Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ενωμένοι για το καλό του τόπου! Το συνέδριο ‘Αλεξ/πολη – Διαμετακομιστικό κέντρο-Συνδυασμένες μεταφορές – Ενέργεια’ ανέδειξε την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας σε πολιτικές που έχουν επισημανθεί πολλάκις μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και όχι μόνο!!

Οι μεταφορικές δυνατότητες της περιοχής του Έβρου & της Πρωτεύουσας του, αναδείχθηκαν & κατανοήθηκαν για άλλη μια φορά μέσα από το συνέδριο ‘Αλεξ/πολη – Διαμετακομιστικό κέντρο -Συνδυασμένες μεταφορές – Ενέργεια’, η αυλαία του οποίου πέφτει σήμερα!
Πολιτικές και πρακτικές που υπογραμμίστηκαν σε αυτό και προβλήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχουν πλέον οπαδούς και συμμάχους, όλους τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, σε ένα κοινό μέτωπο ανάδειξης & διεκδίκησης τους προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων!
Στην εξόχως σημαντική στην εθνική, γεωστρατηγική & γεωπολιτική θέση του Έβρου & της Αλεξ/πολης στην διασυνοριακή συνέργεια των συνδυασμένων μεταφορών αλλά και στις απαραίτητες υποδομές, αναφέρθηκε στο μήνυμα του , που απέστειλε ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης.
 
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του:
 
‘ Κυρίες & Κύριοι Σύνεδροι
 

Καλωσορίσατε στην όμορφη Αλεξ/πολη, στον νευραλγικό & φιλόξενο Έβρο. Σας εύχομαι να έχετε ευχάριστη διαμονή.

Από την αρχή της εκλογής μου ως Βουλευτού του Έβρου & διαβάζοντας την ιστορία της γενέτειρας μας , επέμεινα στην ανάγκη αξιοποίησης των συγκοινωνιών, με στόχο την ανάπτυξη του Νομού μας, αλλά και της ευρύτερης ζωτικής περιοχής μας .

Η εξόχως σημαντική γεωπολιτική θέση του Έβρου, που αποτελεί την πρώτη χερσαία πύλη της Ευρώπης προς την Ασία έχει επισημανθεί πολλές φορές. Δυστυχώς όμως το αυτονόητο πλεονέκτημα δεν έχει τύχει κι της αντίστοιχης αξιοποίησης.

Μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο έχω αναδείξει πολλές φορές τη σύζευξη των συγκοινωνιών (οδικών, αεροπορικών, ακτοπλοϊκών, σιδηροδρομικών) ως χρήσιμο εργαλείο προόδου & ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας κι όχι μόνο.

Έχω επιμείνει στην ανάγκη δημιουργίας της νέας «θαλάσσιας Εγνατίας», της ακτοπλοϊκής σύνδεσης δλδ της Αλεξ/πολης με τα νησιά του Β/Α Αιγαίου. Ο στόχος είναι να «κουμπώσει» με τη νέα «Οδική Εγνατία» για να αποτελέσει τη γέφυρα μεταφοράς προσώπων και Πραγμάτων.

Ωστόσο η σύξευξη αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη & την εύρυθμη λειτουργία δυο καθέτων αξόνων , τον Οδικό & τον σιδηροδρομικό της Αλεξ/πολης – Ορμενίου.

Οι άξονες αυτοί στη συνέχεια θα κουμπώσουν με τους αντίστοιχους της γειτονικής Βουλγαρίας φθάνοντας κατ’αρχήν στο λιμένα Μπουργκάζ ή στον λιμένα Ρούσσε του Δούναβη & από εκεί μέσω των ποτάμιων κλπ οδών στην κεντρική & βόρεια Ευρώπη !

Το συγκεκριμένο συνέδριο σας γίνεται και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών,  θα ήταν χρηστικό εκ μέρους του να υπάρξει μια σοβαρή ενημέρωση για το αν θα μετατραπεί ο Κάθετος  οδικός Άξονας σε έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο όπως ανέδειξα πρόσφατα κοινοβουλευτικά με σχετική Ερώτηση μου !

Στο πλαίσιο λοιπόν της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας & Σερβίας που έγινε στις 2 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους στη Βάρνα της Βουλγαρίας ο Πρωθυπουργός δήλωσε για τον Έβρο, οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας & εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης! 

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Νομού μένει αναξιοποίητο . Έχω προτείνει κι έχω αναδείξει κοινοβουλευτικά την ενεργοποίηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής του Οριάν Εξπρές, δηλαδή Παρίσι, Ειδομένη, Θεσ/νίκη, Αλεξ/πολη, Διδ/χο, Πύθιο, Μακρά Γέφυρα, Κων/πολη!

Δυστυχώς ο Έβρος ‘έχασε και το τραίνο’  της σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινάει από το Μπακού και καταλήγει στη Βιέννη, καθώς δεν διεκδικήσαμε να συμμετέχουμε ως χώρα σε μια σιδηροδρομική γραμμή σε ένα νέο Οριαν εξπρες που περνάει σύριζα από τα Ελληνοτουρκικά σύνορά μας. 

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Νομού ενώ και η προοπτική δημιουργίας πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου θα καταστήσουν την Αλεξ/πολη, αλλά και τη γύρω περιοχή ενεργειακό κόμβο.

Ο εκσυγχρονισμός των οδικών σημείων Εισόδου και Εξόδου στους Κήπους & στις Καστανιές και η ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών μέσω ΣΔΙΤ & η εξασφάλιση εργαστηρίων σε αυτά, μπορούν να μετεξελιχθούν σε σημαντικούς κόμβους προορισμού και επιχειρηματικότητας η δε εύρυθμη λειτουργία τους θα φέρει νέους κυκλοφοριακούς φόρτους στην ‘παραπονεμένη’ Ν.ΕΓΝΑΤΙΑ μας !
Το δίχτυ των συνδυασμένων μεταφορών, θα δώσει προσθετική αξία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας της περιοχής & θα συντελέσει στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ως βουλευτής εύχομαι το συνέδριό σας να προσεγγίσει με τόλμη και ρεαλισμό τα παραπάνω θέματα, ώστε  ο Έβρος να καταστεί πρότυπο συγκοινωνιακού κόμβου, στον μεγάλο χάρτη της χώρας και της Ευρώπης.”