Δημοσχάκης Αναστάσιος

Επαναλειτουργία του Σημείου Εισόδου-Εξόδου Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας για την διακίνηση & προσώπων με κανόνες υγειονομικής προστασίας!! Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπ.Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Τουρισμού & Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας/Δ.Κ.

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, αναφορικά με την πλήρη λειτουργία του μεθοριακού Σημείου Εισόδου-Εξόδου του Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας.

Σε συνέχεια των προσωπικών του ενεργειών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σχετικά με την προσωρινή παύση λειτουργίας του Σημείου Εισόδου-Εξόδου στο Ορμένιο, τελικώς αποκαταστάθηκε (23/7) η λειτουργία του χερσαίου μεθοριακού σταθμού για τη διαμετακόμιση μόνο αγαθών & προϊόντων.

Με την κατατεθείσα Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών , Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης,Τουρισμού & Υφυπουργείου Πολ.Προστασίας ο βουλευτής επανέρχεται, ζητώντας να επιτραπεί και η ταυτόχρονη διέλευση προσώπων.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος η εν λόγω απαγόρευση που ακόμη ισχύει έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις των Μεταναστών μας από χώρες της ΕΕ, στους εργατοαγρότες του πρωτογενούς τομέα από τις γειτονικές χώρες, καθώς & στους φοιτητές που σπουδάζουν στις Βαλκανικές & Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, εάν δύναται να επιτραπεί η διέλευση και προσώπων από το Σημείο Εισόδου-Εξόδου, με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας που προβλέπονται για την υγειονομική κρίση.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση : Θέμα : Επαναλειτουργία του Σημείου Εισόδου -Εξόδου του Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας για την διακίνηση ..& προσώπων.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της Κυβέρνησης για την πετυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, ήταν & η αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων Σημείων Εισόδου-Εξόδου της Χώρας μεταξύ των οποίων & αυτών του Ορμενίου, του Κυπρίνου, της Νυμφαίας & της Εξοχής της ΑΜ-Θ!

Η απόφαση αυτή ήταν σημαντική για το Ορμένιο Ν.Ορεστιάδας γιατί το συγκεκριμένο Σημείο Εισόδου-Εξόδου αποτελεί χερσαίο μεθοριακό σημείο διέλευσης προσώπων & πραγμάτων ενώ τα άλλα -χωρίς εμπειρίες & υποδομές – είναι μόνο για πρόσωπα εξυπηρετώντας κυρίως την τοπική διμερή & διασυνοριακή διέλευση.

Άλλωστε αυτό του Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας με υποδομές & μεγάλες εμπειρίες εντάσσεται, ως γεωστρατηγικό σημείο της Περιφέρειας, στο καθεστώς διέλευσης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν/ΕΕ, αλλά & του προγράμματος VISA Program Waiver ΗΠΑ-ΕΕ !

Σε όλη την Θράκη υπάρχουν δύο (2) μεθοριακοί σταθμοί Σένγκεν ήτοι των Κήπων – Αλεξ/πολης που εξυπηρετεί τη διακίνηση προσώπων κι πραγμάτων από την Ανατολή προς τη Δύση & του Ορμενίου- Ν.Ορεστιάδας που εξυπηρετεί την αντίστοιχη από το Βορρά προς το Νότο .. μέσω των χερσαίων, θαλασσίων & ποτάμιων ‘οδών’!

Η λειτουργία του συνοριακού σταθμού του Ορμενίου, αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τον ακριτικό Νομό & όχι μόνον, γιατί ταυτίζεται διαχρονικά με την διέλευση προσώπων κι εμπορευμάτων από τις Βαλκανικές,Ευρωπαϊκές & Ανατολικές Χώρες!

Αναφέρθηκαν προβλήματα, τα οποία και συνεχίζονται, στους Μετανάστες μας από χώρες της ΕΕ, στους εργατοαγρότες του πρωτογενούς τομέα από τις γειτονικές χώρες, καθώς & στους φοιτητές που σπουδάζουν στις Βαλκανικές & Ευρωπαικές Χώρες !

Κατόπιν των ανωτέρω & μεταφέροντας την αγωνία & το αίτημα των προαναφερομένων του Νομού Έβρου ερωτάσθε :

· Είναι εφικτό να εξετάσετε το αίτημα προκειμένου να επιτραπεί πλέον και η διέλευση προσώπων από τον χερσαίο μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου, τηρώντας φυσικά με αυστηρότητα όλους τους αναγκαίους όρους ασφαλείας;