Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και το μαύρο Πάσχα των Θρακών είναι διδακτικά! Κάλεσμα στην επιστημονική κοινότητα για έρευνα-παρακαταθήκη των ιστορικών γεγονότων!

Με επιστολή του (10/4) προς τους Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ( ΕΚΠΑ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και στους Προέδρους των αντίστοιχων Τμημάτων Ιστορίας των δυο Ιδρυμάτων, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε πρόταση για την επιστημονική διερεύνηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης.

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια της από 24/02/2020 επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Κωνσταντίνο Τασούλα όπου πρότεινε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στην Βουλή των Ελλήνων παρουσία του Πρωθυπουργού & Πολιτικών Αρχηγών με αφορμή την ιστορική επέτειο, καθώς και της από 7/4 επιστολής του προς την Υπ. Παιδείας κ.Ν.Κεραμέως και την Υπ.Πολιτισμού κ.Λ.Μενδώνη, όπου προτάθηκε η συνεργασία της Επιστημονικής Κοινότητας για την ιστορική τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση.

Ορμώμενος τόσο από την επέτειο των 100 ετών από την Απελευθέρωση της Θράκης αλλά και την 6η Απριλίου, που τιμήθηκε το Μαύρο Πάσχα των Θρακών, κατέθεσε ευρηματική πρόταση στην επιστημονική κοινότητα.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρει ότι οι δυο παράλληλες κρίσεις που διέρχεται η Χώρα μας (μεταναστευτικό – κορονοϊός) επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου με νέους όρους ασφαλείας.

Μέσω της επιστολής αιτείται από τα αρμόδια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα την συνεργασία στην κατεύθυνση της καταγραφής κι οργάνωσης όλου του ιστορικού αρχείου & υλικού που αφορά στα γεγονότα της εποχής με αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση.

Υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση και οι απειλές εξ ανατολών καθιστούν πιο επίκαιρο από ποτέ ένα επιστημονικό πόνημα που θα αναδεικνύει την αλήθεια αλλά και θα διδάσκει τις επόμενες γενιές.

Η συνισταμένη που θα προκύψει θα δώσει την ευκαιρία στο Ελληνικό Κράτος να προβεί σε περαιτέρω άλλες ενέργειες όπως ορίζεται από την διεθνή εμπειρία & την ιστορία των λαών !

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμοι Kύριοι,

Το 2020 είναι το έτος εορτασμών της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης και της Ενσωμάτωσής της στον Εθνικό Κορμό.

Παράλληλα στις 6 Απριλίου, ήταν μέρα Ιστορικής Μνήμης κι απόδοσης Τιμής στους Προγόνους των Θρακών που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, στη μνήμη του Μαύρου Πάσχα του 1914, που αποτέλεσε την κορύφωση της Εθνικής Τραγωδίας του ξεριζωμού!

Στις 24/02/2020 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Κωνσταντίνο Τασούλα πρότεινα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στην Βουλή των Ελλήνων παρουσία του Πρωθυπουργού & Πολιτικών Αρχηγών με αφορμή την ιστορική επέτειο!

Ακολούθως στις 7/4 με επιστολή μου προς την Υπουργό Παιδείας κ.Ν.Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού κ.Λ.Μενδώνη κατέθεσα την πρότασή μου για την συνεργασία της Επιστημονικής Κοινότητας αλλά και όλων των αρμοδίων φορέων σχετικά με την διερεύνηση και στοιχειοθέτηση των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης

Ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία, με τις δυο παράλληλες κρίσεις που διέρχεται η Χώρας μας, τόσο στο μέτωπο του μεταναστευτικού αλλά και της δημόσιας απειλής του κορονοϊού, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε με νέους όρους ασφάλειας τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Θράκη!

Λαμβάνοντας υπόψιν τα γεγονότα στα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας και τις εξ ανατολών απειλές, πιστεύω ακράδαντα ότι η επέτειος αυτή θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την ιστορική αναζήτηση, καταγραφή και τεκμηρίωση των τραγικών γεγονότων που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Θρακών από τις πατρογονικές εστίες & εξόντωσαν πλήθος συμπατριωτών μας.

Είναι ακόμα περισσότερο σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι που αποτελούν τις ζώσες αναμνήσεις των γεγονότων είναι πλέον η τελευταία γενιά που σιγά σιγά «αποχωρεί», αφήνοντας στην λήθη ιστορίες και γεγονότα που σημάδεψαν την Θράκη.

Θα αποτελέσει μεγάλη ιστορική απώλεια για την Θράκη αλλά κι για όλο τον Ελληνισμό να χαθούν αφηγήσεις που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης της Θράκης!

Ως Θρακιώτης αλλά και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Εβριτών, σας καταθέτω την καινοτόμο πρόταση μου για την συνεργασία των αρμόδιων μελών της επιστημονικής κοινότητας σε μια προσπάθεια καταγραφής & οργάνωσης όλου του ιστορικού υλικού!

Η παρόμοια επιστολή θα αποσταλεί στις Περιφερειακές, Δημοτικές Αρχές, Ομοσπονδίες, συλλόγους, Εστίες, Λαογραφικά Μουσεία κλπ συναφή Ιδρύματα της Θράκης & των απανταχού Θρακών που ενδεχομένως έχουν σπουδαίο αποδεικτικό αρχείο ή και την δυνατότητα να συγκεντρώσουν παρόμοιο υλικό από τα μέλη τους, προσωπικές-οικογενειακές ιστορίες & άλλες μαρτυρίες.

Οφείλουμε στην συμπλήρωση ενός αιώνα Ελευθερίας & στο κλείσιμο αυτού του εορταστικού έτους να αφήσουμε ως παρακαταθήκη έργο ερευνητικό και διδακτικό για την ιστορία της περιοχής!

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει μια συνισταμένη η οποία & θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία για τεκμηριωμένη ανάδειξη & τυχόν διεκδίκηση όπως ορίζει η διεθνής πρακτική & το αντίστοιχο δίκαιο !

Αποτελεί πλέον χρέος & ιδιαίτερη τιμή όλων μας απέναντι στο μέλλον της Θράκης και της Ελλάδας!