Δημοσχάκης Αναστάσιος

Άμυνα, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη: Ένας ρόλος διαρκούς ευθύνης και καθήκοντος!- Άρθρο στη Realnews

Για το ρόλο της Άμυνας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, των τριών πυλώνων της Δημοκρατίας μας, στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία της κρίσης, αλλά και για την ανάγκη αναδιοργάνωσης των Ε Δ αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης στο άρθρο του που φιλοξενήθηκε το Σάββατο (24/03) στην εφημερίδα Realnews.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το τελευταίο διάστημα έχει ξεφύγει η επιθετικότητα της Τουρκίας, που δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα.
  • Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή, πολιτική, κοινωνική, στρατιωτική και να καλλιεργήσουμε ως χώρα περαιτέρω τις στρατηγικές συμμαχίες μας.
  • Οι Ε Δ μαζί με τα Σ Α και τη Δικαιοσύνη αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας και προσφέρουν διαρκή υπηρεσία και στήριξη στην κοινωνία και τους πολίτες.
  • Με την προκλητική ανοχή της Κυβέρνησης το κέντρο της Πρωτεύουσας «πολιορκείται» από ομάδες αναρχικών, αντιεξουσιαστών, που καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
  • Δικαιοσύνη με τη λογική του Νόμου Παρασκευόπουλου δεν μπορεί να υπάρξει, όπου για λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών αποφυλακίζονται σκληροί κακοποιοί και οι οποίοι συνεχίζουν την έκνομη δράση τους.
  • Με αφορμή και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας και της διολίσθησής της σε πιο επιθετικές συμπεριφορές πρέπει να εξεταστεί η αναδιοργάνωση των Ε Δ.
  • Με βάση το παραπάνω πλαίσιο προτείνονται, μεταξύ άλλων, ως άμεσες ενέργειες η χρηματοδότηση βασικών λειτουργειών του Στρατεύματος, ανεξαρτήτως δημοσιονομικής κατάστασης, η αναθεώρηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, η οργάνωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης κρίσεων με κορυφαίο όργανο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η επαρκής επάνδρωση των Μονάδων, η ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, η καλλιέργεια αγωνιστικού φρονήματος και ομοψυχίας του ελληνικού λαού.

Αναλυτικά το άρθρο του, όπως δημοσιεύτηκε στη Realnews με τον τίτλο “10+1 προτάσεις για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων”.

“Η Ελλάδα της μεγάλης, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων ετών, παραμένει μια σημαντική χώρα. Μια χώρα με ειδικό γεωπολιτικό βάρος, για την περιοχή μας, την Ευρώπη και συνολικά την ανθρωπότητα. Όσο κι αν κάποιοι, εθνομηδενιστές και υπερτροφικά επιπόλαιοι παράγοντες του δημοσίου βίου, επιμένουν να περάσουν στον λαό μας ένα αίσθημα ηττοπάθειας και απαισιοδοξίας.

Οι Έλληνες υπήρξαμε ιστορικά περήφανος λαός. Κάναμε πάντοτε τις στρατηγικές συμμαχίες μας, δεν υποτιμήσαμε όμως ποτέ το αέναο και ανθεκτικό συγκριτικό πλεονέκτημά μας: Την αδούλωτη ψυχή της ελληνικής κοινωνίας. Το υψηλό φρόνημα. Το αίσθημα καθήκοντος. Την αγάπη για τα ιερά και τα όσια του τόπου μας.

Η Ιστορία και η συγκυρία της φύσης, μας κληρονόμησαν γείτονες δύσκολους, επιθετικούς, χωρίς τη δική μας εθνική κληρονομιά, χωρίς την αίσθηση της ανάγκης να συνυπάρξουμε αρμονικά και δημιουργικά, προς το κοινό συμφέρον. Για ένα κοινό μέλλον.

Το τελευταίο διάστημα ειδικά, η επιθετικότητα της γείτονος Τουρκίας έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Κανένας σεβασμός στη δική μας αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες. Κανένας σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα.

Αυτή βέβαια ήταν πάντα η συλλογική ψυχολογία των Τούρκων. Μάθαμε ωστόσο να τους αντιμετωπίζουμε. Και να είμαστε πάντοτε όρθιοι και ακλόνητοι υπερασπιστές της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσής μας. Για να περάσουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων, τη σκυτάλη μιας πατρίδας ακέραιης, περήφανης και δημιουργικής, καλύτερης από εκείνη που εμείς παραλάβαμε από τους γονείς μας.

Η ενότητα του λαού μας είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Χρέος όλου του πολιτικού κόσμου είναι να παραμερίσει τις όποιες στενά κομματικές διαφορές, να παραδειγματιστεί από τον λαό μας, και να προσφέρει στους Έλληνες το αίσθημα ασφάλειας που απαιτούν οι συνθήκες και η συγκυρία της εποχής.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Πολιτική, κοινωνική, στρατιωτική. Με ρεαλισμό, αλλά και αυτοπεποίθηση. Να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις στρατηγικές συμμαχίες μας. Να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τον στρατηγικό ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή με ιστορικές φορτίσεις, δύσκολο παρελθόν, ασταθές παρόν και υπό διαμόρφωση μέλλον. Στη διαμόρφωση αυτού του κοινού μέλλοντος, είναι χρέος αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα να συμβάλλει καθοριστικά.

Η προσωπική διαδρομή μου, από τον ακριτικό Έβρο στην καρδιά της οδού Κατεχάκη, και η πολυετής υπηρεσία στην πατρίδα, με αίσθημα καθήκοντος αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου και των συνθηκών που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και μεταβολή, με υποχρεώνει να είμαι προσεκτικός, συγκεκριμένος και μετρημένος. Ώστε να είμαι εθνικά χρήσιμος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τη φυσική και αδιαπέραστη ασπίδα του Έβρου, της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου. Αυτή είναι μια αυταπόδεικτη πραγματικότητα, την οποία γνωρίζουν καλύτερα και πριν από όλους, οι ίδιοι οι κάτοικοι της ακριτικής Ελλάδας.

Μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας και τη Δικαιοσύνη, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας μας, και προσφέρουν διαρκή υπηρεσία και στήριξη στην κοινωνία και τους πολίτες. Ένας ρόλος διαρκούς ευθύνης και καθήκοντος, που έγινε ακόμη πιο απαραίτητος στην εποχή της μεγάλης κρίσης των τελευταίων ετών.

Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση ανομίας έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Με την προκλητική ανοχή της Κυβέρνησης το Κέντρο της Πρωτεύουσας «πολιορκείται» από ομάδες αναρχικών, αντιεξουσιαστών, που καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, αλλά και προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά.

Από την άλλη μεριά για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη μέσα στο πλαίσιο ενός κράτους – δικαίου χρειάζεται ένα υγιές σωφρονιστικό σύστημα. Δικαιοσύνη με τη λογική του Νόμου Παρασκευόπουλου δεν μπορεί να υπάρξει, όπου για λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών αποφυλακίζονται σκληροί κακοποιοί, οι οποίοι συνεχίζουν την έκνομη δράση τους.  Η ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών γίνεται με διακρατικές συμφωνίες Αστυνομικής και Δικαστικής συνεργασίας με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αλλοδαποί κρατούμενοι.

Αναφορικά με την Τουρκία, είναι εμφανής και επαναλαμβανόμενη η αλλαγή στάσης της γείτονος και η διαρκής διολίσθησή της σε περισσότερο επιθετικές, άγαρμπες και μη ισορροπημένες συμπεριφορές. Μια καινούρια πραγματικότητα, την οποία δεν πρέπει να αναλύουμε με την επιδερμική προσέγγιση της απόπειρας εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων της.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε μεθοδικά, σε βάθος και αναλυτικά την παράμετρο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Άμεσα, με αποφασιστικότητα και χωρίς χρονοτριβή ή καθυστερήσεις.

Ως ενέργειες άμεσης προτεραιότητας και απόδοσης,  θα πρότεινα:

–        Την αποκλειστική ενασχόληση των  Ενόπλων Δυνάμεων με το κύριο έργο τους

–        Τη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής κατάστασης, βασικών λειτουργιών του Στρατεύματος (συντήρηση, εκπαίδευση και αναπλήρωση εφοδίων, υλικών και πυρομαχικών) και τη χρηματοδότηση εξοπλιστικού προγράμματος, που θα απαντήσει πειστικά στην ανατροπή της ισορροπίας με την Τουρκία. Και για όσους προβληματίζονται λόγω της εθνικής χρεοκοπίας, πρέπει να επισημάνω ότι σε καμία από τις αντίστοιχες χρεοκοπίες που προηγήθηκαν, το 1903 και το 1932, δεν τόλμησαν οι τότε πολιτικές ηγεσίες να περικόψουν σε τόσο προχωρημένο βαθμό τις αμυντικές δαπάνες. Αντιθέτως, τις επαύξησαν με τελική χρησιμότητα και αξιοποίηση στους Βαλκανικούς αγώνες και το ένδοκο έπος του 1940.

–        Την αναθεώρηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, με απόρριψη εμπράκτως κάθε ιδέας υποχωρητικότητας ή ενεργειών που δύνανται να ερμηνευθούν ως ενέργειες «κατευνασμού» του αντιπάλου.

–        Την οργάνωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης κρίσεων με κορυφαίο όργανο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας από το 2012 και επί του οποίου έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένες προτάσεις, για τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητές του.

–        Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προάσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξασφάλιση της αξιοποίησης της ΑΟΖ της.

–        Την επαρκή επάνδρωση των Μονάδων, με παράλληλη αλλαγή του συστήματος στράτευσης και επιστράτευσης.

–        Την ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας

–        Τη λήψη μέτρων αναβάθμισης και εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού και ανύψωσης του ηθικού του.

–        Την ανάπτυξη αποτελεσματικού συστήματος συλλογής και εκμετάλλευσης των πληροφοριών

–        Την καλλιέργεια αγωνιστικού φρονήματος και ομοψυχίας του ελληνικού λαού.

–        Την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου ψυχολογικών επιχειρήσεων, το οποίο αφενός θα προστατεύει τον ελληνικό λαό από την αντίπαλη προπαγάνδα και θα ενημερώνει την κοινή γνώμη του αντιπάλου επί αληθών γεγονότων, αφετέρου θα αποσκοπεί στην ενημέρωση Διεθνών Οργανισμών και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η λήψη μιας δέσμης τέτοιων μέτρων, θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα αποφασιστικότητας και οργανωτικότητας από ελληνικής πλευράς, προς πάσα κατεύθυνση, και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Στη συγκυρία του περήφανου εορτασμού της ιστορικής 25ης Μαρτίου, οι Έλληνες περισσότερο ενωμένοι από ποτέ, πεισματωμένοι και αποφασισμένοι, διεκδικούμε τη διαιώνιση του αποτύπωματος του Γένους μας, με όρους πρωταγωνιστή, και όχι παρία. Με το κεφάλι ψηλά, και το φρόνημα στα ουράνια”.