Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η κυβέρνηση, δίνει ηχηρή θεσμική απάντηση στις σύγχρονες κρίσεις & υβριδικές προκλήσεις της ψηφιακής εποχής! Με τόλμη αντιμετωπίζονται παθογένειες του παρελθόντος, διασφαλίζοντας την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της εθνικής ασφάλειας & προσωπικών δεδομένων!

Στην ομιλία του (9/12) επί του Ν/Σ του Υπ. Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία θωρακίζοντας την πολιτεία με τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ακήρυχτου ψηφιακού πολέμου!!

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής : 

  • H αξιωματική αντιπολίτευση, απεμπόλησε το δικαίωμα και την  υποχρέωση, να καταθέσει με υπευθυνότητα προτάσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του κράτους, αλλά δυστυχώς επέλεξε τον δρόμο των καταγγελιών!!
  • Με την καινοτόμο νομοθετική πρωτοβουλία, τίθενται δικλείδες ασφαλείας τόσο για την άρση του απορρήτου, όσο & για την  αντιμετώπιση αυτοτελών λογισμικών,  παράνομης παρακολούθησης, που  καθιστούν την χώρα παράδειγμα για τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ!!
  • Καταθέτοντας απλόχερα την εμπειρία του από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, τόνισε ότι  η κοινωνία και οι πολίτες προστατεύονται, όταν οι αρχές έχουν την πληροφόρηση προλαμβάνοντας τυχόν απειλές, εκβιασμούς και κατασκοπευτικές ενέργειες κάθε μορφής και κατηγορίας…

Μπορείτε να ακούσετε την ΣΥΝΟΨΗ της Ομιλίας εδώ :
https://www.youtube.com/watch?v=LJaNc_UGxbc

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την ΟΜΙΛΙΑ εδώ :

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισαγωγικά νιώθω την υποχρέωση να επισημάνω ότι η χθεσινή μέρα ήταν μία χαμένη ευκαιρία τόσο για τον κοινοβουλευτισμό όσο και για τη συναίνεση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει με θάρρος προς συζήτηση και ψήφιση του Ελληνικού Κοινοβουλίου ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής κοσμογονίας, του ακήρυχτου ψηφιακού πολέμου κρατώντας ταυτόχρονα ανοιχτή τη διαδικασία, για να τεθούν εισηγήσεις, προτάσεις και διορθώσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Η αντιπολίτευση και κυρίως η μείζων αντιπολίτευση απεμπόλησε το δικαίωμα, που αποτελεί και υποχρέωση, να καταθέσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προτάσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του κράτους και μάλιστα είχε και την εμπειρία σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση αυτού. Χθες από κάποιους δεν τιμήθηκε η λαϊκή εντολή. Δεν στάθηκαν αντάξιοι του ρόλου τους, των εθνικών αλλά των αναγκών, των σύγχρονων προκλήσεων και της ανάγκης θωράκισης του κράτους από τις απειλές.

Και τώρα επί του νομοσχεδίου. Με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση θωρακίζει την πολιτεία έναντι σύγχρονων απειλών, κινδύνων και προκλήσεων, της νέας ψηφιακής εποχής την οποία βιώνουμε, στην οποία δημιουργούνται νέα υποκείμενα διεθνούς πολιτικής που λειτουργούν πολλές φορές υπερτοπικά παρακάμπτοντας συχνά τους ισχύοντες δημοκρατικούς κανόνες της πολιτείας καθώς και τους κρατικούς κανόνες δικαίου. Παράδειγμα τέτοιας απειλής είναι οι κυβερνοεπιθέσεις διαπράττοντας κυβερνοεγκλήματα. Σε αυτόν τον ακήρυχτο παγκόσμιο υβριδικό και ψηφιακό πόλεμο με προκλήσεις και άυλες απειλές δεν μένουμε θεατές.

Με το παρόν σχέδιο νόμου αντιμετωπίζεται το απρόσφορο και αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1994, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και στις νέες και σύγχρονες απαιτήσεις. Η επιχειρούμενη νομοθέτηση εξοπλίζει την κρατική εργαλειοθήκη με απαραίτητα νομοθετικά εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λογισμικών και αυτοτελών συσκευών παράνομης παρακολούθησης. Αποτελεί τολμηρή και πρωτοποριακή νομοθετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δύναται να καταστεί ακόμα και οδηγός για τα λοιπά κράτη-μέλη. Πέραν της θεσμικής θωράκισης της χώρας, όμως, αξιοποιούνται και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται προς όφελος της πατρίδας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία και οι πολίτες προστατεύονται, όταν οι αρχές έχουν την αναγκαία πληροφόρηση προλαμβάνοντας τυχόν απειλές, εκβιασμούς και κατασκοπευτικές ενέργειες κάθε μορφής και κατηγορίας. Αν οι υπηρεσίες μας μέχρι τότε δεν εξασφάλιζαν τον εναρμονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα πιθανόν να μιλούσαμε ακόμα και για μαζική τρομοκρατία στη χώρα μας με ανυπολόγιστες ζημιές. Διότι αυτό το οποίο πετύχαμε ήταν πάρα πολύ σημαντικό μέσα από τα συστήματα των επισυνδέσεων, φυσικά με την αυστηρή εφαρμογή του νόμου, όπως προβλέπει, με απόφαση και διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών της περιοχής.

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διασφαλίζεται η αναγκαία ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και των ατομικών ελευθεριών. Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις και τίθενται αυξημένες απαιτήσεις τεκμηρίωσης του αιτήματος για άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, ένας όρος που προσδιορίζεται μάλιστα για πρώτη φορά ουσιωδώς και περιλαμβάνει αποκλειστικά λόγους σχετικούς με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. Παράλληλα, εξορθολογίζεται και περαιτέρω ο κατάλογος των εγκλημάτων που δικαιολογούν την άρση του απορρήτου. Επίσης, για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα για τα παράνομα λογισμικά και την ποινική τους αντιμετώπιση, καθώς προβλέπεται ότι η χρήση των λογισμικών και των συσκευών και παρακολούθησης από ιδιώτες πλέον αναβαθμίζεται σε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείτο απλώς πλημμέλημα. Τα απαγορευμένα λογισμικά και οι συσκευές παρακολούθησης καταγράφονται πλέον σε ειδικό κατάλογο, δημόσια προσβάσιμο και διαρκώς επικαιροποιούμενο. Επιπλέον, βελτιστοποιείται ο τρόπος λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τίθενται νέες δικλείδες ασφαλείας.

Για πρώτη φορά ιδρύονται η απαραίτητη Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας έχοντας ως αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού, καθώς και η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου με σκοπό τον έλεγχο φαινομένων παράβασης καθήκοντος και διαφθοράς στους κόλπους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Παράλληλα, τίθενται ειδικές προϋποθέσεις για την επιλογή του διοικητού της ΕΥΠ, ο οποίος μπορεί να είναι διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και επανελθών στην ενεργό υπηρεσία εξ εφεδρείας.

Επιπρόσθετες δικλείδες τίθενται, όταν η άρση αφορά πολιτικά πρόσωπα, όπου απαιτείται άμεση και κοινοβουλευτική απόφαση. Θεσπίζεται νέο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της κυβερνοασφάλειας και ενισχύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ για πρώτη φορά καταρτίζεται εθνικό σχέδιο αποτίμησης επικινδυνότητας συστημάτων τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών.

Μία κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι η χώρα τολμά και παίρνει αποφάσεις για μείζονα ζητήματα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί με προσοχή. Η ολοκλήρωση είναι εθνική και η πρόκληση επίσης θεσμική, υπηρεσιακή, πολιτική, νομική και τεχνολογική, στην οποία μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί με ευθύνη, όπως έπραξε έναντι όλων των κρίσεων, των πολλαπλών προκλήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης, παίρνοντας γενναίες αποφάσεις. Για τον λόγο αυτό υπερψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.