Δημοσχάκης Αναστάσιος

Εκλογικός Νόμος – Μια ανούσια διαδικασία (Άρθρο στη “δημοκρατία” της 25/7/16)

Κατά τη συζήτηση του Εκλογικού Νόμου στη Βουλή, ακούσαμε πως το υπάρχον εκλογικό σύστημα απέτυχε. Επιτέλους, μια αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με αυτό το σύστημα εκλέχθηκε Κυβέρνηση. Υπολόγιζε τόσο σε αυτό, ώστε απεμπόλησε την πρότερη φύση του, και έγινε ένα ενιαίο κόμμα. Για να καρπωθεί το μπόνους των 50 εδρών.

Η διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη φορά που θα γίνουν εκλογές τον προέτρεψε σε κινήσεις πανικού. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που θα βρει τους 200 για να τον αλλάξει στην επόμενη Βουλή, προεξοφλώντας την νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης.

Άρωμα ’89, το οποίο τόσο ακριβά πλήρωσε ο Ελληνικός λαός.

Μάλιστα, δεν διστάσανε να εμπλέξουν στα σχέδιά τους μια από τις πλέον ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τα νεαρά παιδιά. Αντίθετα στις επιταγές του Αστικού και Ποινικού Κώδικα. Καλούνται πλέον πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καν πλήρη δικαιώματα για δικαιοπραξία, προτού ωριμάσουν σωματικά και ψυχικά, να εξασκήσουν το ιερότερο δικαίωμα και την σημαντικότερη υποχρέωση ενός πολίτη. Χωρίς καμία προετοιμασία, φορτώσανε τα νεαρά παιδιά με αυτό το βάρος, με αυτήν την ευθύνη.

Η ΝΔ συζητάει μόνο  δύο θέματα σε ότι αφορά τις εκλογές. Την διάσπαση των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Το πρώτο θέμα είναι σχετικά απλό. Είναι μια σημαντική ρύθμιση υπέρ της αναλογικότητας και της διαφάνειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την κυβερνησιμότητα της χώρας. Γιατί, οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη τόσο της Νομοθετικής, όσο και της Εκτελεστικής εξουσίας, όχι μόνο της πρώτης.

Το δεύτερο, όμως, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα έπρεπε να συζητάμε.

Σήμερα, που η επανασύνδεση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την πατρίδα έχει τόσες πολλές προεκτάσεις. Εθνικές, αλλά και οικονομικές. Γιατί στους Έλληνες του Εξωτερικού έχουν προστεθεί πάνω από 400.000 νέοι εργαζόμενοι και επιστήμονες τα τελευταία λίγα χρόνια. Νέοι άνθρωποι οι οποίοι επί το πλείστον εκπαιδεύτηκαν με τις συλλογικές θυσίες όλων των Ελλήνων και αντί να τους προσφέρει η πατρίδα την ευκαιρία να μεγαλουργήσουν και να προσφέρουν πίσω σε αυτή, τους απογοήτευσε και τους έδιωξε.

Σήμερα Ελληνόπαιδα οργανώνονται ώστε να αναστρέψουν το braindrain σε braingain, την επανάκτηση δηλαδή των νέων αυτών επιστημόνων. Και αυτό δεν γίνεται κόβοντας τους δεσμούς με την πατρίδα, αλλά ενισχύοντάς τους. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση δείχνει αδιαφορία. Φέρνουμε πρόταση νόμου, την αγνοεί. Φέρνουμε τροπολογία την αγνοεί. Δεν αγνοεί εμάς. Αγνοεί τους Έλληνες του Εξωτερικού. Τους πληγώνει. Τους φοβάται.

Έλληνες πολίτες, με ελληνικό διαβατήριο και ταυτότητα, που πληρώνουν φόρους και υπηρετούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους στον στρατό, διαχρονικά τους στερούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου, επειδή συγκεκριμένοι χώροι ποτέ δεν δώσανε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάστηκε. Δυστυχώς, επιμένουν ακόμα πολλοί να αρνούνται αυτό το δικαίωμα σε Έλληνες Πολίτες.

Οι δημόσιες σχέσεις και οι υποσχέσεις μέσα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν βοηθούν. Χάσαμε αυτές τις μέρες, ίσως οριστικά, το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου, εξαιτίας παραλείψεων και λαθών αποκλειστικά τις Κυβέρνησης. Εξευτελιστική εξέλιξη για τους Έλληνες του Εξωτερικού, τραγικό πλήγμα για τα Ελληνόπαιδα του Μονάχου και της Βαυαρίας.

Οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώθηκαν. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν για να εκλεγεί Κυβέρνηση και όχι για να καλυφθούν οι ευθύνες των «περήφανων» διαπραγματεύσεων, του εκβιαστικού και θολού δημοψηφίσματος και των capitalcontrols.

Κυβέρνηση σταθερή, με πυλώνα την Νέα Δημοκρατία και σε συνεργασία με κάθε προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή και ουσιαστικά πατριωτική δύναμη. Κυβέρνηση η οποία θα διορθώσει το λάθος της ιστορικά αποδεδειγμένα καταστροφικής απλής αναλογικής.

Η μόνη θετική συνέπεια για την χώρα που έφερε αυτός ο Νόμος ήταν η αποκάλυψη των υπόγειων συνεργασιών των άκρων και σε πρώτη προβολή η κατάρρευση της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Η ανάδειξη, εν τέλει, του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυριανό Πρωθυπουργό.

13682572_10153723573417548_90317107_o