Δημοσχάκης Αναστάσιος

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια απώλειας εισοδήματος για τους αγρότες του Έβρου!! Το Υπουργείο οφείλει να νομοθετεί με γνώμονα την στήριξη κι ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα! Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης για το θέμα της νομικής διευθέτησης των ήδη παραχωρημένων αγροτικών εκτάσεων, ιδιοκτησίας ΥπΑΑΤ, και τους κινδύνους που προκύπτουν από την συγκεκριμένη διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, στα πλαίσια της προσπάθειας της οριστικής διευθέτησης των εκτάσεων & με την ενεργοποίηση του νόμου 4061/2012, καθώς και τηνυπ΄αριθμ.2751/135843 εγκύκλιο, ορίζεται η 1-11-2018 ως ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για την παραχώρηση των εκτάσεων με ημερομηνία περαίωσης της 31/05/2019.

Ωστόσο η διαδικασία ως έχει εγκυμονεί τον κίνδυνο να μην ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα της ΚΑΠ για 22.815 στρεμμάτων για το 2019, με αποτέλεσμα να χαθούν Κοινοτικές Ενισχύσεις για τους καλλιεργητές, αλλά ακόμα και να χαθούν οριστικά τα συγκεκριμένα δικαιώματα για τους παραγωγούς.

Επί πλέον απώλεια θα υπάρχει αν οι συγκεκριμένες γεωργικές εκτάσεις μείνουν άσπαρτες, με συνέπεια να χαθούν έσοδα από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Ερωτάται ο Υπουργός αν υπάρχει πρόθεση να δοθεί χρονική παράταση των διαδικασιών για την παραχώρηση των κοινόχρηστων εκτάσεων, προκειμένου να μην βρεθούν οι αγρότες σε δύσκολη θέση και απωλέσουν κοινοτικά κονδύλια.

Επιπλέον ερωτάται αν θα υπάρξει μέριμνα και για τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν ως ενίσχυση εισοδήματος σε κατοίκους ορεινών εκτάσεων, αλλά και για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων που εκ των υστέρων «αντάλλαξαν» με άλλες εκτάσεις, καθώς οι αρχικές ήταν απαραίτητες για την κατασκευή δημοσίων έργων.

Αναλυτικά η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Οριστική παραχώρηση κοινόχρηστων εκτάσεων που ανήκουν στο ΥΠ.Α.Α.Τ !

Σοβαρό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ήδη παραχωρημένες αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στο ΥπΑΑΤ, και οι οποίες έχουν παραχωρηθεί σε αγρότες είτε μέσω Δήμων είτε μέσω υπηρεσιών της ΠΑΜΘ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλοντας να βάλει σε τάξη το θέμα των προσωρινά παραχωρημένων εκτάσεων, θέτει σε εφαρμογή τον ψηφισθέντα νόμο 4061/2012 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και αντικατασταθεί με τους νόμους (4384/2016, 4280/2014, 4492/2017, 4235/2014, 4587/2018, 4370/2016, 4351/2015,4301/2014).

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε την  υπ΄αριθμ.2751/135843 εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία ορίζει την 1-11-2018 ως ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για την παραχώρηση των εκτάσεων  σύμφωνα με τον Ν.4061/2012.

Η διαδικασία των παραχωρήσεων έχει οριστεί πλέον να γίνει σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 11 του Ν.4061/2012 και χρονικά να περαιωθεί η διαδικασία έως το τέλος Μαΐου του 2019.

Στην τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών των εκτάσεων συμφωνεί το σύνολο των ενδιαφερομένων αγροτών.

Απαραίτητος προϋπόθεση είναι  «ότι θα γίνει οργανωμένα, δίκαια και απόλυτα σωστά σε χρόνους που θα έχουν την δυνατότητα οι παραγωγοί που είχαν αυτά τα αγροκτήματα στην κατοχή τους να τα αντικαταστήσουν, έτσι ώστε να μην χάσουν τα δικαιώματα τους και οι νέοι ιδιοκτήτες να έχουν την δυνατότητα να μπορούν να μπουν στα καινούργια αγροκτήματα στην σωστή χρονική καλλιεργητική στιγμή» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός & Κτηνοτροφικός σύλλογος Αλεξ/πολης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

 Παρόλα αυτά το χρονικό περιθώριο που ορίστηκε από το υπουργείο για την διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας είναι πολύ μικρό, με κίνδυνο να μείνουν πολλές εκτάσεις ακαλλιέργητες και αδήλωτες στο ΟΣΔΕ .

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να χαθεί ένα αρκετά σεβαστό ποσό Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και να χαθούν οριστικά τα δικαιώματα από τους αγρότες.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα το έχει το νότιο τμήμα του Νόμου και κυρίως οι εκτάσεις που βρίσκονται στο Δέλτα του Έβρου.

Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε αγροτικές εκτάσεις που διέπονται από διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι δηλαδή είτε προσωρινά παραχωρημένες, ή παραχωρημένες ως συμπλήρωμα εισοδήματος σε κατοίκους ορεινών περιοχών (π.χ. κάτοικοι οικισμού Νίψας).

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν σε αγρότες αλλά εκ των υστέρων “ανταλλάχθηκαν» με άλλες εκτάσεις, καθώς οι πρώτες διατέθηκαν για την κατασκευή δημοσίων έργων (π.χ. κάτοικοι οικισμού Απαλού για κατασκευή του Αεροδρόμιο).

Οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους αυτά τα αγροτεμάχια για αρκετές δεκαετίες, και με αρχική διάθεση εκ μέρους του Δημοσίου για την παραχώρηση οριστικών τίτλων.

Καλλιεργούσαν συστηματικά τις εκτάσεις τους οι οποίες φυσικά  ήταν δηλωμένες στο σύστημα του ΟΣΔΕ από τους προσωρινούς δικαιούχους, προκειμένου να χρηματοδοτούνται και από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Η νέα διαδικασία, αν και θεμιτή, εγκυμονεί τους εξής κινδύνους:

  • Να μην ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα της ΚΑΠ για 22.815 στρεμμάτων για το 2019.
  • Να χαθούν οριστικά τα συγκεκριμένα δικαιώματα για τους παραγωγούς.
  • Η γη των 22.815 στρεμμάτων θα μείνει άσπαρτη με συνέπεια να χαθούν έσοδα από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

   Στην προσπάθεια του υπουργείου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιάζονται  αρκετά  σοβαρά προβλήματα.

Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας περιγράφονται σε έγγραφο που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης  της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου με αριθμό πρωτ. 284/18-02-2019.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το έγγραφο κάποια από αυτά τα  προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες των Περιφερειών είναι τα εξής

  • Ο εντοπισμός του αγροτεμαχίου.
  • Ο εντοπισμός των πραγματικών χρηστών των αγροτεμαχίων για να μπορέσουν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες παραχώρησης, αφού πολλές φορές οι αρχικοί ιδιοκτήτες υπενοικιάζουν τις προσωρινά παραχωρούμενες εκτάσεις.
  • Ο χαρακτηρισμός μεγάλου μέρους αυτών των εκτάσεων ως δασικές.

Συνημμένα σας επισυνάπτουμε έγγραφο διαμαρτυρίας αγροτών της περιοχής Απαλού, αλλά και το έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Π Ε Έβρου σύμφωνα με το οποίο σας επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγονται

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ερωτάσθε

  1. Έχετε σκοπό να προχωρήσετε στην χρονική παράταση των διαδικασιών για την παραχώρηση των κοινόχρηστων εκτάσεων, προκειμένου να μην βρεθούν οι αγρότες σε δύσκολη θέση και απωλέσουν κοινοτικά κονδύλια;
  2. Θα υπάρξει μέριμνα για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες στους οποίους εκχωρήθηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως συμπλήρωμα εισοδήματος?