Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η Κυβέρνηση στοχοποιεί τη διαφορετική άποψη – Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

Για την ηχηρή επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, για το κράτος ανομίας που επικρατεί με ευθύνη της Κυβέρνησης, για την πόλωση και τον διχαστικό λόγο που προωθούν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενόψει εκλογών, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για θέματα που αφορούν τον Έβρο και τη Θράκη, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

 • Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ σηματοδότησε την επιστροφή της τρομοκρατίας, η οποία είναι ανασυγκροτημένη, ανανεωμένη και με καινούργιες πρακτικές
 • Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στοχοποιούν οποιοδήποτε έχει διαφορετική άποψη θέση, την οποία «βαφτίζουν» ως φασιστική κι ως ακροδεξιά!
 • Κάθε Παρασκευή και Σάββατο αναρχικοί και εξτρεμιστές κάνουν ασκήσεις πρόβας κι ετοιμότητας έχοντας ως οχυρά και πολεμίστρες τα Πανεπιστήμια. Αυτές οι καταστάσεις γεννούν σκληρότερη νεοτρομοκρατία…
 • Σκοπός της Ν Δ είναι να επαναφέρει στην κοινωνία την κανονικότητα, την ευθύνη, τον ρεαλισμό, την ασφάλεια και τη σοβαρότητα. Χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς αποκλεισμούς…
 • Η Κυβέρνηση αφού κατέστησε τη χώρα πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση, τώρα επιστρέφει στους πολίτες κάποια… δωράκια σε χρυσόσκονη με μορφή επιδόματος.
 • Η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα της μυστικής διπλωματίας, πίσω από κλειστές πόρτες, του Πρωθυπουργού και του Πρώην ΥΠΕΞ.
 • Κανείς δεν ξέρει αν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, αν βρεθεί η πλειοψηφία για να ψηφιστεί ή αν τελικά οδηγηθούμε γρηγορότερα σε εκλογές.
 • Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην κυρωθεί αυτή η Συμφωνία.
 • Στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες της Παράταξης, ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων και κυρίως της μεσαίας τάξης, που μαζί με τους συνταξιούχους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση!
 • Σύντομα θα κλείσει ο κύκλος της αυταπάτης, των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού της σημερινής χειρότερης Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης και η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, με ισχυρή πλειοψηφία.
 • Ο πρωτογενής τομέας σβήνει στον Έβρο, με τις καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, καπνών, ηλίανθου και νωπών κατεψυγμένων προϊόντων να έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές.
 • Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και οι αλιείς βιώνουν καταστάσεις «πολιορκίας» εξαιτίας των παραβιάσεων των αλιευτικών μας πεδίων στο Θρακικό Πέλαγος από Τούρκους ψαράδες.
 • Το τρίπτυχο της πολιτικής του στον Έβρο περιλαμβάνει την Άμυνα και την Ασφάλεια του Νομού, την πρόοδο και την ανάπτυξή του, ιδιαίτερα μέσα από τη σύζευξη των συγκοινωνιών και των αγωγών, και τέλος να μη σβήσουν τα φώτα στα χωριά του Νομού, που δυστυχώς ερημώνουν χρόνο με το χρόνο.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Η επίθεση στον ΣΚΑΪ είχε σαφή στόχευση. Πώς το συνδέετε με το πολιτικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση;

Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση απέδειξε ότι το «θηρίο» της τρομοκρατίας δείχνει και πάλι τα δόντια του. Ανασυγκροτημένο κι ανανεωμένο με καινούργιες πρακτικές, αναταράσσει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα. Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί με το διχαστικό της λόγο.

Στοχοποιεί τη διαφορετική άποψη. Τη «βαφτίζει» ως φασιστική, ως ακροδεξιά! Παράλληλα, έχει ευθύνες και για το κλίμα της γενικευμένης ανομίας που επικρατεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε Παρασκευή και Σάββατο αναρχικοί και εξτρεμιστές κάνουν ασκήσεις πρόβας κι ετοιμότητας έχοντας ως οχυρά και πολεμίστρες τα Πανεπιστήμια. Αυτές οι καταστάσεις γεννούν σκληρότερη νεοτρομοκρατία. Ένα δείγμα της οποίας βιώσαμε και με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ν. Φάληρο.

Όπως λέγαμε και παραπάνω, ως τις εκλογές θα επικρατεί σκληρή πόλωση. Η ΝΔ θα «παίξει» σε αυτό το γήπεδο; Ποια θα είναι η απάντησή σας στην κυβέρνηση;

Η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την Κυβέρνηση στη διχαστική και πολωτική ρητορική. Στόχος μας, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο 12ο Συνέδριο, είναι να ενώσουμε τους Έλληνες και να τους πείσουμε ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο ξέφωτο. Σκοπός μας να επαναφέρουμε στην κοινωνία την κανονικότητα, την ευθύνη, τον ρεαλισμό, την ασφάλεια και τη σοβαρότητα. Χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς αποκλεισμούς.

Πέρα από την πόλωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα και με παροχές. Εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξουν οι σημερινοί, ευνοϊκοί για τη ΝΔ, πολιτικοί συσχετισμοί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, υποσχόμενος την κατάργηση του Μνημονίου με ένα Νόμο κι ένα άρθρο και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Κορόιδεψε τους πολίτες, υπογράφοντας στην ουσία δύο αχρείαστα Μνημόνια και έκλεισε τις τράπεζες, επιφέροντας ζημιά τουλάχιστο 100 δισ.€ στην ελληνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση αφού κατέστησε τη χώρα πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση, αφού στράγγιξε οικονομικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τώρα τους επιστρέφει κάποια… δωράκια σε χρυσόσκονη με τελική μορφή επιδόματος σε ανάγκη ! Αυτή τη φορά όμως οι Έλληνες δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα των κυβερνητικών παροχών κι αυτό θα αποτυπωθεί και στις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Μόλις μπει το 2019, μετράμε αντίστροφα για να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πλειοψηφία; Και πιστεύετε ότι οι ΑΝΕΛ θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους να ρίξουν την κυβέρνηση;

Η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα της μυστικής διπλωματίας, πίσω από κλειστές πόρτες, του Πρωθυπουργού και του Πρώην ΥΠΕΞ. Η περιφρόνηση της Αντιπολίτευσης, ο πολιτικός εγωισμός και ο μονόδρομος της πολιτικής μοναξιά τους δεν επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να δημιουργήσει Εθνική θέση η οποία και θα δημιουργούσε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και θα αποφεύγετο η επαχθής Συμφωνία για τα συμφέροντα μας. Μια Συμφωνία που είναι αντίθετη  στη λαϊκό αίσθημα, κόντρα στην Κοινωνία.  Κανείς δεν ξέρει αν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, αν βρεθεί η πλειοψηφία για να ψηφιστεί ή αν τελικά πάμε γρηγορότερα σε εκλογές.

Στον ΥΠΕΘΑ που αλλάζει άποψη ανά λεπτό κανείς δεν μπορεί να τον ερμηνεύσει και πολύ περισσότερο να τον εμπιστευτεί. Αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε το τέλος ενός Βουλευτή, που προβλέπω θα είναι ηχηρά άδοξο. Εμείς ως ΝΔ έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία, είτε στην τωρινή Βουλή,  είτε στην επόμενη…

Η ΝΔ πρέπει να κάνει μια νέα πρόταση μομφής με αφορμή το Σκοπιανό;

Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην κυρωθεί αυτή η Συμφωνία. Για να περιοριστεί όσο το δυνατόν το εύρος της εθνικής ζημιάς από την εκχώρηση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στη Χώρα χωρίς όνομα στον ΟΗΕ, Βόρεια της Μακεδονίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Προ ημερών έγινε το 12ο Συνέδριο της ΝΔ. Ποιο είναι το μήνυμα προς την κοινωνία; Τι πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες, πέρα από την κριτική στην κυβέρνηση;

Το 12ο Συνέδριο της ΝΔ είχε ως κεντρικό στόχο να αναδείξει την πρόταση του κόμματός μας για την κοινωνική πολιτική. Αναδείξαμε τις προτεραιότητές μας ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων και κυρίως της μεσαίας τάξης, που μαζί με τους συνταξιούχους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση

Ο Κ. Μητσοτάκης σηματοδότησε εμπράκτως το άνοιγμα της Ν Δ σε νέα στελέχη, από όποιο χώρο κι αν προέρχονται.  Απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους των άλλων δημοκρατικών κομμάτων να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Παράλληλα, ο Πρόεδρός μας έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα μας είναι η Παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και  γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία.

Ζητώ μια πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών, αλλά και για το κατά πόσο την επόμενη μέρα θα υπάρχει κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία…

Βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο μηχανισμός της Ν Δ είναι έτοιμος για τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να διαβάσει, να ερμηνεύσει ή προβλέψει την παρούσα Κυβέρνηση για πότε σκοπεύει να στήσει κάλπες. Από τη συνεχή και ουσιαστική πολιτική μου κινητικότητα προκύπτει ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ένα πράγμα είναι σίγουρο… Ότι κλείνει ο κύκλος της αυταπάτης, των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού της σημερινής χειρότερης Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης και η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, με ισχυρή πλειοψηφία…

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Νομού Έβρου σήμερα;

Δυστυχώς σβήνει ο πρωτογενής τομέας, γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Φέτος υπέστησαν σημαντικές καταστροφές οι καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, καπνών, ηλίανθου και νωπών κατεψυγμένων προϊόντων εξαιτίας δυσμενών καιρικών φαινομένων και ασθενειών. Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί, γεγονός που τους έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση.

Στην κτηνοτροφία η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, οδηγεί πολλούς παραγωγούς σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής. Από την άλλη μεριά οι αλιείς μας βιώνουν καθημερινά καταστάσεις «πολιορκίας» με τις συνεχείς παραβιάσεις των αλιευτικών πεδίων στο Θρακικό Πέλαγος από Τούρκους αλιείς.

Και ποιο είναι το στίγμα της πολιτικής σας για τον Έβρο;

Πρώτον αυτό που με ενδιαφέρει είναι η Άμυνα και η Ασφάλεια του Έβρου.  Δεύτερον η πρόοδος και η ανάπτυξη του Νομού και κυρίως του κεντρικού και βορείου τομέα, ιδιαίτερα μέσα από τη σύζευξη των συγκοινωνιών και των αγωγών ώστε να αποτελέσει ο Έβρος πρότυπο συγκοινωνιακού και ενεργειακού κόμβου. Τρίτον να μη σβήσουν τα φώτα στα χωριά του Έβρου, γιατί αυτά ερημώνουν χρόνο με το χρόνο και θα έλθει ο ενοικιαστής με πλούσιο πορτοφόλι κι όχι ο εκπορθητής.