Δημοσχάκης Αναστάσιος

Στις εκδηλώσεις μνήμης (11/08) για τους Γάλλους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ένδοξο παρελθόν ζωντάνεψε στο ιστορικό & νευραλγικό Πύθιο

Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους ήρωες Γάλλους πεσόντες, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην περιοχή του Πυθίου οι οποίες διοργανώθηκαν από τον Δήμο Διδ/χου την Τοπική Κοινότητα & την εδώ Γαλλική Πρεσβεία, παραβρέθηκε το πρωί του Σαββάτου (11/8) ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Δήμος Διδυμοτείχου, ΜΑΡΙΝΑ ΔΟΥΛΑΜΗ, Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας»

Στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

• Eίναι μια ξεχωριστή μέρα μνήμης για τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Πύθιο και τον Έβρο, καθώς τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων του 1918, του 45ου Συντάγματος Πεζικού Γαλλίας.

• Το ξεχωριστό Μνημείο στο σιδηροδρομικό σταθμό του Πυθίου, φέρνει στη μνήμη τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την παρουσία του Γαλλικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή.

• Ωστόσο θυμίζει επίσης τις εποχές δόξης του σιδηροδρομικού σταθμού του Πυθίου που έσφυζε από ζωή & κόσμο, καθώς αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό του θρυλικού Όριεντ Εξπρες.

• Η ανάγκη αναβίωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πυθίου – Κων/πολης, στα χνάρια του παλιού Όριεντ Εξπρες, κάτι που έχει αναδείξει ο ίδιος Κοινοβουλευτικά, θα έχει διπλό θετικό αντίκτυπο την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και του Νομού, αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη του Μνημείου.

• Υπογράμμισε προς τον παριστάμενο Γάλλο Ακόλουθο Άμυνας που συνοδεύετο από την εδώ επίτιμο Πρόξενο Μαρίνα Δουλάμη, στέλνοντας μήνυμα φιλίας στον Γάλλο Πρέσβυ της Αθήνας ότι το Μνημείο πεσόντων του Πυθίου, ο Γαλλικός σιδηροδρομικός σταθμός του Πυθίου & η Νίκη της Σαμοθράκης αποτελούν τη βάση επανεκκίνησης καλών σχέσεων του Έβρου & της Γαλλίας μέσω των Διπλωματικών Εκπροσωπήσεων των δυο Χωρών!