Δημοσχάκης Αναστάσιος

Εξαιρούνται οι αγρότες του Έβρου από την DE MINIMIS αποζημίωση!! Μετατρέπεται η Γραπτή Ερώτηση σε Επίκαιρη κι αναμένεται ο Υπουργός στην Ολομέλεια!!

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε σήμερα (04/10) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, μετά την ελλιπή απάντηση που έδωσε το Υπουργείο στην γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 2 Ιουλίου (διαβάστε την Ερώτηση σε αυτό το link  http://www.dimoschakis.gr/?p=9606  και την απάντηση σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=10055 )  σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών του Έβρου, ζητώντας παράλληλα να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis).

Δυστυχώς, το Υπουργείο υποστήριξε ότι οι παραγωγοί του Έβρου, που επληγήσαν σοβαρά από τις πλημμύρες του Μαρτίου και την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που ακολούθησε, μένουν εκτός της ευεργετικής διαδικασίας, επειδή έχει δοθεί ήδη ένα μεγάλο μέρος του ποσού των 109.260.000 €  της περιόδου 2014-18 που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Ε.Ε για τη Χώρα μας.

Το παράδοξο είναι ότι το Υπουργείο απέφυγε στην απάντησή του να παρουσιάσει αναλυτικά τα ποσά και που έχουν αυτά έχουν διατεθεί.

Γι’ αυτό ο Βουλευτής καλεί τον Υπουργό στην Ολομέλεια της Βουλής για να δώσει απαντήσεις στους αγρότες του Νομού.

Συγκεκριμένα τον ρωτάει ποιο είναι το υπόλοιπο ποσό που απομένει, βάσει και των χρημάτων που δικαιούται η χώρα μας, κι αν θα επανεξετάσει την ενεργοποίηση του Κανονισμού και για τους αγρότες του Έβρου που υπέστησαν μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Επίσης, από που θα αποζημιωθούν οι αγρότες του Νομού, σε περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός de minimis, κι αν ο Υπουργός σκέφτεται να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

Οι συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα οι τοπικές πλημμύρες, καθώς κι αυτές στις παραποτάμιες περιοχές, εξ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Έβρου (Μάρτιος 2018), προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στον κεντρικό και βόρειο Νομό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 90.000 στρέμματα καλύφθηκαν με νερό κι απ’ αυτά τα 20.000 που ήταν σπαρμένα υπέστησαν καθολικές ζημιές.

Στη συνέχεια ( τέλη Μαρτίου) ακολούθησε η γνωστή παρατεταμένη ανομβρία – ξηρασία , με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι σοδειές(σιτηρά, ηλίανθος, βαμβάκι) στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές .

Οι ζημιές άγγιξαν κατά τη συγκομιδή το 70% με 80% του συνόλου των καλλιεργειών σε ότι αφορά τις τελικές αποδόσεις.

Αυτά τα ζητήματα τα έχω περιγράψει στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσα στις 2 Ιουλίου με αριθμό Πρωτοκόλλου 7833, ζητώντας παράλληλα να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis).

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην από 1-8-18 Απάντηση του (αριθμ.Πρωτ.622) υποστήριξε ότι διέθεσε για αποζημιώσεις ήδη ένα μεγάλο μέρος του ποσού των 109.260.000 €  της περιόδου 2014-18 που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Ε.Ε για τη Χώρα μας.

Το παράξενο είναι ότι δεν μας γνωστοποιεί αναλυτικά τα ποσά και που αυτά έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παράπονα και να μένουν οι παραγωγοί του Έβρου εκτός αυτής της ευεργετικής διαδικασίας .

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν αποφασίσατε ως Υπουργείο από που θα αποζημιωθούν οι αγρότες του Νομού μας, από τη στιγμή που οι ζημιές ανομβρίας – ξηρασίας δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι ενισχύσεις αρμοδιότητας ΠΣΕΑ χρήζουν πολύπλοκων και χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν συζητηθεί διεξοδικά σε συσκέψεις των θεσμικών παραγόντων και παραγωγικών φορέων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, παρουσία των Βουλευτών, ενώ έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη (09 Οκτωβρίου) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στην Ορεστιάδα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Μπορείτε να μας πείτε αναλυτικά που έχει διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος της Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας; Ποιο είναι το υπόλοιπο ποσό που απομένει, βάσει και των χρημάτων που δικαιούται η χώρα μας; Θα επανεξετάσετε να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός και για τους αγρότες του Έβρου που υπέστησαν μεγάλη οικονομική καταστροφή;
  2. Εφόσον δεν αποζημιωθούν οι αγρότες από τον κανονισμό de minimis από που θα πάρουν τα χρήματά τους για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες τους; Θα αξιοποιήσετε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ;