Δημοσχάκης Αναστάσιος

Απαραίτητες οι θέσεις κράτησης για την πλήρη εφαρμογή του Ποινικού Νόμου! – Άρθρο στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» του Σαββάτου

Για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών και τους τρόπους που μπορεί αυτό να επιτευχθεί, με την ταυτόχρονη κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, που αποδείχθηκε επιζήμιος για τη δημόσια ασφάλεια, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες (06/10) στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  • Με τη σημερινή Κυβέρνηση οι έννοιες του Νόμου και της Τάξης έχουν υποτιμηθεί και οι παραβατικές συμπεριφορές έχουν εξελιχθεί σε θλιβερή κανονικότητα.
  • Απορρίφθηκε στην πράξη ότι ο Νόμος Παρασκευόπουλου θα οδηγούσε στην αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς στην πραγματικότητα αυτός οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας.
  • Μέσω των διατάξεών του βρήκε “παραθυράκι” και παίρνει άδειες ο αμετανόητος εκτελεστής της “17 Νοέμβρη”, γιατί η παρούσα κυβέρνηση κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, (τύπου Γ’) ενώ έκαναν χρήση του και άτομα που είχαν καταδικαστεί για υπεξαίρεση εκατομμυρίων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι εφικτή με την καθιέρωση και επέκταση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα .
  • Παράλληλα, μπορεί να εφαρμοστεί ως κατ’ ανάγκη λύση η έκτιση της ποινής κακοποιών για σοβαρά αδικήματα σε σωφρονιστικά καταστήματα με κενές θέσεις κράτησης χωρών της Ε.Ε. (όπως σήμερα η Ολλανδία) κατόπιν διμερών συμβάσεων κι όχι μόνο.
  • Είναι εφικτό να εξεταστεί ακόμη και η δημιουργία μικτού φορέα με την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) τομέα για την εξεύρεση λύσεων προς αποσυμφόρηση των φυλακών.
  • Κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής η σύναψη δικαστικών και αστυνομικών συμφωνιών με Τρίτες Χώρες σε διμερές επίπεδο ή σε πολυεθνικό μέσω Ε.Ε , προκειμένου οι αλλοδαποί κρατούμενοι μας μετά την τελισιδικία των ποινικών τους υποθέσεων να εκτίουν με έξοδα μας το υπόλοιπο των ποινών τους στις φυλακές της Χώρας που προέρχονται.
  • Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της αυριανής κυβέρνησης της Ν Δ θα είναι η αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
  • Με την προτεινόμενη αποσυμφόρηση δεν θα ξεφεύγει ουδείς τον ποινικό κολασμό σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κι ούτε θα επιτραπεί οι σκληροί του οργανωμένου εγκλήματος και οι αρχιτρομοκράτες να μετατρέψουν το Σωφρονιστικό Σύστημα της Πατρίδας μας σε μήτρα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης ακόμη σκληρότερων εγκληματιών.

 

Αναλυτικά το άρθρο:

«Η δραματική εμπειρία της διακυβέρνησης Τσίπρα, άφησε τραγικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, και στο μείζον θέμα της ασφάλειας.

Οι έννοιες του νόμου και της τάξης έχουν υποτιμηθεί και οι παραβατικές συμπεριφορές έχουν εξελιχθεί σε θλιβερή κανονικότητα.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι ένα από τα σκοτεινά σημεία αυτής της πραγματικότητας.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου ήταν η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν σε αυτές.

Η πραγματικότητα έδειξε ότι, ο νόμος αυτός οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς έμειναν ελεύθεροι σκληροί κακοποιοί, οι οποίοι συνέχισαν την έκνομη δράση τους.

Κάτι το οποίο έχει παραδεχτεί και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα λάθη και ρυθμίσεις που δεν έγιναν, και έπρεπε να είχαν προβλεφθεί.

Η Ν Δ, θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο, όπως επανέλαβε και ο πρόεδρός μας, στη ΔΕΘ, καθώς αποδείχτηκε επιζήμιος για τη δημόσια ασφάλεια.

Δεν εξυπηρέτησε ούτε κατ’ ελάχιστον, τον σκοπό για τον οποίο εφαρμόστηκε .

Αντιθέτως μέσω των διατάξεών του βρήκε “παραθυράκι” και παίρνει άδειες ο αμετανόητος εκτελεστής της “17 Νοέμβρη”, γιατί η παρούσα κυβέρνηση κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, (Τύπου Γ’).

Παράλληλα, χρήση των ηπιότερων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα έκαναν και άτομα που είχαν καταδικαστεί για υπεξαίρεση εκατομμυρίων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπάρχουν μάλιστα και επίσημα στοιχεία που αναφέρουν ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2017 έχουν αποφυλακισθεί πάνω από 10.200 άτομα κάνοντας χρήση διατάξεις του συγκεκριμένου Νόμου.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι το «πείραμα» της αποσυμφόρησης των φυλακών με την απελευθέρωση εγκληματιών απέτυχε παταγωδώς.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι εφικτή με την καθιέρωση και επέκταση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα .

Όπως τα αμιγώς  οικονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν φέρουν χαρακτήρα βίας, προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, προσβολής ανηλίκων κ.ά

Συνήθως οφείλονται σε οικονομική δυσπραγία και γενικά όχι σε εγκληματική ροπή της προσωπικότητας του δράστη.

Επίσης, είναι εφικτή ως κατ’ ανάγκη λύση η έκτιση της ποινής κακοποιών για σοβαρά αδικήματα σε σωφρονιστικά καταστήματα με κενές θέσεις κράτησης χωρών της Ε.Ε. (όπως σήμερα η Ολλανδία) κατόπιν διμερών συμβάσεων.

Παράλληλα, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί ακόμη και η δημιουργία μικτού φορέα με την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) τομέα για την εξεύρεση λύσεων προς αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι αλλοδαποί που κρατούνται στις Ελληνικές Φυλακές για διάφορα ποινικά αδικήματα στο σύνολο των εδώ κρατουμένων κυμαίνεται το ποσοστό  τους στην τελευταία 10ετία από το 50 μέχρι 70 % περίπου .

Η σύναψη δικαστικών και αστυνομικών συμφωνιών με Τρίτες Χώρες σε διμερές επίπεδο ή σε πολυεθνικό μέσω Ε.Ε. χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επωφελής .

Η τελεσιδικία υποθέσεων που αφορούν κρατούμενους υπηκόων ή καταγομένων απ’ αυτές τις χώρες, θα εκτίουν με έξοδα μας , το υπόλοιπο της ποινής τους στις φυλακές χωρών της προέλευσής τους.

Οι λύσεις αυτές όπως κι άλλες καινοτόμες σύντομα θα αναδειχθούν μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και  θα προταθούν στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Το θέμα είναι να υπάρξει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών χωρίς να πληρώνουν αθώοι πολίτες τις ιδεοληψίες του Νόμου Παρασκευόπουλου.

Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της αυριανής κυβέρνησης θα είναι η αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος μας στη ΔΕΘ.

Ο στόχος είναι να σταματήσουν να ξεφεύγουν τον ποινικό κολασμό οι ισχυροί του χρήματος και οι κάθε λογής περίεργοι τύποι που ασκούνται στη βία….και προκαλούν με κάθε τρόπο το λαϊκό αίσθημα!

Για να μην μετατρέπουν οι σκληροί του οργανωμένου εγκλήματος και οι αρχιτρομοκράτες το Σωφρονιστικό Σύστημα της Πατρίδας μας σε μήτρα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης ακόμη σκληρότερων εγκληματιών .

Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες αξίζουμε μια πιο ασφαλή καθημερινότητα και μπορούμε να την πετύχουμε με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».