Δημοσχάκης Αναστάσιος

Στο αέρα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους σε παλιννοστούντες ομογενείς!!

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων για κατοικίες που ενοικιάζονται σε παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν μισθώσει την ακίνητή τους περιουσία σε ομογενείς έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις για το 2015, ενώ εκκρεμούν τα έτη 2014, το 2016 και το 2017 που εκπνέει. Το ζήτημα αφορά 300 δικαιούχους, εκ των οποίων 150 Εβρίτες, αλλά αφορά επίσης και στις οικογένειες των ομογενών, καθώς αν οι ιδιοκτήτες κρίνουν πια ασύμφορη την διάθεση των ακινήτων, μπορεί να βρεθεί κόσμος στον δρόμο.

Στην Γραπτή Ερώτηση ζητούνται διευκρινήσεις για τον προγραμματισμό του υπουργείου όσον αφορά τις πληρωμές των δικαιούχων και κυρίως ποια είναι η πρόβλεψη για την συνέχιση του προγράμματος, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να οργανώσουν τον οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό τους.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

 

 

 

 Αθήνα, 29/11/2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

            Στα πλαίσια της πρόνοιας για την Στεγαστική Αποκατάσταση Παλιννοστούντων Ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, επιβάλλεται να εξεταστεί το ζήτημα την καταβολής της επιδότησης στους δικαιούχους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διαθέτουν τα ακίνητά τους για να στεγάζονται ομογενείς παλιννοστούντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Δυστυχώς στους δικαιούχους έχουν καταβληθεί τα ποσά μόνο για το έτος 2015, ενώ ανακολούθως εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές για το έτος 2014, αλλά και το 2016, και το 2017 που εκπνέει. Το ζήτημα αφορά 300 δικαιούχους εκ των οποίων οι 150 είναι Εβρίτες. Αφορά επίσης πλήθος ομογενών οι οποίοι διαβιούν στις κατοικίες, η παραχώρηση των οποίων μπορεί να καταστεί ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες και να βρεθεί κόσμος στον δρόμο.

Η πιο πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση υπήρξε το ΦΕΚ 2899-30/12/2015 με το οποίο τακτοποιήθηκε η επιδότηση ενοικίων του 2015 για την πληρωμή των μισθοδοτικών συμβάσεων 300 δικαιούχων. Η ΚΥΑ με ΚΑΔ 68964 που τακτοποιούσε τις πληρωμές των ετών 2016, 2017 και προέβλεπε και την παράταση του προγράμματος για το 2018, επεστράφει στο υπουργείο εσωτερικών, εξαιτίας του ότι δεν προέβλεπε την αναδρομικότητα για να τακτοποιηθεί το έτος 2014 κι έκτοτε παραμένει σε εκκρεμότητα.

Έως και το 2014 οι πληρωμές εκτελούνταν με την εξόφληση κάθε έτους στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Υπήρχε μια κανονικότητα η οποία έχει διαταραχθεί εις βάρος των ιδιοκτητών.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Για ποιο λόγο καταβλήθηκαν πρώτα οι πληρωμές για το 2015 και είναι ακόμα σε εκκρεμότητα το 2014?
  2. Πότε προβλέπεται να τακτοποιηθούν οι πληρωμές για τα έτη 2014, 2016 και 2017?
  3. Υπάρχει πρόβλεψη για την ισχύ του προγράμματος προκειμένου να είναι ενήμεροι οι ιδιοκτήτες αν θα συνεχιστεί η επιδότηση του ενοικίου και μέχρι πότε?