Δημοσχάκης Αναστάσιος

Πρωτοφανής αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις λόγω απαλλοτριώσεων στον Κάθετο Άξονα «Αρδανίου – Μάνδρας»

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την πρωτοφανή αδιαφορία που δείχνει η Κυβέρνηση αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών των αποζημιώσεων, λόγω απαλλοτριώσεων στον Κάθετο Άξονα «Αρδανίου – Μάνδρας».

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση οι κάτοικοι του οικισμού του Προβατώνα έχουν φτάσει στα όριά τους καθώς εδώ και 6 χρόνια οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για την επίταξη ούτε για την απαλλοτρίωση,  ούτε για την χαμένη σοδειά τους.

Επιπλέον, έχουν χάσει έσοδα από την μη καλλιέργειά των εκτάσεων και από την μη δήλωσή τους στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων (Ο.Σ.Δ.Ε.) με συνέπεια την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης και της ετήσιας αποζημίωσης, με την τιμή να κυμαίνεται από 33 έως 100€/στρέμμα.

Αυτά τα προβλήματα παρατηρούνται όχι μόνο στο τμήμα Αρδανίου-Λύρας του Καθέτου Άξονα, αλλά και σε όλο το τμήμα του Καθέτου Άξονα Αρδανίου – Μάνδρας όπου έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου έργου.

Ο Βουλευτής ρωτάει, μεταξύ άλλων τους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.

Επίσης, σε τι ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγρότες που δεν έχουν αποζημιωθεί για την χαμένη σοδειά τους;

Αναλυτικά η γραπτή Ερώτηση

«Στα όριά τους βρίσκονται οι κάτοικοι του οικισμού Προβατώνα εξαιτίας της πρωτοφανούς αδιαφορίας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών των αποζημιώσεων, λόγω απαλλοτριώσεων στον Κάθετο Άξονα «Αρδανίου – Μάνδρας».

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων του οικισμού Προβατώνα αλλά και οι δικηγόροι τους συναντήθηκαν με τους Βουλευτές του Νομού Έβρου στις 17 Ιουνίου και τους ενημέρωσαν για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η όλη διαδικασία.

Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την καλή θέληση να βοηθήσουν την Εγνατία Οδό ΑΕ, την Ανάδοχο εταιρεία στην έναρξη και ολοκλήρωση κατασκευής του συγκεκριμένου  έργου, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή όμως η Κυβέρνηση έδειξε ασυνέπεια απέναντι τους, καθώς σε πρώτη φάση θα έπρεπε να οριστικοποιηθεί η επίταξη των εκτάσεων και να  αποζημιωθούν ως προς την ηρτημένη σοδειά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 6 χρόνια οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για την επίταξη ούτε για την απαλλοτρίωση,  ούτε για την χαμένη σοδειά τους. Επιπλέον, έχουν χάσει έσοδα από την μη καλλιέργειά των εκτάσεων και από την μη δήλωσή τους στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων (Ο.Σ.Δ.Ε.) με συνέπεια την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης και της ετήσιας αποζημίωσης, με την τιμή να κυμαίνεται από 33 έως 100€/στρέμμα.

Όλα αυτά τα προβλήματα παρατηρούνται όχι μόνο στο τμήμα Αρδανίου-Λύρας του Καθέτου Άξονα, αλλά και σε όλο το τμήμα του Καθέτου Άξονα Αρδανίου – Μάνδρας όπου έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου έργου.

Στις υπόλοιπες περιοχές μάλιστα δεν έχουν ορισθεί ούτε πρωτοδίκως οι αρχικές τιμές αποζημίωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο αποζημίωσης των ενδιαφερομένων. Να σημειωθεί ότι η τελική τιμή αποζημίωσης οριστικοποιείται μετά από την τελική απόφαση του Εφετείου.

Πρέπει να τονίσουμε ότι και σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για την ηρτημένη σοδειά άλλα κι ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επίταξης. Σύμφωνα, πάντως, με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί  το άρθρο 7Α του Ν.2882/2001 όπως αυτό τροποποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 280 του Ν.4364/2016  για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων σε συγχρηματοδοτούμενα έργα .

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να αποζημιωθούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες για το σύνολο των αποζημιώσεων του τμήματος «ΑΡΔΑΝΙΟΥ – ΜΑΝΔΡΑΣ» του Καθέτου Άξονα «ΑΡΔΑΝΙΟΥ – ΟΡΜΕΝΙΟΥ» του Δήμου Σουφλίου ;
  2. Εάν έχει ενεργοποιήσει ή προτίθεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 7Α του Ν2882/2001όπως αυτό τροποποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 280 του Ν.4364/2016  για την συγκεκριμένη περιοχή;
  3. Σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου άμεσα να γίνει η επανακήρυξη  της αρθείσας απαλλοτρίωσης των ακινήτων   στην περιοχή του υποτμήματος «ΑΡΔΑΝΙΟΥ- ΛΥΡΑΣ» του τμήματος «ΑΡΔΑΝΙΟΥ – ΜΑΝΔΡΑΣ» του Καθέτου Άξονα «ΑΡΔΑΝΙΟΥ – ΟΡΜΕΝΙΟΥ» από το 11+050 έως ΛΥΡΑ στο Δημοτικό διαμέρισμα Προβατώνα του Δήμου Σουφλίου ;
  4. Σε τι ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγρότες που δεν έχουν αποζημιωθεί για την χαμένη σοδειά τους;
  5. Ποιες παρεμβάσεις θα κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να μην αντιμετωπίζουν στο μέλλον ανάλογα προβλήματα οι αγρότες;».