Δημοσχάκης Αναστάσιος

Απροετοίμαστη η Κυβέρνηση για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα – Πολλά και άλυτα τα προβλήματα του Έβρου και της Θράκης με τη γειτονική χώρα

 

Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε χθες (14/12) ο Βουλευτής Έβρου και Αναπ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, που προετοιμάστηκε πλημμελώς από την Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπενθύμισε στον ΥΠΕΞ μια σειρά θεμάτων που του έχει θέσει σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Έβρος και η Θράκη με τη γειτονική χώρα και παραμένουν άλυτα.

Συγκεκριμένα είπε:

  • Αμέλησε ο ΥΠΕΞ να συγκαλέσει σε σύσκεψη θεσμικούς παράγοντες της Θράκης, πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, ώστε να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις θέσεις των Θρακιωτών.
  • Αποδείχτηκε ότι η Κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, που θα μπορούσε να αποτελούσε ορόσημο για μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές θέσεις, αλλά αντιθέτως ενδεχομένως να τις τραυμάτισε.
  • Ο Τούρκος Πρόεδρος ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα του σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, αμφισβητώντας με προκλητικό τρόπο τη Συνθήκη της Λωζάννης , παρεμβαίνοντας σε θέματα Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, κάνοντας υποδείξεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη για τους «οκτώ» και αναπτύσσοντας τις νομικά ανεδαφικές θέσεις του για το Αιγαίο και το Κυπριακό.
  • Ο ίδιος έχει επισκεφτεί τον ΥΠΕΞ στο γραφείο του για σχετική ενημέρωση του . Επίσης έχει αναδείξει μείζονα θέματα του Έβρου & της Θράκης μέσα από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο και τα οποία του έχει διαβιβάσει και με σχετικές επιστολές του γιατί έχουν σχέση με τη γειτονική χώρα. Όπως   οι ζωονόσοι και τα  αιματοφάγα έντομα, η δεύτερη γέφυρα του Κήπου που είναι απαραίτητη, η ερημοποίηση των αλιευτικών πεδίων στο Θρακικό Πέλαγος, η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, η αντιμετώπιση της καύσης φυτικών υπολειμμάτων ορυζώνων.
  • Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα μείζον θέμα, καθώς πολλές φορές οι μεταναστευτικοί και προσφυγικοί δρόμοι μπορούν να εξελιχθούν σε πολεμικούς.
  • Το Προξενείο της Κομοτηνής δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, δεν σέβεται τη Συμφωνία της Βιέννης του 1963 και προκαλεί συνεχώς…

Δείτε εδώ την ομιλία του

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Κύριε Πρόεδρε, κανονικά αυτή η συνεδρίαση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Θα ήταν χρήσιμη, γιατί θα είχατε τις βουλευτικές και τις αντιπολιτευτικές θέσεις, χρήσιμα εργαλεία για τον Υπουργό και για μια κυβέρνηση, ενόψει μιας μεγάλης επίσκεψης.

Κύριε Υπουργέ, δεν συγκαλέσατε σύσκεψη στο γραφείο σας με τους θεσμικούς παράγοντες της Θράκης, όπως τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους των πρωτευουσών της Θράκης, διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα είχατε πληροφορηθεί τις θέσεις που, πραγματικά, απηχούν σε ό,τι αφορά στους Θρακιώτες.

Δεν προλάβατε τις ανορθογραφίες που έγιναν και που οδήγησαν, τελικά, σε άκομψη, άκαιρη, λαθεμένη και μη χρήσιμη επίσκεψη, όπως αποδείχθηκε. Θα έπρεπε να ήταν χρήσιμη η επίσκεψη, εσείς, όμως, δυστυχώς, δεν προετοιμαστήκατε, όπως φαίνεται, επιμελώς. Αντί να αποτελούσε αυτή η επίσκεψη ορόσημο για μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντιθέτως, ενδεχομένως, να τις τραυμάτισε.

Έθεσε ζητήματα που ήθελε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα με τις θέσεις του, αμφισβήτησε με προκλητικό τρόπο τη Συνθήκη της Λωζάνης μέσα στην έδρα μας, διότι μέχρι τώρα ήταν αλλού, παρενέβη σε θέματα Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, έκανε υποδείξεις στην ελληνική δικαιοσύνη για τους οκτώ, ανέπτυξε τις νομικά ανεδαφικές θέσεις του για το Αιγαίο και το Κυπριακό και μπορώ να πω ότι τον χαρακτηρίζω ότι έπαιζε, κατά το δοκούν, ακορντεόν ανάλογα με το περιβάλλον και το συνομιλητή.

Κύριε Υπουργέ, όταν έχουμε να λύσουμε μείζονα θέματα με τον γείτονα μας,  μας έμαθαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας, αλλά κι εσείς μέσα από την επιστήμη της διπλωματίας, να λύνουμε πρώτα τα εύκολα. Να λύνουμε αυτά τα οποία είναι αυτονόητα, διότι εφόσον είναι γείτονάς μας θα πρέπει να συζητούμε. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε μέσα στην Ολομέλεια γιατί συνομιλεί με τον τότε ομόλογό του είπε «δύο πράγματα έχει κανείς όπλα στη διπλωματία και την πολιτική: Να πολεμά ή να συζητά. Εγώ προτίμησα να συζητώ». Νομίζω ότι εάν συζητούσατε επιμελώς μπορεί να είχαμε αποφύγει.

Επίσης, σας επισκέφτηκα στο γραφείο σας, έθεσα τα θέματα της Θράκης σε πολύ καλό κλίμα και νομίζω ότι σας προβλημάτισα αρκετά. Σας έστειλα επιστολές, στις οποίες περιγράφονται τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε ως στενοί γείτονες, δηλαδή:

Οι ζωονόσοι και τα αιματοφάγα έντομα που προκαλούν αυτές.

Η δεύτερη γέφυρα των Κήπων, που είναι απαραίτητη.

Η ερημοποίηση των αλιευτικών πεδίων στο Θρακικό Πέλαγος.

Η αντιμετώπιση των αντιπλημμυρικών αλλεπάλληλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, σχεδόν, κατ’ έτος.

Η αντιμετώπιση καύσης φυτικών υπολειμμάτων ορυζώνων και, μάλιστα, λέτε ότι η Θράκη βρίσκεται σε πολεμική ατμόσφαιρα.

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, διότι είναι ένα μείζον θέμα και δεν είναι μόνο δικό μας, εμείς είμαστε η γέφυρα. Θα μπορούσαμε να λύσουμε αρκετά πράγματα και ξέρετε, κύριε Υπουργέ, πολλές φορές οι μεταναστευτικοί και οι προσφυγικοί δρόμοι μπορούν να μετεξελιχθούν και σε πολεμικούς, διότι κανείς, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, διαπιστώνει τις ευπάθειές μας και την αχίλλειο πτέρνα μας.

Το Προξενείο της Κομοτηνής, το οποίο, πραγματικά, δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Το 1963 υπογράφηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όπου προβλέπεται ποια είναι τα καθήκοντα ενός Γενικού Προξενείου και όμως δεν τα τηρεί και μας προκαλεί μέσα στα σπίτια μας, μέσα στην έδρα μας».