Δημοσχάκης Αναστάσιος

Αναπτυξιακό, ελπιδοφόρο & κοινωνικά δίκαιο το πρόσημο του Προϋπολογισμό του 2021! Μέτρα στήριξης, προστασίας κι ενίσχυσης των υποδομών, συγκοινωνιών, δομών παιδεία & υγείας στον Έβρο!! Σύνοψη (2′ 07”) ομιλίας για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021

Στη χθεσινή (14/12) του ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης, υπογράμμισε ότι ο ακριτικός Έβρος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης δύναται να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα εφόσον αξιοποιηθεί ο πλούτος που διαθέτει! Ειδικότερα ανέφερε τα εξής :

Το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τη Χώρα και ειδικότερα για τον Έβρο, συμβάλλοντας στην επίσπευση θεμελιωδών έργων για τον πρωτογενή τομέα του Νομού!

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, ο βουλευτής κατέθεσε έναν τεκμηριωμένο, με πληρότητα και όραμα για την πρόοδο του Έβρου! (βλ. αναλυτικά εδώ : https://www.dimoschakis.gr/%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%bc%ce…/)

Η συγκοινωνιακή και μεταφορική θωράκιση του Νομού μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκσυγχρονισμού των οδικών Σημείων Εισόδου-Εξόδου, της αξιοποίησης της Θαλάσσιας και Οδικής Νέας Εγνατίας συνδυαστικά με τον προαστιακό σιδηρόδρομο Αλεξ/πολης-Ορμενίου, και μελλοντικά Αλεξ/πολης-Νέστου.

Η βελτίωση των δομών υγείας ιδίως στο Β/ Έβρο μέσω της συναφούς συλειτουργίας του Νοσοκομείου Διδ/χου με την τοπική Νοσηλευτική, συνιστούν καθολικό & πάγιο αίτημα!

Η επιστημονική ανάπτυξη της σηροτροφίας και μελισσοκομίας θα προσδώσουν ταυτότητα όχι μόνο στο Σουφλί, αλλά σε όλο τον Νομό!

Η κυβέρνηση κινείται με σύνεση, σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα, οδηγώντας τη χώρα με σταθερό βηματισμό από το σκοτάδι της πανδημίας… στο φως της κοινωνικής & οικονομικής ανάπτυξης!Μπορείτε να ακούσετε την Σύνοψη (2′ 07”) της Ομιλίας εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=-LVX9qj7N-0

Ακολουθεί αναλυτικά η Ομιλία :

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του έτους 2021 καταρτίζεται σε μία χρονική συγκυρία που διέπεται από ρευστότητα και αβεβαιότητα. Διακρίνεται, όμως, από ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ένα ιδιότυπο οικονομικό περιβάλλον, λόγω πανδημίας. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση. Πέραν της υγειονομικής κρίσης, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει προκλήσεις εθνικών διαστάσεων.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας και η μεθοδευμένη εργαλειοποίηση ανθρώπων σε ανάγκη, επιβάλλουν να βρισκόμαστε σε εθνική εγρήγορση, τόσο στο θέμα της υγείας όσο και στο θέμα των συνόρων.Ο νέος προϋπολογισμός εδράζεται, κύριε Υπουργέ, στις επιτυχημένες οικονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές του τελευταίου έτους, τις οποίες αναγνωρίζει η κοινωνία, η διεθνής κοινότητα και πάνω απ’ όλα οι αγορές. Θέτει αναπτυξιακούς στόχους, διατηρώντας όρθια την οικονομία και την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και κοινωνικά δίκαιος. Τα επιδόματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για το 2021 είναι αυξημένα, ενώ παράλληλα απλώνεται ένα δίχτυ αλληλεγγύης και προστασίας στους μακροχρόνια ανέργους. Διατίθεται μεγάλο κονδύλι για το πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.Ο προϋπολογισμός φέρει αναπτυξιακό και ελπιδοφόρο πρόσημο.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει σημαντικά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα μας. Οι συμπατριώτες μου οι Εβρίτες επενδύουν ελπίδες, κύριε Υφυπουργέ της Γεωργίας, για την επίσπευση σημαντικών έργων στον πρωτογενή τομέα, όπως γενικών αναδασμών, αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων. Έργα ώριμα θεμελιώδους σημασίας για τη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία της περιοχής, τα οποία δύνανται να προχωρήσουν τάχιστα γιατί είναι έτοιμα. Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παρέχοντας ισχυρό φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν τον ακοίμητο φρουρό της πατρίδας, όπως αποδείχθηκε το τριήμερο των Αποκριών στη νευραλγική περιοχή του Έβρου.

Εφάρμοσαν επιτυχώς το ενιαίο δόγμα ασφάλειας και άμυνας της περιοχής.Η Κυβέρνηση θωρακίζει αμυντικά τη χώρα συμπεριλαμβάνοντας στον προϋπολογισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την εφαρμογή του δόγματος της αποτροπής διά της ισχύος.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Έβρος μπορεί να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα εφόσον ληφθούν μέτρα στήριξης, προστασίας και ενίσχυσης των υποδομών, των συγκοινωνιών και των δομών παιδείας. Η γεωγραφική μας θέση συνεπάγεται έναν πλούτο ανεκμετάλλευτο δυνατοτήτων.

Ο Έβρος με τη Σαμοθράκη συνιστούν σημεία μοναδικού προορισμού με φυσικό κάλλος και ιστορία. Η Κυβέρνηση για πρώτη φορά ενέταξε τον ακριτικό Νομό, στο σύνολό του, στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. Η Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης αποτελεί πράξη δωροδότησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επέτειο μάλιστα των εκατό ετών από την απελευθέρωση της πολύπαθης Θράκης.Ο φάκελος που έχω καταθέσει περιλαμβάνει προτάσεις που αφορούν όλους τους τομείς, με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Ειδικότερα, ο εκσυγχρονισμός των οδικών σημείων εισόδου-εξόδου στο Νομό, κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών, η κατασκευή της γέφυρας των Κήπων, εξασφαλίζουν τους κυκλοφοριακούς φόρτους στον παραπονεμένο αυτοκινητόδρομο της νέας Εγνατίας σε όλη την Ευρώπη.Η αντιμετώπιση των διασυνοριακών ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες. αποτελούν προτεραιότητες.

Η βελτίωση των δομών υγείας στο Νομό και κυρίως στον βόρειο Έβρο, μέσα από τη συναφή συλλειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και της τοπικής πολύπαθης Νοσηλευτικής Σχολής, αποτελεί πάγιο αίτημα.Το σχέδιο ισορροπημένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ανάπτυξης των περιοχών του Έβρου με τη θεσμοθέτηση των μεταδευτεροβάθμιων σχολών, στο πλαίσιο του νόμου που θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, αποτελεί μελλοντικό στόχο.Η ανάπτυξη μεταφορών μέσα από την αξιοποίηση της θαλάσσιας και της οδικής νέας Εγνατίας, σε συνδυασμό με τον προαστιακό σιδηρόδρομο Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου και μελλοντικά Αλεξανδρούπολης-Νέστου, θα ενισχύσει την περιοχή

Η αξιοποίηση του δέλτα του ποταμού Έβρου, του δάσους της Δαδιάς και της Σαμοθράκης υλοποιώντας το master plan αυτής, θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο.Η σηροτροφία, η μελισσοκομία και η επιστημονική ανάπτυξη αυτών θα δώσει ταυτότητα όχι μόνο στο Σουφλί αλλά σε όλο το Νομό.Η ενίσχυση των οικισμών και των χωριών της εξωτερικής περιμέτρου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από ένα εθνικό και υπερεθνικό σχέδιο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα καταστήσουν τον Έβρο και τα νησιά μας ισχυρά.Υλοποιώντας τα προαναφερόμενα, ο Έβρος επιφυλάσσει, κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών, ευχάριστες εκπλήξεις αποδόσεων μέσα από την ταυτόχρονη θωράκισή του έναντι του γείτονα τόσο σε πραγματική συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και προστατεύοντας τα εθνικά και ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Κυρίες και κύριοι, οι κρίσεις αναδεικνύουν το ηθικό ανάστημα του πολιτικού συστήματος. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντί να ορθώσει έναν λόγο σύγχρονο και δημιουργικό με προτάσεις, κάνει στείρα αντιπολίτευση και πολλές φορές ευκαιριακή, σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει βουνά προβλημάτων.Ορθώνουμε τεχνικό, αποτρεπτικό εμπόδιο στον Έβρο, ενώ ο μεγεθυντικός κομματικός φακός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα προωθημένα στρατιωτικά φυλάκια του δέλτα του ποταμού Έβρου τα βαφτίζει δήθεν βίλες.Οι πολίτες κουράστηκαν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τις άγονες αντιπαραθέσεις. Οι Έλληνες απηύδησαν! Εργαστείτε και συνεργαστείτε μαζί μας. Κερδισμένος θα είναι ο τόπος μας.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι το 2021 η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται με σύνεση, σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας εφεδρείες, προκειμένου μετά τον υγειονομικό εφιάλτη να βγούμε νικητές και επιπλέον ισχυροί. Θέτουμε τις βάσεις για μία ταχεία ανάκαμψη και μία διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαια ανάπτυξη.Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Καλή εβδομάδα και κάθε καλό!