Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ομιλία στη Βουλή για την «Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ» – Πρόταση για συγκρότηση Συμβουλίου Μικτής Σύνθεσης στη Θράκη για θέματα Διπλωματίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε χθες (07/02) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης με αφορμή τη Συζήτηση για την ψήφιση της «Τροποποίησης του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ», προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση Συμβουλίου Μικτής Σύνθεσης στη Θράκη για διπλωματικά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευπάθειες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Είναι εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισης του διπλωματικού κλάδου, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες Διπλωμάτες έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην προώθηση των ελληνικών θέσεων
  • Από τη στιγμή που διαθέτει το Υπουργείο περίσσευμα επιστημόνων θα μπορούσαν αυτοί να χρησιμοποιηθούν στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων της Θράκης, που είναι υποστελεχωμένη. Παράλληλα, θα ήταν σκόπιμη η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Μικτής Σύνθεσης στη Θράκη, που θα εξετάζει τις ευπάθειες, τα προβλήματα και τα λοιπά θέματα που έχουν σχέση με τη διπλωματία.
  • Ο Πρόξενος της γειτονικής χώρας στην Κομοτηνή επιδεικνύει κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου ιδιαίτερη και ενοχλητική κινητικότητα, ενώ έπρεπε να περιορίζεται στα αμιγώς προξενικά του καθήκοντα, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης περί “προξενικών σχέσεων”.
  • Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και όλη η Κ.Ο. έχουν ζητήσει τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας,  που είναι απαραίτητο όργανο για χάραξη πολιτικών και αντιμετώπισης κρίσεων.
  • Είναι αναγκαία η συνεργασία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του της Τουρκίας και Βουλγαρίας για προβλήματα του Έβρου, που προκύπτουν λόγω γειτνίασης, όπως ζωονόσοι, ψεκασμοί, πλημμυρικά φαινόμενα και διαχείριση υδάτινων όγκων στα βουλγαρικά φράγματα.
  • Έχει ωριμάσει η ώρα για τη μετεξέλιξη του Θεσμού του Αστυνομικού Συνδέσμου σε αυτό του Αστυνομικού Ακολούθου, σε αντιστοίχιση με αυτούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά η ομιλία του:

 

«Κύριε Υπουργέ, φέρνετε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου αναφορικά με τον Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που περισσότερο δημιουργεί παρά επιλύει προβλήματα. Είναι εμφανές ότι γίνεται από την πλευρά σας μία αποσπασματική, αλλά κι επιλεκτική προσπάθεια επίλυσης θεμάτων, τα οποία αποτελούν για εσάς άμεση προτεραιότητα.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι επικεντρώνεστε με ιδιαίτερη συμπάθεια στο ακαδημαϊκό προσωπικό, στην πλήρωση θέσεων στο υπό σύσταση Επιστημονικό Συμβούλιο, μάλιστα με διευρυμένες αρμοδιότητες από καθηγητές πανεπιστημίων σε τέτοιο βαθμό, που είναι εμφανής σε μερικές περιπτώσεις η προσπάθεια υποβάθμισης, ενδεχομένως, του διπλωματικού κλάδου, αναγνωρίζοντας της υπηρεσίες που έχουν προσφέρει διαχρονικά οι Έλληνες διπλωμάτες στην προώθηση των ελληνικών θέσεων. Τους τιμούμε όλοι μας ιδιαίτερα.

Από την άλλη μεριά, δημιουργείτε καθεστώς διπλοθεσιτών, όπως έλεγε σήμερα ένας έγκυρος δημοσιογράφος, καθώς οι επιστήμονες που θα το απαρτίζουν θα διατηρούν και την πανεπιστημιακή τους έδρα. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν ψηφιστεί, να μην προβλέπει αποζημίωση. Προσωπικά, εκτιμώ ότι θα σας προσδώσει κύρος, αλλά οπωσδήποτε και στο υπό ψήφιση Επιστημονικό Συμβούλιο.

Αφού έχετε, κύριε Υπουργέ, όπως είπα και στον κύριο Υφυπουργό στην αρμόδια Επιτροπή, περίσσευμα επιστημόνων, δεν τους στέλνετε και στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων της Θράκης που είναι ιδιαίτερη υποστελεχωμένη; Θα ήταν σκόπιμη η συγκρότηση ενός συμβουλίου μικτής σύνθεσης στη Θράκη, που θα εξετάζει τις ευπάθειες, τα προβλήματά μας και τα λοιπά θέματα που έχουν σχέση με τη διπλωματία. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε και έμπρακτα, όπως έχουμε συζητήσει, ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, που έχει μείνει με έναν πρόξενο και με ελάχιστους συνεργάτες, την ώρα μάλιστα που ο Πρόξενος της γειτονικής χώρας στην Κομοτηνή επιδεικνύει κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ιδιαίτερη και ενοχλητική κινητικότητα, ενώ έπρεπε να περιορίζετε στα αμιγώς προξενικά του καθήκοντα, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης περί προξενικών σχέσεων.

Ο Πρόεδρός μας και όλη η Νέα Δημοκρατία ζητήσαμε και ζητούμε τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, απαραίτητο όργανο για χάραξη πολιτικών και αντιμετώπιση κρίσεων.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, όμως, θα ήθελα κύριε Υπουργέ, να αναφερθώ σε σημαντικά κατά τη γνώμη μου θέματα που αφορούν το Υπουργείο σας, αυτά που αφορούν και τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία. Και νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο, όταν έχετε τη συνεργασία σας, να προωθείτε θέματα τα οποία προκύπτουν και προβλήματα λόγω γειτνίασης, όπως είναι οι ζωονόσοι, όπως είναι τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είναι οι ψεκασμοί που δεν γίνονται από την απέναντι πλευρά, όπως είναι η διαχείριση των υδάτινων όγκων στα φράγματα του Ιβαΐλογκραντ σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα τη Βουλγαρία.

Μάλιστα λόγω των καιρικών φαινομένων που αντιμετώπισε η περιοχή μας, είχαν αγωνία όλοι τους τι ακριβώς πάλι μπορεί να συμβεί εξαιτίας των υδάτινων όγκων, που η γειτονική χώρα με τις εταιρείες της δεν σέβεται όσο θα έπρεπε, διότι η λεκάνη απορροής του Έβρου είναι πάντα επικίνδυνη.

Επίσης, θα ήθελα να σας ζητήσω τη μετεξέλιξη του αστυνομικού συνδέσμου. Είναι ένας θεσμός που έχει πραγματικά μέσα από τον χρόνο εδραιωθεί στη συνείδηση όλων των αρχών του ελληνικών κράτους και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι η μετεξέλιξή του σε αστυνομικό ακόλουθο, σε αντιστοίχιση με αυτούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα είναι και μια αναγνώριση, ταυτόχρονα όμως θα τους δώσετε και φτερά να πετάξουν στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητάς τους.

Πολλές φορές έλεγα και λέω ότι η Κατεχάκη με τις υπηρεσίες της είναι ένα μικρό Υφυπουργείο Εξωτερικών, διότι εσείς τώρα που ηγείστε του Υπουργείου Εξωτερικών αντιλαμβάνεστε ποια είναι η προσφορά αυτών των υπηρεσιών μέσα από τους διαύλους τους οποίους έχουμε δημιουργήσει.

Επειδή το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, θα ήταν μια γενναία πράξη, αφού το ζητήσαμε και με τον εισηγητή μας τον κ. Κουμουτσάκο και στην αρμόδια Επιτροπή, και πράγματι είναι ένα διαχρονικό αίτημα και της ΠΟΑΞΙΑ, αλλά και της ΠΟΑΣΥ.

Αξίζει να τονιστεί ότι αυτή την περίοδο έχουμε δέκα αξιωματικούς σε ισάριθμες πρεσβείες του εξωτερικού. Την περίοδο της αρχηγίας μου είχαμε τριάντα εννέα. Και πράγματι, η προίκα την οποία έφερναν, επιστρέφοντας μετά από μια τριετία στο εξωτερικό και ασχολούμενοι με τα θέματα τα οποία απασχολούν το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία και μέσα από αυτές τις γνωριμίες, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε την ευκαιρία να το πράξετε και αν δεν το πράξετε, εφόσον δεν το συμπεριλάβατε στον υπό ψήφιση νόμο, ελπίζω ότι θα το πράξετε μια άλλη φορά, αρκεί όμως να δεσμευτείτε σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί αρκετοί από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθούν απόψε τη συζήτηση και γνωρίζουν ότι θα το έθετα πλέον ως πρόταση και στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε την ομιλία εδώ