Δημοσχάκης Αναστάσιος

Το ζήτημα των πλημμυρών τίθεται στη διεθνή του διάσταση

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, σήμερα, 20/1, στο πλαίσιο της συγκρότησης των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με Κοινοβούλια χωρών της αλλοδαπής, απηύθυνε ερώτημα στον παρόντα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά σχετικά με την διεθνή διάσταση του προβλήματος των επαναλαμβανόμενων πλημμυρών στον Έβρο. Ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό για τις ευθύνες της Βουλγαρίας, κυρίως, και της Τουρκίας, ως «συνιδιοκτήτες» του ποταμού Έβρου για την κακή διαχείριση των υδάτινων όγκων και της κοίτης του ποταμού.

Η διαχείριση των φραγμάτων στο έδαφος της Βουλγαρίας και ειδικά στο Ιβαΐλογκραντ γίνεται χωρίς υπευθυνότητα έναντι των συμφερόντων και της ασφάλειας της Ελλάδας και ευθύνεται σε ποσοστό για τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο είχε εγείρει στην πρώτη του γραπτή ερώτηση το 2015 ο Βουλευτής (288/26-02-2015), λόγω των πλημμυρών του Χειμώνα 2014-2015.

Τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου σαββατοκύριακου στον Βόρειο Έβρο και την Νότια Βουλγαρία και η άστοχη διαχείριση των υδάτων στην Βουλγαρική πλευρά στάθηκαν αρκετά ώστε να ξυπνήσουν και πάλι οι μνήμες των πρόσφατων πλημμυρών. Άμεσος είναι ο κίνδυνος για άλλη μια χρονιά να υποστεί ο Έβρος, και ειδικότερα ο αγροτοκτηνοτροφικός του κόσμος, τεράστιες ζημιές, δεδομένης και της καθυστέρησης στην αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων, λόγω ολιγωρίας της Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε όλους τους Βουλευτές που ήταν παρόντες στην Αίθουσα της Γερουσίας πως πριν αφιχθεί στην συνάντηση προέβη σε διπλωματική ενέργεια προς την ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας σχετικά με το ζήτημα. Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Βουλευτής τον ενημέρωσε περαιτέρω σε κατ’ ιδίαν συζήτησή τους.

Απηύθυνε πρόταση και πρόσκληση, την οποία ο Υπουργός αποδέχτηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταβεί στον Έβρο, ώστε να κατοπεύσει από Ε/Π τις πληγείσες περιοχές, από την αρχή του ποταμού Έβρου επί Βουλγαρικού εδάφους, μέχρι το Δέλτα αυτού. Αυτό, σε συνδυασμό με πρόσκληση και παρουσία των ομολόγων του από Βουλγαρία και Τουρκία, ώστε να συζητηθεί η άμεση εξεύρεση λύσης.

Επίσης, ο Βουλευτής τον ενημέρωσε για την πρόθεση φυσικών προσώπων και φορέων του Έβρου να προβούν σε αγωγές έναντι του Βουλγαρικού κράτους και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι Εβρίτες βασίζονται στην πρότερη εμπειρία μήνυσης του Βουλγαρικού Κράτους προς την χώρα μας, το 2011, λόγω καταστροφής ευπαθών τους προϊόντων από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στον Προμαχώνα. Ο Υπουργός ήταν κατ’ αρχήν θετικός με την διενέργεια τέτοιων δικονομικών ενεργειών, αν και επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά τους στην ουσιαστική επίλυση του ζητήματος.