Δημοσχάκης Αναστάσιος

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του λιμένα Αλεξ/πολης η τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ! Επιστολή προς τα Υπουργεία Ναυτιλίας & Οικονομικών

Στην επιστολή που απέστειλε ο Βουλευτής Έβρου Α.Δημοσχάκης προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών, τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του λιμένα Αλεξ/πολης είναι η τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων στην περιοχή του λιμένα …

Ο ίδιος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και γραπτών επιστολών, έχει αναδείξει πολλές φορές τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Αλεξ/πολης.

Ένα από αυτά αφορά και την μη ολοκλήρωση  της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών που υπάγονται στο χώρο του λιμανιού και συμπεριλαμβάνονται  στο δημοσιοποιημένο masterplan.

Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη ανάπτυξη του λιμένα!

Σε τμήμα αυτών, προγραμματίζεται να γίνει η μελλοντική σύνδεση του χώρου του λιμανιού με την Περιφερειακή οδό του Δήμου Αλεξ/πολης και κατ’ επέκταση με την Εγνατία Οδό.

Η εθνική σημασία του εγχειρήματος σπουδαία ! Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού κόστους θα έπρεπε ήδη να είχε δρομολογηθεί ! Οι προαναφερόμενες εκτάσεις θα πρέπει άμεσα να διευθετηθούν…

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή : 
ΘΕΜΑ: Τακτοποίηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων που έχουν συμπεριληφθεί στο master plan του Λιμανιού της Αλεξ/πολης.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες μεταβίβασης των περιφερειακών λιμανιών της Χώρας, στα οποία εντάσσεται και το λιμάνι της Αλεξ/πολης.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενη επιστολή αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχω αναδείξει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Αλεξ/πολης.

Για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι μεταβιβάσεις των λιμένων θα πρέπει πρώτα να έχουν ρυθμιστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τους διάφορους Οργανισμούς αυτών.

Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α Α.Ε.) είναι αυτό της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στις παρυφές του χώρου του λιμανιού, οι οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται  στο δημοσιοποιημένο masterplan.

Η υπόθεση αυτή απασχολεί τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων οι οποίοι είναι όμηροι αυτής της κατάστασης εδώ και 30 χρόνια. Η περιουσία τους έχει υποστεί μια ιδιότυπη δέσμευση από τον Ο.Λ.Α αφού δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε οικοδομική ή επιχειρηματική δραστηριότητα εντός αυτής. Η έκταση αυτή υπολογίζεται περίπου σε  200 στρ.

Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του λιμανιού όπως φαίνεται από το τελευταίο εγκεκριμένο masterplan.

Επίσης σε τμήμα της εν λόγω έκτασης προγραμματίζεται να γίνει η μελλοντική σύνδεση του χώρου του λιμανιού με την Περιφερειακή οδό του Δήμου Αλεξ/πολης και κατ’ επέκταση με την Εγνατία Οδό.

Το συγκεκριμένο έργο έχει κριθεί ως έργο εθνικής σημασίας με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση υλοποίηση. Ο χρόνος έναρξης των διαδικασιών για την δημοπράτηση του έργου υπολογίζεται ότι θα γίνει σε τρεις με τέσσερις μήνες περίπου.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η συγκεκριμένη έκταση για την ανάπτυξη του λιμανιού είναι αρκετά σημαντικός, θα έπρεπε ήδη να είχε τακτοποιηθεί το ιδιοκτησιακό κόστος πριν την διαδικασία αξιοποίησης.

Είναι άκομψο  να συζητείται η παραχώρηση δημόσιας περιουσίας και να περιέχονται εντός του masterplan ιδιωτικές εκτάσεις πολιτών, που δεν έχουν περιέλθει εδώ και πολλά χρόνια στο χαρτοφυλάκιο του Ο.Λ.Α. Α.Ε. ή στο ΤΑΙΠΕΔ όπου ανήκει τα τελευταία χρόνια.

 Οι ιδιοκτήτες της έκτασης έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον τους, έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη για την αποδέσμευση της περιουσίας τους από την ζώνη λιμένος,  προκειμένου να μπορέσουν να τις εκμεταλλευτούν!

Η νομική έκβαση της υπόθεσης εκκρεμεί και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την μεταβίβαση του λιμένα.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω σοβαρά υπόψη θα θέλαμε να δρομολογήσετε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να τακτοποιηθεί το ζήτημα των ιδιοκτησιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τέλος έχοντας ως γνώμονα το καλό της πόλης της Αλεξ/πολης του Νομού Έβρου τον οποίο και υπηρετώ αλλά και της χώρας γενικότερα θα ήθελα να σας επισημάνω την αγωνία που διακατέχει τους κατοίκους της περιοχής μας για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού της Αλεξ/πολης .

Ένα λιμάνι ζωντανό με κίνηση και μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων είναι πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.