Δημοσχάκης Αναστάσιος

Το Βορειότερο τμήμα του Έβρου και της Χώρας αντιστέκεται κόντρα στη λήθη και την κρατική απουσία- Αντάμωμα στον Άρζο!

Σχεδιασμένα και προαποφασισμένα, με χαρά και τιμή παραβρέθηκα στο 1ο Αντάμωμα στον Άρζο Τριγώνου, Ορεστιάδας, όπου μια ομάδα νέων ανθρώπων, όχι πέραν των 10, σε πείσμα των δυσκολιών, επιμένουν να κρατούν αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας και να παραμένουν στη γη που τους γέννησε και τους ανέθρεψε, εξασφαλίζοντας το φως στην πλατεία και σε όλο το χωριό απέναντι σε μια Ανδριανούπολη κι ένα Κάραγατς.

Διαπίστωσα τη δύναμη της θέλησης τους και της αγάπης τους για το ιστορικό και μικρό χωριό, που σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών είχαν σαν αποτέλεσμα να οργανώσουν ένα γλέντι ψυχής , χορού & παράδοσης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τον ιερό σκοπό της ίδρυσης ενός νέου τοπικού Συλλόγου Ανδρών-Γυναικών και κατοίκων αυτού που θα ενώνει όλους, θα παράγει πολιτισμό και θα διατηρεί την ταυτότητά τους , την καταγωγή τους συνεχίζοντας την ιστορία των γονέων και των παππούδων τους.

Πιστεύω κι εμπνέομαι από τη δύναμη των κατοίκων αυτού του ακριτικού Χωριού με το χαρακτηριστική ονομασία της “Μεσοποταμίας” (δηλαδή το μέσον δυο ποταμών Άρδα κι Έβρου) αλλά και των άλλων 17 χωριών του Τριγώνου, οι κάτοικοι των οποίων έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά αρχές κι αξίες που επιμένουν όλοι να κρατούν με αποφασιστικότητα, με νύχια και με δόντια, την ταυτότητα τους και την ίδια την ύπαρξή τους σε πείσμα της κρατικής απουσίας. Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι οι κάτοικοι αυτών των χωριών, με οποιαδήποτε αφετηρία και ιστορία, έχουν ξεκινήσει από την αρχή την ζωή τους κι έχουν προκόψει.

Κάνω έκκληση σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες του νομού, της Περιφέρειας και την Κεντρικής Κυβέρνησης ότι η ‘αχίλλειος πτέρνα μας’ είναι το Τρίγωνο και η Σαμοθράκη. Το μυαλό μας θα πρέπει να είναι στοχευμένο στις δυο ευαίσθητες περιοχές παίρνοντας εύστοχες, γενναίες κι εθνικού χαρακτήρα, αποφάσεις όπως οφείλουμε !

Στήριξα χθες βράδυ αυτή την ωραία και γενναία Απόφαση τόσο με την εκεί παρουσία μου όσο και με τον ευθύβολο πολιτικό λόγο και με τη ρητή δήλωση και δέσμευση ότι θα τους στηρίξω και με τα ‘έργα’ μου….

Γνωρίστε την ιστορία του Άρζου:
https://el.m.wikipedia.org/…/%CE%86%CF%81%CE%B6%CE%BF%CF%82…