Δημοσχάκης Αναστάσιος

Παρέμβαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (20/12)

 

Ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκης, έκανε παρέμβαση στη χθεσινή (20/12) συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής  Ελληνισμού της Διασποράς για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Είναι υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου, στην Επιτροπή και στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα στους απανταχού Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων
  • Η Επιτροπή έχει εξάρει το ρόλο και τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Εκκλησία στο θέμα της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας στον οικουμενικό ελληνισμό.
  • Η Εκκλησία αποτελεί τον ομφάλιο λώρο σύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παράδοση, αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα
  • Η Ορθοδοξία έχει ζυμωθεί με τον Ελληνισμό με μια αμφίδρομη πνευματική μυσταγωγία
  • Υπάρχουν 200 Ιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας, κατανεμημένοι σε ενορίες, οι οποίοι, εκτός από την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, προβαίνουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους Έλληνες του εξωτερικού, μέσω των κατηχητικών σχολείων και όχι μόνο, καθοδηγούμενοι από τις εκεί Μητροπόλεις και Αρχιεπισκοπές.
  • Έχει πρωτεύουσα σημασία η επαναλειτουργία της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, από την οποίαν αποφοιτούν Ιερείς και Δάσκαλοι, οι οποίοι επιτελούν αυτόν το διπλό ρόλο, με απόλυτη επιτυχία

 

Αναλυτικά η παρέμβαση του Βουλευτή:

«Μακαριότατε, Σεβασμιότατε, Πανοσιολογιότατε, σας καλωσορίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων. Αποτελεί τιμή η εδώ παρουσία σας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της συζήτησης θεμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού σε σχέση με την Εκκλησία.

Είναι ιστορική η επίσκεψή σας και υψηλού συμβολισμού και στέλνει στους απανταχού Έλληνες ορθοδόξους χριστιανούς ελπιδοφόρο μήνυμα και μάλιστα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Το υπογραμμίζω αυτό γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού παρακολουθούν το κανάλι της Βουλής και νομίζω ότι χαίρονται που σας βλέπουν, κυρίως  εσάς με τη συνοδεία σας, αλλά φυσικά και τους Έλληνες βουλευτές.

Μακαριότατε, κατά καιρούς στο παρελθόν σε αυτήν την Επιτροπή έχουμε εξάρει το ρόλο και τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Εκκλησία στο θέμα της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας στον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Πρόσφατα, εδώ σε αυτή την αίθουσα, εκπρόσωποι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μιλώντας στην Επιτροπή μας αναφέρθηκαν διεξοδικά στη σημαντική συμβολή της Εκκλησίας στο να παραμείνει ο οικουμενικός ελληνισμός όρθιος διατηρώντας την πολιτιστική και την πολιτισμική του ταυτότητα. Υπογράμμισαν ότι σε μερικές περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού η Εκκλησία ήταν το μόνο μέρος που μπορούσαν να συγκεντρωθούν άτομα ελληνικής καταγωγής και όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, πηγαίνοντας εκεί έγιναν μέλη, μέσω της Εκκλησίας μας, της ελληνικής κοινότητας.

Αυτές οι μαρτυρίες καταδεικνύουν ότι ουσιαστικά η Εκκλησία αποτελεί τον ομφάλιο λώρο σύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παράδοση, αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα. Γιατί δεν διδάσκονται μόνο την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας, μαθαίνουν και την ελληνική μουσική με τους θρύλους, με τα καλά μας τα τραγούδια και τους ύμνους, αλλά και τους ελληνικούς χορούς, μέχρι και τις ελληνικές συνταγές μαγειρικής, τιμώντας έτσι και διατηρώντας την ελληνική κουζίνα, διότι και αυτή δίδει ταυτότητα στον Έλληνα.

Η  Ορθοδοξία έχει ζυμωθεί με τον Ελληνισμό με μια αμφίδρομη πνευματική μυσταγωγία. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός και η Ορθοδοξία όχι μόνο επιβεβαιώνουν την εντυπωσιακή ιστορική αντοχή της διαχρονικής αυτής της θέσης, αλλά και αναδεικνύουν τις νέες προοπτικές του ελληνισμού ανά την υφήλιο.

Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν και παραμένει θεμελιώδης στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν και κυρίως να μην παραμερίζεται υπό το πρίσμα των όποιων ιδεοληψιών.

Η Εκκλησία και η Ορθοδοξία μας θα ζουν, οι ιδέες θα αλλάξουν. Άλλαξαν σε όλη τη διαχρονική πορεία. Και όμως, η Εκκλησία έμεινε αρραγής στη θέση της και θα συνεχίσει να παραμένει.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν, αν δεν το γνωρίζετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 200 Ιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας, κατανεμημένοι σε ενορίες, οι οποίοι, εκτός από την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, προβαίνουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους Έλληνες του εξωτερικού, μέσω των κατηχητικών σχολείων και όχι μόνο, καθοδηγούμενοι φυσικά, από τις εκεί Μητροπόλεις και Αρχιεπισκοπές.

Για αυτό λοιπόν και έχει πρωτεύουσα σημασία η επαναλειτουργία της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, από την οποίαν αποφοιτούν Ιερείς και Δάσκαλοι, οι οποίοι επιτελούν αυτόν το διπλό ρόλο, με απόλυτη επιτυχία.

Αυτή την πρακτική εφάρμοσαν πολλές Κυβερνήσεις και το Ελληνικό Κράτος στο παρελθόν, μέχρι την κατάργηση της Σχολής, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στο συγκεκριμένο θέμα. Και όπως αντιλαμβάνεστε, ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ήταν τραγικό πολιτικό λάθος και θα πρέπει κάποια στιγμή, το Ελληνικό Κράτος, να επανορθώσει.

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, όπου και αν βρίσκεται, έχει ανάγκη των Δασκάλων και των Ιερέων του. Και νομίζω ότι θα πρέπει, το Ελληνικό Κράτος όπως προείπα, να προβεί σε αυτή την διόρθωση.

Ως Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού, είχα συναντηθεί με τον Μακαριώτατο και είχαμε συζητήσει διεξοδικά αυτά τα θέματα και την αποφασιστική συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στους Έλληνες του εξωτερικού. Οδηγηθήκαμε σε κοινούς στόχους και έχω τη γνώμη ότι, η Κυβέρνηση οφείλει να συνδράμει περισσότερο στο έργο που επιτελεί η Εκκλησία στους κόλπους του οικουμενικού Ελληνισμού, για να εξαλειφθούν οι όποιες παραφωνίες παρουσιάζονται.

Αρκετά από αυτά, μοιράστηκα μαζί σας και επιζητούσα την εμπνευσμένη και φωτισμένη άποψή σας. Τώρα πλέον, μου ανατέθηκαν καθήκοντα Αναπληρωτού Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας και στα καθήκοντα μου αντικαταστάθηκα από τον παρακείμενο καλό συνάδελφο, Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος, ως γνήσιος σκυταλοδρόμος πήρε την όλη, μέχρι τώρα, διαδικασία στα χέρια του και πιστεύω ότι θα την εμπλουτίσει, όπως οφείλει και όπως δύναται και θα είναι χρήσιμος στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

Πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνάμεις του Απόδημου Ελληνισμού. Έδωσαν και δίδουν πολλά στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία και πολλά, κυρίως, στην μητέρα Πατρίδα. Αν και ο φυσικός Νόμος είναι, η μητέρα να δίδει στα παιδιά της. Και νομίζω, στέλνουμε ένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση και εκφράζουμε τις ευχές μας, σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, το σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας για αυτά που κάνουν για την Πατρίδα μας και μάλιστα, σε αυτές τις δύσκολες, ιστορικές περιόδους που διανύει ο Ελληνισμός, στο φυσικό του χώρο.

Εύχομαι χρόνια πολλά, Μακαριώτατε. Να είστε καλά, να μας ευλογείτε. Κάθε καλό στην Ελληνική Εκκλησία και στον Ελληνισμό»

Δείτε εδώ το video της παρέμβασης