Δημοσχάκης Αναστάσιος

Εποικοδομητικές και… διδακτικές συναντήσεις κι επαφές της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βελγίου στις Βρυξέλλες, στην «καρδιά» της Ε.Ε.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η σειρά συναντήσεων που είχαμε ως μέλη  της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βελγίου με Προέδρους και μέλη Επιτροπών του Βελγικού Κοινοβουλίου, αλλά και ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες για τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, όπως είναι το Βέλγιο, για τις κοινωνικές δομές του, αλλά και για τις Υπηρεσίες που παρέχει στον πολίτη αυτής της χώρας.

Διαπιστώσαμε ότι πολλές απ’ αυτές τις λειτουργίες μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία και στη χώρα μας, αρκεί να υπάρχει η διάθεση να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ανταλλάξαμε απόψεις με τους επικεφαλής διαφόρων Επιτροπών για σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια, η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, η εγκληματικότητα. Τέθηκαν στο τραπέζι θέματα όπως είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε., για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, συζητήσαμε και τα εθνικά θέματα, που μας απασχολούν, όπως είναι οι παρενέργειες της Συνθήκης των Πρεσπών, τα ελληνοτουρκικά, οι προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., αλλά και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τα Βαλκάνια.

Αναφερθήκαμε διεξοδικά στους τρόπους διεύρυνσης των ήδη δυναμικά ανεπτυγμένων εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου και την επέκτασή τους και σε άλλα οικονομικά πεδία όπως Γεωθερμία, Μεταφορές και Πρωτογενής Τομέας.

Διαπιστώσαμε ότι σε αρκετά σημεία η Ε.Ε. λειτουργεί ως «μηχανή» με παρόμοια γρανάζια, όπως το Βελγικό κράτος και σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται τα πεδία δράσης τους.

Τελευταία συνάντηση μας στην πρωτεύουσα του Βελγίου ήταν με τον κ. M. Peter Samyn, Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Συντονισμού των πολιτικών, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δημόσιας Οικονομίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τον κ. M. Koen Vleminckx και την κα Muriel Rabau, ανώτεροι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του παραπάνω Υπουργείου.

Γίναμε δέκτες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζεται στο Βέλγιο, καθώς και των υπηρεσιών Υγείας, που παρέχονται στους πολίτες της συγκεκριμένης χώρας, αποκομίζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας των δύο παραπάνω τομέων.