Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους Έλληνες παραγωγούς

Ερώτηση κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή Έβρου Αν. Δημοσχάκη, σε σχέση με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους Έλληνες παραγωγούς, την ίδια ώρα που περνάνε μέτρα υπερφορολόγησής τους.

Συγκεκριμένα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε πόσους δικαιούχους αγρότες δνε έχιε καταβληθεί η επιστροφή και σε τι ποσό ανέρχεται, καθώς και πότε προβλέπεται επιτέλους να πληρωθούν.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών Κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους Έλληνες παραγωγούς»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Σχεδίου Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο…….και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρατε στη Βουλή προς ψήφιση ως προαπαιτούμενο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, τριπλασιάζεται, από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, για την περίοδο 1.10.2015 έως 30.9.2016, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2016, καταργείται πλήρως και εξισώνεται µε εκείνον του πετρελαίου, που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες κι επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, μία μεγάλη μερίδα αγροτών περιμένει επί μακρόν να πληρωθεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, αφού εκκρεμούν, σύμφωνα με πληροφορίες των αγροτικών συλλόγων, περίπου 30 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του 2013, άλλα 108 εκατ. ευρώ για το 2014 και ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για το 2015.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιστροφή φόρου αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην απόλυτη οικονομική ασφυξία, που βιώνουν και οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  1. ​Π​​οιος​ είναι ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών ​κατ’ έτος, ​που παραμένουν απλήρωτοι ​την τριετία 2013 – 2015;
  2. Πόσο είναι το ποσό που τους οφείλεται;
  3. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν επιτέλους;