Δημοσχάκης Αναστάσιος

Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε “λουκέτο” το Εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα – Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, όπως και γενικά η ΕΒΖ.

Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, συντηρώντας πολλές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς όμως τώρα  βρίσκεται η κατάσταση στο σημείο μηδέν και το ενδεχόμενο της οριστικής παύσης λειτουργίας του να είναι πιο ορατό από ποτέ.

Η έλλειψη υπεύθυνου σχεδιασμού από την πλευρά της Κυβέρνησης οδήγησε την ΕΒΖ στο να αλλάξει πέντε διοικήσεις την τελευταία τριετία.

Τo 2015 η παρούσα Κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Υπουργείου, εκταμίευσε στην ΕΒΖ το ποσό των 30 εκ. ευρώ από την ειδική εκκαθάριση της Α.Τ.Ε. Δυστυχώς από αυτά διατέθηκαν μόνο το 10% περίπου για τους αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2017 πληρώθηκε μόνο το 35% των χρωστούμενων  στους παραγωγούς κι αυτό όμως δεν κατέληξε στο ταμείο των τευτλοπαραγωγών αλλά διατέθηκε ως κράτηση για τους τευτλοεξαγωγείς , μεταφορείς καθώς και σε διάφορα λοιπά άλλα έξοδα γενικής καλλιέργειας.

Θύμα των κυβερνητικών παλινωδιών αλλά και της απουσίας συγκεκριμένης πολιτικής ήταν και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Το αποτέλεσμα είναι να αγωνιούν και να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα» τευτλοπαραγωγοί, εργαζόμενοι μόνιμοι και εποχιακοί, αλλά και εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με την ΕΒΖ.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν δυόμιση χιλιάδες (2.500) στρέμματα περίπου με τεύτλα που ανήκουν σε 50 και πλέον καλλιεργητές του Έβρου και να έχουν μείνει ασυγκόμιστα και σαπίζουν μέσα στα χωράφια.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα κι αν θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές για τα 2.500 στρέμματα τεύτλα που έχουν μείνει ασυγκόμιστα.

Επίσης, αν θα εξετάσει το Υπουργείο το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το Εργοστάσιο της Ορεστιάδας αυτοτελώς, χωρίς εξάρτηση από την ΕΒΖ κι αν θα ενταχθεί η τευτλοκαλλιέργεια στις συνδεμένες ενισχύσεις και της νέας ΚΑΠ (2020-2026)  όπως συνέβη επί Υπουργίας Γ. Καρασμάνη στην προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της ΚΑΠ (2014-2020).

 

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

 

«Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η κατάσταση στο Εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα με το ενδεχόμενο της οριστικής παύσης λειτουργίας του να είναι πιο ορατό από ποτέ.

Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, συντηρώντας πολλές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες. Τo 2015 η παρούσα Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργείου εκταμίευσε στην ΕΒΖ το ποσό των 30 εκ. ευρώ από την ειδική εκκαθάριση της Α.Τ.Ε. Δυστυχώς από αυτά διατέθηκαν μόνο το 10% για τους αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2017 πληρώθηκε μόνο το 35% των χρωστούμενων  στους παραγωγούς κι αυτό όμως δεν κατέληξε στο ταμείο των τευτλοπαραγωγών, αλλά διατέθηκε ως κράτηση για τους τευτλοεξαγωγείς , μεταφορείς καθώς και σε διάφορα λοιπά άλλα έξοδα γενικής καλλιέργειας.

Τρανή απόδειξη για την έλλειψη υπεύθυνου σχεδιασμού για το μέλλον της επιχείρησης είναι ότι έχουν αλλάξει πέντε διοικήσεις από το 2015.Θύμα των κυβερνητικών παλινωδιών αλλά και της απουσίας συγκεκριμένης πολιτικής ήταν και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Το αποτέλεσμα είναι να αγωνιούν και να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα» τευτλοπαραγωγοί, εργαζόμενοι μόνιμοι και εποχιακοί, αλλά και εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με την ΕΒΖ.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν δυόμιση χιλιάδες (2.500) στρέμματα με τεύτλα που ανήκουν σε 50 και πλέον καλλιεργητές του Έβρου και έχουν μείνει ασυγκόμιστα και σαπίζουν μέσα στα χωράφια. Θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Έβρο και για την Θράκη τυχόν κλείσιμο του εργοστασίου της Ορεστιάδας, με τεράστιες οικονομικές κλπ συνέπειες  για την ευρύτερη περιοχή.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Διαθέτετε συγκεκριμένο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα; Αν ναι, ποιο είναι αυτό και πως σκοπεύετε να το υλοποιήσετε; Θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές για τα 2.500 στρέμματα τεύτλα που έχουν μείνει ασυγκόμιστα;
  2. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το Εργοστάσιο της Ορεστιάδας αυτοτελώς, χωρίς εξάρτηση από την ΕΒΖ; Επί Υπουργίας του Γ. Καρασμάνη, στην προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, εντάχθηκε η τευτλοκαλλιέργεια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ 2014-20. Θα συνεχίσετε αυτήν την πολιτική επιλογή και επί νέας ΚΑΠ;».