει δηλαδή η περιοχή μας ένα λειτουργικό νοσοκομείο, αυτοτελές, αυτόνομο και να νοσηλεύονται εκεί σε ώρα ανάγκης και να μην αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Ξέρετε ότι το Ορμένιο από την Αλεξανδρούπολη απέχει διακόσια χιλιόμετρα σχεδόν, δηλαδή όσο απέχει από εδώ που είμαστε σήμερα, στην πλατεία Συντάγματος, η Λαμία; Αντιλαμβάνεστε, το πρώτο νοσοκομείο μετά από αυτήν την χιλιομετρική απόσταση που σας είπα είναι στην Αλεξανδρούπολη. Και εσείς το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου σχεδόν το μειώνετε σε ένα υπερκέντρο υγείας. Αυτό, όμως, κύριε Υπουργέ, δεν το δεχόμαστε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εγώ το επισκέφθηκα το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου. Το έχω επισκεφθεί!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Βλέπετε μία φωνή λαού. Σε λίγο θα γίνει οργή του Θεού. Γιατί δεν το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα;

Ήρθατε επάνω, σας τα είπαμε και δεν πήρατε θέση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Πώς δεν πήρα θέση;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Δεν πήρατε θέση.

Τουλάχιστον ο προκάτοχός σας είχε την ευαισθησία να μας κάνει έναν ελιγμό και να πει «σε τρεις μήνες θα σας απαντήσω». Φυσικά όποια απάντηση πήρατε εσείς πήραμε και εμείς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ποιος το διασύνδεσε το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου με την Αλεξανδρούπολη;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Οι κάτοικοι του Βορείου και Κεντρικού Έβρου …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ποιος το διασύνδεσε, μπορείτε να μας πείτε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς διεκδικούμε την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Η οποία πότε καταργήθηκε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Το ψάξατε; Θα το πω πότε καταργήθηκε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Δημοσχάκη, παρακαλώ, συνεχίστε, διότι έχετε χρόνο έξι λεπτά και πρέπει να μιλήσουν και άλλοι συνάδελφοι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Μας εγκαλείτε γιατί δεν αποκαταστήσαμε κάτι που κάνατε εσείς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν σας πληροφόρησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου για τη συμμετοχή τους στο διευρυμένο δημοτικό  συμβούλιο του Δήμου Διδυμοτείχου που έγινε στις 18 Μαρτίου και μάλιστα είχαν συνυπογράψει, προσυπογράψει το σχετικό ψήφισμα; Στον κ. Καΐσα, εάν είναι εδώ, στην κυρία Γκαρά και τον κ. Ρίζο προτείνω όταν θα ανεβούν στο Βήμα της Βουλής να δηλώσουν τις θέσεις τους, όπως τις κατέθεσαν στο διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διδυμοτείχου στο οποίο και συμμετείχαν.

Επίσης προτείνω στους καλούς συναδέλφους -τους το προτείνω με κάθε ειλικρίνεια- να καταθέσουμε από κοινού μία τροπολογία και κάντε την αποδεκτή- έχετε δεκατρείς αυτή τη στιγμή στον σχετικό σας νόμο. Ήταν και είναι κοινό το

αίτημα όλων των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο, για ενίσχυση σε νοσηλευτικό, ιατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Αποδείχθηκε όμως και αυτή η υπόσχεση άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της Κυβέρνησής σας, το οποίο εκπορεύτηκε από τους τοπικούς Βουλευτές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Δημοσχάκη, παρακαλώ, είχε συμφωνηθεί ο χρόνος. Θα σας δώσω ένα λεπτό παραπάνω για να ολοκληρώσετε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ενοποιήθηκε και αυτό του Διδυμοτείχου. Δηλαδή βάλαμε τρία σώματα και δύο υποβασταζόμενα σε αυτά, ένα κεφάλι, και τα βάλαμε να περπατήσουν. Ε, δεν γίνεται να περπατήσουν! Είναι δύο τα νοσοκομεία, το ένα το πανεπιστημιακό, το άλλο του ΕΣΥ, το τρίτο το στρατιωτικό, συν τα νοσοκομεία του Διδυμοτείχου, πέντε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Τα νοσοκομεία…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, απευθύνομαι στον Υπουργό, όχι σε εσάς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, μη διακόπτετε. Προχωρήστε, κύριε Δημοσχάκη, μην απαντάτε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Θα συμφωνείτε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν τιμάει μία ευρωπαϊκή χώρα αυτή η εικόνα οι ασθενείς του Έβρου να προσφεύγουν σε γειτονικά νοσοκομεία των δύο χωρών, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Έστω και την ύστατη στιγμή δείξτε το απαιτούμενο ενδιαφέρον και φέρτε τη σχετική τροπολογία. Βρείτε λύσεις για το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου. Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο αυτή η κατάσταση.

Σας κατέθεσα μέσα σε είκοσι τέσσερις μήνες έξι επίκαιρες και γραπτές ερωτήσεις. Λέτε να είχα όρεξη να σας καταθέτω κάθε μέρα τις επίκαιρες και γραπτές ερωτήσεις;

Τις καταθέτω για τα Πρακτικά.

Σεβαστείτε τις ανάγκες των ενενήντα χιλιάδων κατοίκων του Βορείου και Κεντρικού Έβρου, προχωρήστε στην αυτονομία του Νοσοκομείου, ενισχύστε το με ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Μάλιστα δε, το αίτημα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο είναι να επαναφέρετε τον κανονισμό των εκατόν πενήντα τριών κλινών που ίσχυε στο παρελθόν, κάτι που ζητά επίμονα και αιτιολογημένα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Είναι χρέος σας να συνδράμετε αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Αυτό απαιτούν και οι κάτοικοι του Έβρου.

Και μόνο και μόνο για λόγους εθνικούς, θα πρέπει να δώσετε σήμερα ή αύριο την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου του Διδυμοτείχου, την οποία και οφείλετε.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε”.