Δημοσχάκης Αναστάσιος

Σύσκεψη του Συλλόγου των Επαγγελματιών & Βιοτεχνών της Σαμοθράκης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 20/6, σύσκεψη του Συλλόγου των Επαγγελματιών & Βιοτεχνών της Σαμοθράκης, στην οποία συμμετείχε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης. Η σύσκεψη αφορούσε τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την λειτουργία της οικονομίας και την πρόοδο και ανάπτυξη της Νήσου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της Σαμοθράκης και του Έβρου και κυριάρχησε το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νήσου, τόσο με την Αλεξανδρούπολη, όσο και με την Αττική, κυρίως.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος- Αγ. Ευστράτιος – Λαύριο και αντιθέτως , αλλά και σε πιθανές εναλλακτικές και επιπλέον διαδρομές. Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα παρακάτω κυρίως σημεία:

  • Κατά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ευαίσθητες περιοχές του Νομού, όπως η Σαμοθράκη, για αυτό και αναδεικνύει τα προβλήματά της και διεκδικεί την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων των κατοίκων της.
  • Το έλλειμμα που παρατηρείται στις συγκοινωνίες της Νήσου, με την ολική απουσία της γραμμής που συνδέει τον Έβρο με το Λαύριο, αποτελεί προτεραιότητα του Βουλευτή.
  • Είναι βασικό ζητούμενο η αγροτική και η τουριστική αγορά της Νήσου, του Έβρου και της Θράκης να επεκταθούν στο φυσικό χώρο τους που είναι οι αγορές του Βορείου Αιγαίου.
  • Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη της ακτοπλοϊκής δραστηριότητας της περιοχής μπορεί να επεκταθεί και στις νήσους Ίμβρο και Τένεδο, όπως ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων τους σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελλήνων της Διασποράς της Βουλής.
  • Ο Βουλευτής, στο πλαίσιο αναζήτησης βέλτιστων λύσεων , δέχεται εισηγήσεις από γνώστες των ακτοπλοϊκών, λιμενικών και λοιπών αντίστοιχων θεμάτων και για άλλες εναλλακτικές & ενδιαφέρουσες διαδρομές.
  • Στηρίζει την διενέργεια, με τη συμμετοχή επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, μελέτης σχετικά με τη βιωσιμότητα όλων των πιθανών διαδρομών, ώστε να προκριθούν οι καταλληλότερες.
  • Ενώ υφίσταται σύμβαση για την σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης έως το 2019, το αρμόδιο Σ.Α.Σ. δεν έχει καταφέρει να καταρτίσει διαγωνισμό για άλλη σύνδεση που να καταστεί γόνιμος.
  • Για αυτό και πρέπει να εμπλακούν στην προσπάθεια αυτή όλοι οι φορείς που έχουν συμφέρον από αυτή, όχι μόνο από τον Έβρο και τη Θράκη, αλλά και από το Β. Αιγαίο και την Αττική.

Οι προτάσεις και απόψεις των συμμετεχόντων καταγράφηκαν και θα διαμοιραστούν, προκειμένου να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους οι απαιτούμενες ενέργειες. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι μετά την σύσκεψη αυτή μπορεί να γυρίσει μια νέα σελίδα στο ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νήσου και κατ’ επέκταση της ανάπτυξής της, όπως και όλου του Έβρου και της Θράκης.

20160620_140522