Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η Ομογένεια ψηφίζει Έβρο! Το συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού θα φιλοξενηθεί στο Νομό το καλοκαίρι του 2019

Για την ανάγκη να συσφιχθούν περαιτέρω οι σχέσεις των Ελλήνων του Εξωτερικού με το Μητροπολιτικό Κέντρο αναφέρθηκε στην παρέμβασή του χθες (26/07) στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), καθώς και ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ. Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., Πέτρος Κατσαμπάνης, ανακοίνωσε ότι το επόμενο συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού θα γίνει το καλοκαίρι του 2019 στον Έβρο, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα επισκεφτεί τον Νομό του χρόνου το καλοκαίρι.

Δείτε εδώ την ομιλία

Ο Βουλευτής στην παρέμβασή του στην Επιτροπή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Αποτελεί χρέος του Ελληνικού Κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ελλήνων του Εξωτερικού, συσφίγγοντας τους δεσμούς επαφής μαζί τους.
  • Αυτός ο ομφάλιος λώρος μπορεί να ενισχυθεί μέσω της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας, που σημαίνει σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και της ιστορίας.
  • Πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας τα ζητήματα εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς πολλές φορές το Υπουργείο Παιδείας κινείται με βραδύτητα στα όρια της αδιαφορίας γι’ αυτά τα θέματα, όπως συνέβη και με το Ελληνικό Σχολικό Συγκρότημα του Μονάχου.
  • Είναι σημαντικό το θέμα της Ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και δεν μπορούμε να τους το στερούμε. Η ΝΔ έχει καταθέσει σχετικό Σχέδιο Νόμου κι οφείλει να προχωρήσει το θέμα η κυβέρνηση.
  • Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τους Έλληνες του Εξωτερικού στο θέμα των επενδύσεων, δημιουργώντας ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

 

Αναλυτικά η ομιλία του

“Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στον νέο Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού.

Κύριε Πρόεδρε, σας προτείνω, το επόμενο συνέδριό σας, για λόγους ουσιαστικούς αλλά και σημειολογικούς, να το πραγματοποιήσετε στον Έβρο. Σας προσκαλώ και πιστεύω ότι, αρέσει και σε εσάς και πιστεύω, θα αρέσει και σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται. Νομίζω ότι το έχουμε ανάγκη, το διεκδικούμε και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας.

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, αποτελεί πηγή χαράς και υπερηφάνειας, για όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα. Θέλουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μας, με τους Έλληνες του εξωτερικού και να τους κάνουμε να αισθάνονται πραγματικά, ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, σαν το σπίτι σας ή σαν, όπως το σπίτι σας. Γι’ αυτό το λόγο και είναι αναγκαία η δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ισχυρών δεσμών της μητέρας πατρίδας με τον ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση των δεσμών επαφής και επικοινωνίας του μητροπολιτικού κέντρου με τους Έλληνες του εξωτερικού. Μια επικοινωνία, που μπορεί να αποβεί εξόχως χρήσιμη για τη χώρα μας, σε πολλά επίπεδα, κυρίως τώρα που αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα.

Αποτελεί χρέος του Ελληνικού Κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε Έλληνα του εξωτερικού. Να νιώσει ότι έχει δίπλα του τη μητέρα πατρίδα σε κάθε βήμα του. Ότι είναι συμπαραστάτης του σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Αυτός ο ομφάλιος λώρος, πρέπει να ενισχυθεί και αυτό μπορεί να συμβεί, κατά κύριο λόγο, μέσω της διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Υφηλίου.

Κομβικό σημείο για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, είναι η σωστή εκμάθηση της γλώσσας, αλλά κυρίως της ιστορίας, του πολιτισμού και όχι μόνο. Έχουμε φιλοξενήσει και άλλες φορές, εδώ στην Επιτροπή, ομογενείς φοιτητές και όλοι, μας μίλησαν για τη σημασία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να μυηθούν στην ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.

Τα ζητήματα εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού, πρέπει να βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα, γιατί πολλές φορές έχουν παρατηρήσει το Υπουργείο Παιδείας να κινείται με απελπιστική βραδύτητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελληνικό συγκρότημα του Μονάχου, ένα θέμα με το οποίο είχα ασχοληθεί διεξοδικά, όταν ήμουν Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ..

Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Εκκλησίας, στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και αυτό, δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν και να μην παραμερίζεται υπό το πρίσμα, όποιων θέσεων και πολύ περισσότερο, ιδεοληψιών. Στην Επιτροπή μας, μιλώντας, πολλοί εκπρόσωποι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αναφέρθηκαν διεξοδικά στη σημαντική συμβολή της εκκλησίας, στο να παραμείνει ο οικουμενικός ελληνισμός όρθιος. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων με τον Ελληνισμό της Υφηλίου, παίζει σημαντικό ρόλο η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Εάν δεν δώσουμε αυτό το απλό, αλλά και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, στους Έλληνες του εξωτερικού, είναι λιγότερο άδικο εκ μέρους μας, να τους ζητούμε οτιδήποτε.

Η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για το θέμα αυτό και οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα. Η κυρία Τριανταφύλλου σήμερα, άνοιξε μια πόρτα. Πιστεύω ότι, αυτή την πόρτα, να την αφήσετε ανοικτή, κύριοι της Συμπολίτευσης και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει μια βάση συνεννόησης, για ένα θέμα το οποίο πραγματικά απασχολεί όλους τους Έλληνες και εδώ στην Ελληνική Επικράτεια, αλλά κυρίως εσάς που βρίσκεστε στις μακρινές πατρίδες σας.

Σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας. Πραγματικά είναι τιμητική, διότι παρακολούθησα τις δύο από τις τρεις συνεδριάσεις και είμαι υπερήφανος για εσάς και για τους σπουδαστές, που σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους και εσείς που, πραγματικά επιτελείτε σημαντικό έργο και προβάλλετε τον ελληνισμό, μέσα από την εμπιστοσύνη την οποίαν σας έχουν δώσει οι κάτοικοι, οι πολίτες των περιοχών και των χωρών, στις οποίες διαμένετε.

Ευχαριστώ πολύ”.