Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η Κυβέρνηση θυσίασε τη Μακεδονία για την πολιτική της επιβίωση!! Η αναγνώριση δήθεν μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας αποτελεί τη ρίζα του αλυτρωτισμού! – Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Για την εθνική επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και για τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μας μίλησε σήμερα (22/01) στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

 • Έλαμψαν δια της απουσίας τους από την Επιτροπή, κατά της διάρκεια της διήμερης συζήτησης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών, κ.Τσίπρας, όπως και οι συναρμόδιοι Υπουργοί που ασχολήθηκαν, λόγω αποστολής, με την σχετική Συμφωνία!
 • Η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μια Συμφωνία που έχει χαρακτηριστικά πράξης ιστορικής ήττας και εθνικής υποχώρησης.
 • Γίνεται συζήτηση για τη Συμφωνία χωρίς να έχει προσκομιστεί ενοποιημένο και αναθεωρημένο το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να δούμε αν υλοποιηθήκαν τα συμφωνηθέντα από την άλλη πλευρά.
 • Η Κυβέρνηση θυσίασε τη Μακεδονία για την πολιτικής της επιβίωση!
 • Με το άρθρο 7 παράγραφο 4 εκχώρησε στη γειτονική χώρα μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, κάτι που αποτελούσε κόκκινη γραμμή τα προηγούμενα χρόνια για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.
 • Αυτή η αναγνώριση δήθεν μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας αποτελεί τη ρίζα του αλυτρωτισμού.
 • Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία οι πολίτες των Σκοπίων ονομάζονται Μακεδόνες με την προσθήκη «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
 • Από τη στιγμή που υποστηρίζεται ότι η γλώσσα των γειτόνων μας ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, για ποιο λόγο ονομάζεται Μακεδονική κι όχι νοτιοσλαβική;
 • Χρησιμοποιείται στη Συμφωνία ο όρος nationality, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως ιθαγένεια κι ως εθνότητα κι όχι ο «κρυστάλλινος» όρος citizenship.
 • Στη ρηματική διακοίνωση γίνεται εμφανής αναφορά και σε μακεδονικό λαό, γεγονός που ενισχύει τον αλυτρωτισμό, που είναι η δημιουργία μιας μεγάλης «Μακεδονίας».
 • Μόνο οι αφελείς πιστεύουν ότι μέσω της Συμφωνίας ή μέσω της εισόδου των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ θα ανασχεθούν οι λυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας.
 • Δεν έχει προβλεφθεί στη Συμφωνία η συσχέτιση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά μας, ενώ θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση της περιοχής που εκτείνεται από τα σύνορά μας μέχρι και το Ελληνικότατο Μοναστήριο.
 • Η Κυβέρνηση ανοίγει την όρεξη να τεθούν στο τραπέζι κι άλλα εθνικά θέματα και για άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Θράκη.
 • Ήρθε η ώρα ο κάθε Βουλευτής να τεθεί προ των ευθυνών του και θα κριθεί από τους πολίτες, τις οικογένειές τους και την ιστορία…

 

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του εδώ

Αναλυτικά η ομιλία του

«Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, γιατί ο κατ’ εξοχήν Υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος στην τάξη του Υπουργείου και ο αρμοδιότερος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, λείπει ηχηρά από αυτήν την αίθουσα. Επίσης δε, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας, διότι λείπουν και οι συναρμόδιοι Υπουργοί των οποίων η αποστολή και τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται, έχουν σχέση με τη σημερινή συμφωνία, την οποία συζητούμε στην Επιτροπή. Η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή μια συμφωνία που έχει χαρακτηριστικά πράξεις ιστορικής ήττας και εθνικής υποχώρησης. Σε ένα πόλεμο που ξεκίνησε από το 1991, σε ένα διπλωματικό πόλεμο με όλα τα χαρακτηριστικά και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Εσείς που έπρεπε να υπερασπιστείτε αυτόν τον τόπο μέσα από τα αξιώματα τα οποία κατέχετε, λυγίσατε και παραδώσατε τα όπλα στους αντιπάλους και αυτοί οι οποίοι έμειναν σταθεροί σε αυτή τη διαδικασία, είναι οι Σκοπιανοί.

Μια συμφωνία που φέρνετε ερήμην της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε με μαζικό τρόπο και στο προχθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Μια συμφωνία που δημιουργήσατε με κλειστές τις πόρτες, εν κρυπτό και με ιδιοκτησιακή συμπεριφορά, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τα κόμματα του Ελληνικού  Κοινοβουλίου και κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Χωρίς να έχει προηγηθεί ακόμη και η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού απαιτείτο και δεν το πράξατε, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ένα  εθνικό μέτωπο κύριε Υπουργέ από την Κυβέρνησή σας. Χωρίς εθνική συνεννόηση, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και χωρίς να μας προσκομίσετε, όπως οφείλετε και το ενοποιημένο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και αναθεωρημένο, προκειμένου να δούμε εάν υλοποιήθηκαν τα συμφωνηθέντα από την άλλη πλευρά. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν διαβάσει το Σύνταγμα των Σκοπίων; Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι θα ψηφίσετε; Το χειρότερο όμως είναι ότι ανοίξατε μια διαδικασία fast track για ένα σοβαρό εθνικό θέμα για να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη. Θυσιάσατε τη Μακεδονία μας  για την πολιτική σας επιβίωση. Στην αρχή προσπαθήσατε να διχάσετε την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αφού δεν τα καταφέρατε διεισδύσατε στο χώρο της κεντροαριστεράς για να περάσετε τη συμφωνία με τουλάχιστον 151 ψήφους. Ως κυβερνήτες ήσασταν ακατάλληλοι και δεν ενημερώσατε επαρκώς τους συμμάχους και του ετέρους για την ελληνική ευαισθησία και το μεγάλο πρόβλημα και δυστυχώς δεν τους πείσατε εκ του αποτελέσματος. Αποδειχθήκατε πρόθυμοι στις πιέσεις των εξωτερικών παραγόντων και δώσατε ως αντάλλαγμα τη Μακεδονία για να παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στις καρέκλες. Προωθείτε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία που διχάζει και βάζει περιπέτειες στη χώρα μας και στο λαό μας. Αύριο αυτή θα μετεξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε επώδυνη και μετά από 10ετίες, ενδεχομένως και  από αιώνες, θα καταστεί επαίσχυντη για τα εθνικά μας συμφέροντα που δημιουργεί αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στη βαλκανική περιοχή που εκχωρεί με το άρθρο 7 παρ. 4 στη γειτονική χώρα μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, κάτι που αποτελούσε κόκκινη γραμμή τα προηγούμενα χρόνια για όλες τις κυβερνήσεις. Ακόμα και να ΔΙΝΑΤΕ δίνατε στη χώρα που βρίσκεται βόρεια της Μακεδονίας το όνομα Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής, πάλι θα είχαμε καταψηφίσει εμείς αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία που φέρατε. Και έρχεστε εσείς οι πρόθυμοι και περνάτε αυτήν την κόκκινη γραμμή με αντάλλαγμα τη σιωπή των Βρυξελλών στις κομματικές σας προσλήψεις και κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι αυτή η αναγνώριση, δήθεν της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας αποτελεί τη ρίζα του αλυτρωτισμού και αυτό αποδεικνύεται και 44από τα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας όπου μίλησε για Μακεδόνες, σκέτα, χωρίς το Βόρεια μπροστά και πως η γλώσσα τους είναι μακεδονική.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε, ότι με την Συμφωνία, οι πολίτες των Σκοπίων ονομάζονται Μακεδόνες – σας το είπε ο κ. Γεωργαντάς ευφυώς και μάλιστα και αγανακτισμένος – με την προσθήκη πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, αποδεχτήκατε η γλώσσα να ονομάζεται Μακεδονική, με την επεξήγηση ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών. Αφού λοιπόν, ανήκει η γλώσσα σε αυτή την κατηγορία, γιατί δεν την ονομάζετε νοτιοσλαβική για να τελειώνουμε, αλλά την βαφτίζετε μακεδονική; Χρησιμοποιείται στην Συμφωνία ο όρος nationality, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πονηρά και ως ιθαγένεια και ως εθνότητα, διότι τα νερά είναι θολά. Για ποιο λόγο, δεν χρησιμοποιείται ο κρυστάλλινος όρος citizenship, που αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια;

Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή χρησιμοποίησε τη ρηματική διακοίνωση ως επιχείρημα, για να καθησυχάσει τις εθνικές μας ανησυχίες, ένα κείμενο που έχει έτσι κι αλλιώς μειωμένη σημασία. Σ’ αυτό το κείμενο παρουσιάζεται ένα επιπλέον πρόβλημα, γίνεται αναφορά σε μακεδονικό λαό. Δηλαδή, έχουμε μακεδονική ταυτότητα, μακεδονική γλώσσα και τώρα μακεδονικό λαό. Δεν καταλαβαίνετε, ότι αυτή είναι και η πηγή κα το υπόβαθρο ενός ισχυρού αλυτρωτισμού που ήδη έχει ξεκινήσει; Η ένωση δηλαδή, των διασκορπισμένων «Μακεδόνων» ανά τον κόσμο, ώστε να δημιουργηθεί η μεγάλη Μακεδονία. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες γκρίζες ζώνες, όπως είναι το τι θα γίνει με τα προϊόντα. Θα πρέπει να θέσουμε και ένα άλλο ζήτημα, την απουσία ρητρών σε περίπτωση που οι γείτονές μας αθετήσουν τα συμφωνηθέντα. Θα βγουν αυτομάτως από το ΝΑΤΟ; Προβλέπεται αυτό από την διατλαντική συμμαχία, κύριε Υπουργέ; Γιατί μόνο αφελείς πιστεύουν, ότι μέσω της Συμφωνίας ή μέσω της εισόδου των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ θα ανασχεθούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις τους. Μήπως η είσοδος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, την έχει αποθαρρύνει να αμφισβητεί το καθεστώς του Αιγαίου;

Επίσης, δεν θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί στη Συμφωνία και η συσχέτιση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά μας; Εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γνωρίζουμε τι προβλέπεται βάσει της οροφής δυνάμεων, που ισχύει για κάθε μέλος της Διατλαντικής Συμμαχίας. Τι θα γίνει, εάν οι γείτονές μας τοποθετήσουν στη κεφαλή της Φλώρινας μια ενισχυμένη ταξιαρχία; Το φαντάζεστε; Γιατί δεν εξασφαλίσατε μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, η οποία να είναι ζώνη ασφαλείας για τη χώρα μας και πλησίον των συνόρων μας, φτάνοντας μέχρι το ελληνικότατο μοναστήρι; Με αυτό τον τρόπο ανοίγετε και την όρεξη να τεθούν εθνικά θέματα και σε άλλες περιοχές, όπως στην πατρίδα μου τη Θράκη, όπου ήδη κυριαρχεί εκεί η ανησυχία στους κατοίκους. Όλα αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, με τη υπογραφή του εταίρου συγκυβερνήτη σας εδώ και 4 χρόνια, Πάνου Καμμένου, ο  οποίος αφού έβγαλε τη στολή του στρατάρχη, παρέδωσε και προβίβασε τον στρατάρχη σε Υπουργό της χώρας και αφού σας δάνεισε και Βουλευτές του για να πάρετε ψήφο εμπιστοσύνης, τώρα το παίζει συνεχιστής του Παύλου Μελά, ως γνήσιος Μακεδονομάχος. Αλήθεια τον πιστεύετε; Ο κόσμος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εδώ στην Επιτροπή μας, αποσβολωμένος και καταγγέλλει για χρηματισμό ο ίδιος το ΥΠΕΞ, καθώς και την ύπαρξη μυστικών κονδυλίων στα ΜΜΕ των Σκοπίων, για την προώθηση της Συμφωνίας. Εκτιμώ, ότι σύντομα οι κύριοι εισαγγελείς θα ζητήσουν διευκρινίσεις.

Εν κατακλείδι, έφτασε η ώρα για να τεθεί καθένας ενώπιον των ευθυνών του, ενώπιον της συνείδησής του και ο καθένας θα κριθεί από τους πολίτες, από την οικογένειά του, από τα παιδιά του, από τα εγγόνια του και από τα δισέγγονά του. Εσείς γράφετε σήμερα, αύριο και μεθαύριο την ιστορία και των οικογενειών σας, αλλά πάνω από όλα γράφετε την ιστορία της πατρίδας μας.

Είμαι σίγουρος ότι θα το ξανασκεφθείτε και οι βουλευτές που απαρτίζουν την πολύχρωμη κυβερνητική ομάδα οφείλουν να ξέρουν ότι η ψήφος στη Συμφωνία είναι ουσιαστικά ψήφος πολιτικής στήριξης στην Κυβέρνηση και πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση καλό θα είναι να θυμηθούν τα λόγια του Παύλου Μελά, όπως τα έχουν διαβάσει σε διάφορα βιβλία.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζει την τραγωδία της και ζητεί την κάθαρσή της και η κάθαρση είναι εκλογές. Αυτή είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων τους.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας να πω, ότι πριν από λίγο παρέλαβα το Ψήφισμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του οποίου είμαι  παραλήπτης. Σας το παραδίδω, για τα πρακτικά της Βουλής».